Güncelleme Tarihi:
Bahar yorgunluğu uyku hali, ağrılar, halsizlik ve depresif ruh hali ile kendini belli ediyor. Bahar yorgunluğunu atlatmanın yolu ise sağlıklı beslenmeden geçiyor.
Her mevsim geçişinde yaşanan adaptasyon süreci bahar aylarında kendini daha ağır hissettirdiği belirtildi. Uzmanlar, uyku hali, ağrılar, halsizlik ve depresif ruh hali ile kendini belli eden bahar yorgunluğu yaşam kalitesini azalttığını söylerken bahar yorgunluğunun etkilerini azaltmak ve baharın tadını çıkarmak için uzman kontrolünde dengeli ve düzenli beslenmekten geçtiğini vurgulandı.
Dyt. Emine Yüzbaşıoğlu, bahar yorgunluğu ihmal edilmemesi gereken ve beraberinde bazı hastalıkları da getirebilecek olan önemli bir tablo olduğunu söyledi. Bahar sabahlarında uyanmak ve güne başlamanın en basit çözümü güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlamak olduğunu dile getirdi.
Yumurta, beyaz peynir, bol yeşillik, 1 tatlı kaşığı bal veya pekmez, posalı ekmek sağlıklı bir kahvaltı menüsüdür. Genelde sağlıklı olarak düşünerek içilen taze sıkılmış meyve suları içerisinde bulunan meyve şekeri sebebiyle fazla kalori alımına neden olurken, kahvaltıdan kısa bir süre sonra tekrar açlık hissi oluşmasına neden olur. Bu sebeple kahvaltıda meyve suyu yerine meyvenin kendisinin yenmesi sağlık açısından daha uygundur.
Bahar yorgunluğunda bu istenmeyen durumları yaşamamak için öğün aralarını sıklaştırması gerekiyor. 2-2,5 saat de bir sağlıklı atıştırmalar yapılmalıdır. Sağlıklı ara öğün olarak; meyve, süt veya ayran, galeta, hafif sütlü tatlılar tüketilebilir.
Baharın gelmesiyle baş gösteren sindirim sistemi problemlerini ortadan kaldırmak için, günlük alınan posa miktarını artırmak gerekir. Öğünlerde salata yemek, kabuğu ile yenebilen meyveleri soymadan tüketmek, tam buğday, kepek, çavdar gibi posalı ekmek tercih etmek bu problemleri önlemek için başlıca çözümler arasında sayılabilir.
Fazla çay, kahve tüketimi içindeki tanenler sebebiyle vücutta su tutulmasına neden olur. Mevsim değişikliklerinde vücudun adaptasyonu sürecinde vücutta ödem oluştuğunu, bu nedenle tüketilen tanenli içeceklerin ödemli durumu artıracağından, baharda bu tür içeceklerin sınırlandırılmalıdır.
Adaçayı, papatya çayı, yeşil çay gibi bitki çayları rahatlatıcı ve ödem artırıcı etkisiyle bahar aylarında tercih edilmelidir. Ayrıca bahar aylarında su tüketimi artırılmalıdır.
CİHAN