Güncelleme Tarihi:
Prof. Tosun, bahar ve yaz aylarında bollaşan meyve ve sebzelerdeki ilaç kalıntıları ile kalıntıları giderme yöntemleri hakkında açıklamada bulundu.
Roka, maydanoz, ıspanak, soğan ve diğer yeşilliklerin iyi görünmesi için kullanılan nitratlı ya da azotlu suyun asıl büyük tehlike olduğunu anlatan Tosun, "Ürün çok iyi büyüsün diye azotlu gübreler kullanılıyor ama insan sağlığını tehdit eden en büyük unsurlardan biri nitrattır. En önemli zehirlenme türlerinden biri de nitrat zehirlenmesidir. Doğal ve normal boyutta ürünleri tercih etmemiz gerekiyor" dedi.
Havaların ısınmasıyla bitkilerin uyandığını, bununla birlikte hastalık ve zararlıların da fazlalaştığını, ilaçlama yapılması gerektiğini ifade eden Tosun, düşük riskli, güvenli tarım ilaçları kullanıldığında ya da son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süreye dikkat edildiğinde sorun yaşanmayacağını aktardı.
ELMA, ARMUT, ÇİLEK, TURUNÇGİLLER
İlaçlama döneminin başladığını bildiren Tosun, ilaçlama ve hasat şartlarına uyulmadığı taktirde insan sağlığına zararlı sonuçların ortaya çıkabileceğine dikkati çekti.
"Örnek olarak elma kara lekesi ve iç kurdunu ele alalım. Bunlardan biri kurt, diğeri de mantari hastalıktır. Elma için bir yılda 20'nin üzerinde ilaçlama yapılıyor" ifadesini kullanan Prof. Dr. Tosun, ilaçlanan elma ile ilgili çok önemli bir ayrıntının kamuoyunun gözünden kaçtığını vurgulayarak şöyle devam etti:
"Elma kabuğunun çok sağlıklı olduğunu söylerler ama ilaç atmazsanız. En önemli zararlılardan iç kurdu tarımsal ilaçlar nedeniyle elmanın kabuğunu asla yemez, tükürür. Beyni olmayan kurtçuk dahi elmanın kabuğunu yemezken biz niye yiyelim? 20 ilaçlama ne demek? İlaçlardan başta cilt etkileniyor. Deformasyonlar oluşabiliyor, gözlerde sorunlar ortaya çıkabiliyor. Baş dönmesi, tahammülsüzlük yaşanabiliyor. Tarım ilacı vücudunuzda karaciğerde yağ dokularında birikiyor. Genetik materyalinize bağlı olarak kronik zehirlenmeye yol açabiliyor. Çok yerseniz ani ölümlere yol açıyor."
NEREDEN ALMALI, NASIL TEMİZLEMELİ
Necip Tosun, pazar yerinde satılan meyve ve sebzelerin risk içerebildiğini, gıda mühendisleri çalıştıran merkezlerden tarım ürünü satın alınabileceğini kaydetti. Alınan ürünlerin önce akan suda temizlenmesi gerektiğini aktaran Tosun, "Durgun suda kalıntıların giderilmesi mümkün değil" dedi.
Yıkadıktan sonra en az 5 dakika süreyle meyve ve sebzelerin sirkeli ya da kalıntı çözücü madde içeren suda bekletilebileceğini ifade eden Necip Tosun, mümkünse soyma işlemi yapılmasını önerdi.
EÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necip Tosun, sirke, ilaç çözücü madde bulunmaması ya da soyma işlemi yapılmaması durumunda meyve ve sebzelerin sabunla yıkanabileceğini belirtti.