Soğuk havalar yerini yaz mevsimine devrederken, besinler de hava gibi bir devir sürecinde. Sadece soğuğun yerini güneşe bırakmasının değil kestanenin yerini çileğe, ayvanın karpuza, portakalın kavuna, kerevizin de bayrağını semizotuna bıraktığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, “Yaz mevsimi denilince akla gelen şeylerden biri de taze meyveler oluyor” dedi. Özdemir, bu meyveler içerisindeki ilk 5 meyveyi ve faydalarını şöyle sıraladı.
#Bahar MeyveleriYenidünya kebabı, erik tavası, incir kavurması, elma kebabı... Meyve tatlılarla özdeşleştirilse de yemek kültürümüzün geçmişten bugüne gelen geleneksel tariflerinde kebaplarda, tencere yemeklerinde ve kavurmalarda sıklıkla kullanıldıklarını görürüz. Birlikte hem bu yemeklerimizi tanıyalım hem de şef Doğa Çitçi’nin tarifleriyle pişirelim.
#KebapEmine Erdoğan ‘Türk Mutfağı’ kitabının nasıl çıktığını anlatırken, aile mutfağının da sırlarını paylaştı: “Ne yazık ki Türk mutfağı denince akıllara hâlâ sadece baklava ve kebap geliyor. Kitapta benim için özel değeri olan iki tarif de var. Leblebi unu helvası ve tarifini Mali First Lady’sinden aldığım zencefil şerbeti. Mikroorganizmalar açısından çok zengin nisan yağmuru ile yoğurt mayalamayı bir gelenek haline getirdim. Evimizde sabah kahvaltılarında çorba olmazsa olmazımızdır. Tayyip Bey de kahvaltıda çorbayı çok sever."
#Türk MutfağıÜvez ağacı, gülgiller familyasında yer alan bir ağaç türüdür. Üvezin 80'den fazla farklı türü bulunur. Peki Türkiye'de 12 farklı türü bulunan üvez ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Üvez ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında bilgi nelerdir? İşte üvez ağacıyla ilgili merak edilen her şey.
Kamkat ağacı turunçgiller familyasından gelmektedir ve Çincede altın portakal anlamına gelmektedir. Bu ağacın meyvesi ise yenebilir ve kabuğu soyulmadan tüketilir. Pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır ve meyveleri tam bir vitamin deposudur. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Doğadaki her ağacın farklı bir yetişme şekli ve özelliği bulunmaktadır. Hünnap ağacı da farklı özelliklere sahip olan ağaçlardan bir tanesidir. Özellikle Hünnap ağacının meyvesi son derece faydalı bir gıda olma özelliği taşır. İşte merak edilen tüm detaylar.
Menengiç otu ya da bilinen diğer adıyla çitlembik, ülkemizin sıcak bölgeleri Akdeniz, Ege ve Güneydoğu’da yetişir. Yaprakları filizlenir filizlenmez, Akdeniz sofralarına konuk olmaya başlar. Haydi, gelin sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyen bu güzel bitki hakkında biraz bilgi edinelim.
#Yıldız Öz SamahaMevsimine göre sebze ve meyve tüketmenin ne kadar önemli olduğunu bilmeyenimiz yoktur. ''Pek çok sebzede pişirildikten sonra vitamin ve mineral değerinde oldukça ciddi azalmalar meydana gelir'' diyen Dr .Fevzi Özgönül, bahar aylarında sebze ve meyvelerin nasıl tüketilmesi gerektiğini anlattı.
#Bahar Meyveleriİnsan bedeni her mevsim geçişinde adaptasyon süreci yaşıyor. Uyku hali, ağrılar, halsizlik ve depresif bir ruhla gelen bahar, vücudu yorgun düşürüyor. Güneşsiz ve soğuk kış aylarından sonra kapıyı çalan yeni mevsimi dinç karşılamak için sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekiyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Emine Yüzbaşıoğlu, bahar aylarında sağlıklı beslenme konusunda bilgi verdi.
#Bahar Aylarında Nasıl Beslenmeliİyi beslenme, sağlıklı bir yaşamın ilk adımı. Özellikle de gelişme çağında olan öğrenciler için kritik önem taşıyor. Akademik başarıyı bile etkiliyor. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Fisunoğlu, beslenme hakkında tüyolar verdi. Fisunoğlu, “Önerim, öğrencilerin mümkün olduğunca öğün atlamadan, düzenli beslenmeleri” diyor.
#BeslenmeÜniversite; lise öğreniminin sonunda, yıllar süren çalışma ve emek karşılığında öğrencilerin yeni bir öğrenim hayatına başladığı, yeni arkadaşlıklar ve kazanımlar edineceği, mesleki ve akademik bilgi öğreneceği, liseden çok farklı bir öğretim kurumu.
#ÜniversiteAtıştırmaların kimlere önerilip önerilmeyeceğine metabolizmanın durumuna bakarak karar vermek lazım. “Hipoglisemisi” olan birine “atıştırma yapma” demek ne kadar yanlışsa, “insülin direnci” olan birine “günde 6-8 kere ye” demek de bir o kadar yanlıştır.
#Osman MüftüoğluYapay tatlandırıcıların bağırsak iç dengesini koruyan ve sağlığımız için çok önemli olan biyolojik doğal mikrobik florayı etkilediğini gösteren çalışmalar var.Yapay tatlandırıcıların bağırsak iç dengesini koruyan ve sağlığımız için çok önemli olan biyolojik doğal mikrobik florayı etkilediğini gösteren çalışmalar var. Dahası şekere karşı toleransı azalttığını, yani bizi bir anlamda “şeker hastalığına giden bir yolculuğa” çıkarabileceğini gösteren işaretlere rastlandı.
Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necip Tosun, tarımsal ilaç nedeniyle kurdunun bile elma kabuğunu yemeyip tükürdüğünü belirterek, "Beyni olmayan kurtçuk dahi elmanın kabuğunu yemezken biz niye yiyelim?" dedi.
#Tarım İlaçları