Özel İzmir Gazi Hastanesi Evde Sağlık Birimi Tıbbi Direktörü Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Tanju Yılmazer, günümüzde her geçen gün evde sağlık birimlerine talebin arttığını belirterek, “Evde sağlık birimleri hastalara bütüncül bir yaklaşımla, uzman hekim desteği ile evde kullanılabilecek teknolojik sistemleri kullanarak, hasta ve yakınlarıyla iş birliği içinde sağlık sorunlarına hızlı, konforlu ve kaliteli çözümler sunuyor” dedi. Evde sağlık birimlerinin işleyişi hakkında bilgiler veren Dr. Tanju Yılmazer, “Son günlerde sıklıkla yaşandığı gibi; bir gribal enfeksiyon geçiriyor olabilirsiniz. Sizi rahatsız eden yoğun şikayetleriniz olabilir. Ancak bir sağlık kuruluşuna başvurma konusunda endişe ve kararsızlık yaşayabilirsiniz. Kendinizin ya da bir yakınınızın sağlığıyla ilgili merak ya da şüphe ettiğiniz konular olabilir. Ancak merak ettiklerinizle ilgili hangi sağlık kuruluşunun hangi bölümünden yardım alabileceğinizi de bilmiyor olabilirsiniz. İşte tam da bu gibi durumlarda destek alabileceğiniz birim ya da kurum var. Hem de düşündüğünüzden de yakın. Evde sağlık birimleri bu noktada size yardımcı olacaktır” diye konuştu.
#1İnsan yaşarken zamanın ne kadar hızlı akıp gittiğini fark edemiyor, bunu fark edebilmek için arada bir soluklanmak, bir es vermek gerekiyor. Ancak öyle, zamanın bedensel ve zihinsel üzerimizde etkilerini anlayabiliriz. Peki kaçımız hayatımızı yavaşlatabiliyoruz ya da hayatımızı iyileştirmek için değişiklik yapmaya gidiyoruz?
#Dilek AvşarMental sağlık, ruh sağlığı olarak da tanımlanabilmektedir. Kişinin mental sağlığı, psikolojik iyi hal veya zihinsel bir bozukluğun olmadığı düzeyi açıklar. Mental sağlık düzeyi, kişinin sağlık durumu hakkında da bilgi verici nitelik taşımaktadır. Peki, Mental sağlık nedir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Mental SağlıkSpiritüel sağlık, hasta tedavi uygulamaları kapsamında ele alınan yöntemlerdendir. Spiritüel sağlık kapsamında bireyin duygusal ihtiyaçları başta olmak üzere, fiziksel ve ruhsal olarak yaşadığı sıkıntılarla baş etmesinde inançların, (her zaman tanrı ile ilişkilendirilmeyen) bireysel öğrenme ve kendini gerçekleştirme yaklaşımları ile birlikte tedavi sürecine dahil edilmesi yer almaktadır. İşte, spiritüel sağlık hakkında detaylı bilgiler
#Spiritüel SağlıkCanlılar yaşamlarının devamlılığını sürdürebilmek için birçok etken ile mücadele etmek zorundadır. Bu etkenler arasında beslenme, barınma ve sağlık gibi temel ihtiyaçların giderilmesi ilk önceliktir. Özellikle de sağlık… Peki sağlık nedir, nasıl tanımlanır? Kısaca sağlığın tanımı ve önemi.
#Sağlık Nedir?Bir insan hayatına dair nasıl risk alır, nasıl zor süreçlerden geçer bu röportajda başka boyutla öğrendim… Hem de sırf anne olabilmek için…Bir yandan haberlerde doğurduğu bebeğini çöp konteyrına bırakan anneler, bir yandan daha kokusunu içine çekmeden hayatını riske atan anneler… Hayat ne tuhaf diyor insan… Melis Ayan müthiş fedakârlıklar yapmış…
#ADANAİş sağlığı ve güvenliği alanı çok önemli bir alan…Ancak bir o kadar da ihmal edilmiş ve gerekenlerin yapılmadığı bir alan olarak görünüyor. Bu alan neyi çerçeveliyor? Kimler bu alanla ilgidir. Mevzuat yeterli mi? Yasal sorunlar var mı, varsa doğru giderilebiliyor mu? Bu alanın uzmanlarını kimler yetiştirmeli? Sertifika programları uzmanlık için yeterli mi? Belediyeler işin neresinde ne kadar varlar? Aklımızda onlarca soru var. Bu sene Üsküdar Üniversitesi ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’ için öğrenciler alıyor. Bu konuyu Üsküdar Üniversitesi öğretim üyesi ve ESGÜMER (İş Sağılığı, İş Güvenliği ve Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi) Müdürü Prof. Dr. Hilmi Sabuncu ile konuştuk.
AVES’in (Avrupa Estetik Cerrahi Merkezi) sahibi Op.Dr. Ahmet Torkut, estetik cerrahide Türkiye’nin geldiği noktayı Kelebek’e anlattı. Hekim ile hasta arasındaki etik olmayan noktaları da gözler önüne seren Torkut, hemen hemen her köşebaşında uygulanmaya başlanan botoks için "Botoksun bugünkü kullanımı çok tehlikeli" dedi.
Nem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda meydana gelen küf sorunu hem evlerimizde kötü görüntüye neden oluyor hem de her soluk alışımızda sağlığımıza zarar veriyor. Özellikle yatak odaları, banyo ve mutfakta karşımıza çıkan ancak bazen çok da önemsenmeyen bu sorun uzun vadede ölüme kadar giden ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
#KüfYurt dışında eğitim alma hayali, öğrencilere küresel bakış açısı kazandırmak, yeni kültürler deneyimlemek ve kişisel ve akademik anlamda gelişim sağlamak gibi büyük fırsatlar sunar. Ancak bu süreç, karmaşık kararlar ve potansiyel zorluklarla doludur. Güvenilir bir eğitim danışmanıyla çalışmak, bu yolculuğu basitleştirmeye yardımcı olabilir, ancak bir danışmanda ne aramanız gerektiğini, yurt dışı eğitimdeki olası tuzakları ve öğrencilerin varış sonrasında ihtiyaç duyabileceği desteği anlamak çok önemlidir. İşte veliler ve öğrenciler için bu alanlarda yol göstermeye yönelik bir rehber.
#Yurt Dışı Eğitimİş dünyası, nitelikli çalışanlarını elde tutmak için ‘yetenek yönetimi’ stratejileri uyguluyor. Birçok şirket bu doğrultuda personelinin kariyerini desteleyerek, bağlılığını artırmak için çeşitli eğitim imkânları sunuyor. Yetenekler, rekabetçi maaş ve yan haklarla elde tutulmaya çalışılıyor. Yapılan araştırmalar ise adayların gözünün global markalarda olduğunu ortaya koyuyor.
#İşYetenek açığı arttıkça şirketlerin çalışanlara sunduğu yan haklarda da rekabet kızıştı. Yan haklar, toplam maaş paketinin yaklaşık yüzde 20 ila 35’ini oluşturur hale geldi. Sağlık sigortası, ücretsiz iletişim artık çalışanlara yeterli gelmiyor. Çalışana, özel emeklilik, kritik hastalıklar sigortası, kimlik dolandırıcılığı koruması, hukuk hizmeti, spor ve yoga hizmeti gibi yan haklar sunulmaya başlandı. Peki, dünyada ve Türkiye’de şirketler çalışanlara hangi yan hakları sunuyorlar?
#İş GücüDünyada sadece eyalet sisteminin olduğu sınırlı sayıda ülkede uygulanan, Türkiye’de de 50 sene önce eşitlik ilkesine uymadığı gerekçesiyle kaldırılan ‘bölgesel asgari ücret’, İTO ve MÜSİAD başkanlarının önerileriyle yeniden tartışmaya açıldı. İstanbul ile Anadolu’daki hayat koşullarının bir olmadığını söyleyen bazı işverenler, 1974’te kaldırılan bölgesel asgari ücretin geri gelmesini istiyor. Birçok iş dünyası temsilcisi ise bu modelin Doğu illerinde yeni bir işçi göçünü tetikleyeceği konusunda endişeli. Bunun yerine yatırımcıyı Doğu illerine çekecek, bölgedeki istihdamı artıracak teşviklerin getirilmesi gerektiğini belirtiliyor. Çalışanların gözü ise asgari ücrete yapılacak zam oranında.
#Asgari ÜcretSofra tuzundan içme suyuna, temizlik ürünlerinden kozmetiklere mikroplastikler kafamızı çevirdiğimiz her yerde. Bununla kalmıyor, artık vücudumuzu ele geçiriyorlar. Biliminsanları mikroplastiklerin obezite, diyabet, alzheimer gibi hastalıklara ve üreme sorunlarına neden olabileceği fikrinde. Bu küçük ama çok büyük sorunumuzu uzmanlarla konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkKalp, karaciğer ve akciğer yetmezliği gibi hastalıkların tedavisi yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün… Organ ve Doku Bağışı Haftası vesilesiyle konuştuğumuz uzmanlar ülkemizde pandeminin de olumsuz etkilediği bağış oranlarının azlığına dikkat çekip “Bir kişi organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir” diyerek çağrıda bulunuyor.
#Melis YılmazSevgili Hürriyet okurları... ‘SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUK’ sohbetlerimizde bu haftaki konuğum Acıbadem Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Prof. Dr. Rana Karayalçın oldu. Karayalçın, “endometriozis” konusunda merak edilenleri yanıtladı.
#Serkan KızılbayırDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozMutfak trendleri her geçen gün sürekli değişim gösteriyor. Önceden bakır, çelik tencereler, düdüklüler kullanırdı, sonra teflonlar girdi hayatımıza. Son birkaç yıldır ise bir airfryer çılgınlığı başladı. Onun popülaritesi hâlâ devam ederken, hayatımıza slow cooker'lar da girdi. Son teknolojilerle kafamız iyice karıştı. Hangisi daha sağlıklı, tencerelerin neyi eksik? Bu yeni teknolojilerle üretilmiş ürünler tencerelerin yapamadığı neyi yapıyor?
#Mutfak TeknolojileriHürriyet Ankara’nın ‘KENT SOHBETLERİ’ne konuk olan Başarsoft Yönetim Kurulu Başkanı Alim Küçükpehlivan, Ankara trafiğinde kamu servisleri için dikkat çeken bir öneride bulunarak, “Yakın konumlardaki kamu kurumlarının servis optimizasyonlarını yaparak, Ankara’nın trafik sorununu çözebiliriz” dedi. Küçükpehlivan, geliştirdikleri yazılımı anlattı.
#Kent Sohbetleriİngiltere'de yaşayan 11 yaşındaki kız çocuğu Matilda, 1000'de 1 görülen kalp rahatsızlığı nedeniyle yaşamını yitirdi. Matilda'nın babası Steve, kızının her zamanki gibi uyumaya gittiğini ancak ertesi sabah kalbinin durduğunu fark ettiklerini söyledi.
#ÇocukBir mantar türü olan küf, suya maruz kaldıktan 24 ila 48 saat sonra bir ortamda büyümeye başlayabilir. Küfe maruz kalmanın neden olduğu sağlık belirtileri soğuk algınlığı ya da yorgunluk gibi belirtiler olduğu için küften kaynaklı olduğu anlaşılmayabilir ancak tedavi edilmezse, küf yaşamı tehdit edebilir. Küf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkıyor, ölümlere bile neden olabiliyor. Peki, küf sorunu sağlığımızı nasıl etkiliyor, küften nasıl kurtuluruz, küf zehirlenmesine maruz kaldığımızı nasıl anlarız? Uzmanlar ne diyor?
#Küf“Hiç iyi değilim!” Özellikle son dönemde “Nasılsın” sorusuna birçoğumuz bu şekilde yanıt veriyoruz. Peş peşe yaşanan olaylar karşısında hayatımıza nasıl devam edeceğimizi bilmiyoruz. Uzmanlar “Sık sık bu tip olayların olması vermemiz gereken tepkileri vermememize neden olursa bu duyarsızlaştığımız anlamına gelir. Bu sağlıksızdır çünkü toplumsal düzeyde empati ve sorumluluk duygusunun azalmasına yol açabilir” diyor.
#Meltem FIRATLIKültür sanat dünyamızın neredeyse her alanında olan bir isim Sevin Okyay; 60 yıldır kitap çeviriyor, 50 yıldır gazetecilik, 40 yıldır sinema eleştirmenliği yapıyor… Eski albümleri karıştırmak için buluşup Türk ve dünya sinemasını konuştuk, edebiyat sohbeti yaptık... Okyay Türkiye’nin dünya çapında iyi yönetmenleri olduğunu söylüyor: “Mesela Nuri Bilge (Ceylan). İlk kısa filmi ‘Koza’yı ilk görüşte beğendim. 1990’lı yıllardı ve öğrenciydi hâlâ. Zeki’yi (Demirkubuz) tanımam ondan öncedir. Reha Erdem ve Tayfun Pirselimoğlu’nu da çok beğenirim.”
#Sevin Okyay