Ebeveynler çocuklarını büyütürken bazı konularda fikir ayrılıkları yaşayabiliyorlar. Bu fikir ayrılıkları hızlıca çözülebilecek konular da olabiliyor, çocuğun hayatına yön verecek çatışmalar da meydana gelebiliyor. Çocuk büyütürken fikir ayrılığı yaşayan ebeveynleri dinledik ve bu durumun nasıl yönetilmesi gerektiğini konunun uzmanına sorduk.
#Bir Sorudan FazlasıSarımsak bizim mutfağımızda oldukça önemli bir yere sahip. Hem yemeklere lezzet veriyor hem de sağlığımıza sayısız faydası var ancak dönem dönem sarımsakla ilgili tartışma yaratan haberler gündeme geliyor. Şimdi de Çin sarımsağında insan dışkısı iddiası ortaya atıldı. Uzmanlar, Çin sarımsağının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyarıyor. Peki Çin sarımsağı ile yerli sarımsağı nasıl ayırt edeceğiz? Kaliteli sarımsak nasıl anlaşılır? Çin sarımsağı tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olabilir? Uzmanlarla konuştuk.
#SarımsakÇağımızın en büyük sorunlarından biri uykusuzluk. Kime sorsanız uyku problemi yaşıyor. Çareyi melatonin takviyelerinde bulanlar de eşine dostuna kullandığı takviyeyi tavsiye ediyor fakat uzmanlar bu takviyelerin gelişigüzel kullanımı konusunda herkesi uyarıyor.
#Sağlıklı UykuUyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen melatonin hormonu, vücudumuzda doğal yollardan üretiliyor. Salınımı karanlık olunca artıyor, aydınlıkla düşüyor ancak bunun yanında birçok etken melatonin seviyesini etkiliyor. Uyku bozukluğu yaşayan pek çok kişi eş dost tavsiyesiyle melatonin takviyesi alıyor fakat uzmanlar gelişigüzel kullanımının sakıncaları konusunda uyarıyor.
#MelatoninDiş erozyonu çocuklarda ve gençlerde daha fazla görünüyor. Diş erozyonunu, süt ve sürekli dişlerde kimyasal etkenlerle meydana gelen, dişlerin geri dönüşümsüz ve ilerleyici madde kaybı olarak tanımlanıyor. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları nedeniyle meyve ve meyve sularının daha fazla tüketilmesi ile vegan diyet erozyon nedenleri arasında sayılabiliyor.
#Diş ErozyonuSağlıklı beslenmenin önemini herkes biliyor ama bunu hayata geçirebilenlerin sayısı çok daha az. Üstelik beslenme ve diyet alanında kitapları olan Epidemiyolog Tim Spector'a göre, çok küçük değişikliklerle büyük farklar yaratmak mümkün. Peki bu küçük değişiklikler neler? Ne gibi yararlar sağlıyorlar? İşte Spector'ın tavsiyeleri ve uzman görüşleri...
#SağlıkMillî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2022-2023 eğitim öğretim döneminin ikinci yarı yılının başlayacağı 6 Şubat tarihi itibarıyla 5 milyon öğrenci için kademeli olarak hayata geçirecekleri ücretsiz yemek uygulamasına ilişkin hazırlıkların tamamlandığını bildirdi.
#Mahmut ÖzerÇocuklara sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak, özellikle de sebze tüketimini teşvik etmek, ebeveynler için sonu gelmeyen bir mücadele. Yakın zamanda yapılan bir araştırma ise çocuklara sebzeyi sevdirmenin yolunun anne karnından geçtiğine işaret ediyor. İşte detaylar…
#SağlıkTürkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), "2021 yılı Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması"na göre, internet kullanımı, 6-15 yaş grubundaki çocuklar için 2013'te yüzde 50,8 iken 2021'de yüzde 82,7 oldu. Bilfen İlköğretim Kurumları Bilişim Teknolojileri Bölüm Başkanı Celale Esra “Asıl sorgulamamız gereken oranlar değil, bu oranların arkasındaki teknolojiyi kullanma amaçları, uygulanan pedagojidir” dedi.
#Türkiye İstatistik KurumuSon bir buçuk yıldır herkes oyuncu Rebel Wilson'un verdiği kiloları konuşuyor. Dile kolay... Tam 30 kilo verdi ünlü oyuncu. 100 kilodan 70 kiloya indi. Üstelik de kendi ifade ettiğine göre öyle katı diyetler ya da yorucu egzersizler yapmadan.
#Rebel WilsonGeleneksel mutfakların otantik kaynaklarını incelediğimiz zaman, farklı kültürlerin kendi coğrafyalarına uygun, gayet sağlıklı beslenme alışkanlıkları yaratmış olduğunu görüyoruz. Bunlar, kar gibi beyaz ekmeğin, rafine şekerlerin, patates cipsi, hamburger, ketçap ve mayonezin, dolayısıyla şişmanlığın dünyanın dört bir yanına yayılmasından çok önceydi.
#SağlıkSon yıllarda beslenme ve sağlıklı yaşam arasındaki ilişkinin önemine yapılan vurgular, konuyla ilgili artan araştırmalar ve yayınlar, uzmanların çeşitli uyarı ve önerileri bizleri kaliteli ve doğru besinleri yeme konusunda motive etmektedir.
#Ortoreksiya Nervozaİnsanların günlük yaşamında veya iş hayatında olumsuzluklara sebep olan unutkanlığın, modern yaşamın getirdiği stres, hareketsizlik, asosyal yaşam ve kötü beslenme gibi nedenlerle ortaya çıkabildiğini söyleyen Arş. Görevlisi Eda Balcı, “Bazı durumlarda şeker hastalığı, beyin hasarı ve epilepsi gibi daha ciddi sağlık sorunları tarafından tetiklenebilir. Balık, ceviz, yumurta gibi besinler unutkanlığa iyi geliyor" dedi.
#Eda BalcıBüyüme ve gelişme döneminde yeterli ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinen çocukların bedensel ve zihinsel gelişimlerine önemli katkı sağladığı bilimsel çalışmalarla birçok kez kanıtlanmıştır. Bu dönemde yaşına ve cinsiyetine göre ideal boy ve vücut ağırlığı aralığını sağlıklı beslenerek sağlamak, çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve gelecekte kronik hastalıklardan korunmasında oldukça önemli rol oynar.
#BeslenmeSon yıllarda toplumda görülme sıklığı artan aşırı kilo ve obezite ile mikrobiyata arasında önemli bir ilişki olduğunu belirten uzmanlar, obez ve normal kilolu kişilerin mikrobiyotasındaki bakteriyel çeşitliliğin de farklı olduğuna dikkat çekiyor. Beslenme ve diyetetik uzmanı Prof. Dr. Murat Baş, bağırsak sağlığı bozulduğunda bağırsaklardan salgılanan GLP-1 hormonunun azaldığını, bu durumun iştah artışına yol açtığını söyledi.
#ProbiyotikSon yıllarda toplumda görülme sıklığı artan aşırı kilo ve obezite ile mikrobiyata arasında önemli bir ilişki olduğunu belirten uzmanlar, obez ve normal kilolu kişilerin mikrobiyotasındaki bakteriyel çeşitliliğin de farklı olduğuna dikkat çekiyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Murat Baş, “Uygun probiyotik kullanımı ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları, bağırsak sağlığını destekleyerek GLP-1 hormonu seviyelerini yükseltir ve bu da yiyecek alımının ve iştahın azalmasını sağlar” dedi.
#ProbiyotikKadınlarda görülen meme, rahim ağzı, rahim ve yumurtalık kanserleri ile mücadele, modern tıbbın önemli hedeflerinden biri haline geldi. Ülkemizde her gün yaklaşık 100 kadına meme, 45 kadına genital, 45 kadına tiroit, 30 kadına kalın bağırsak, 20 kadına ise akciğer kanseri teşhisi konuluyor. Tıbbi Onkoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Teoman Yanmaz, kadınlarda görülen kanserlerin nedenleri ve kanserden korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.
#Kadın Sağlığı