Burdur'da eczacı kalfası İzel Tonkaz Bekar (30), televizyonda gördüğü aronya bitkisini 5 dönüm arazisinde yetiştirdi. Şimdilerde hasat etmeye başladığı aronyanın 'süper meyve' olarak bilindiğini söyleyen Bekar, "Birçok hastalığa faydası var. Kanserle mücadeleden tansiyona, şekere, kolesterole iyi gelişinin yanında bağışıklığı artırdığı için değerli bir meyve" dedi.
#BurdurBurdur'da eczacı kalfası İzel Tonkaz Bekar (30), televizyonda gördüğü aronya bitkisini 5 dönüm arazisinde yetiştirdi. Şimdilerde hasat etmeye başladığı aronyanın 'süper meyve' olarak bilindiğini söyleyen Bekar, "Birçok hastalığa faydası var. Kanserle mücadeleden tansiyona, şekere, kolesterole iyi gelişinin yanında bağışıklığı artırdığı için değerli bir meyve" dedi.
#Burdur1 Eylül'de balık avı sezonunun açılmasıyla birlikte sağlık deposu balık, sofralardaki yerini almaya başladı. Eylül ayında en lezzetli balıkların hangisi olduğunu ve bu ay hangi balıkların yenmesi gerektiğini merak eden vatandaşlar da konuya dair bilgi almak adına internette araştırma yapıyor. İşte, Eylül'de lezzetli olan balıklar...
#EylülRengi kadar sağlığa faydaları ile de sofralarımızı süsleyen bu sebze, özellikle turu olarak ya da salatalarda tüketiliyor. Yüzde 87’si su, yüzde 8’i karbonhidrat, yüzde 2-3’ü liften oluşan sağlık deposu pancarın faydalarını Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük anlatıyor.
#Kırmızı PancarVitamin, mineral, posa, protein kaynağı olan kuruyemişler ve tohumlar adeta birer sağlık kaynağı. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, kalp sağlığından kansere, cilt güzelliğinden nörolojik bozukluklara kadar birçok alanda bu besinler çok etkili. Diyetisyen Betül Serttaş konu hakkında bilgiler verdi. İşte vücudumuza faydaları kanıtlanmış kuruyemişler…
#KuruyemişSizler için pirinç pilavının en güzel hallerinden biri olan enginarlı pilav tarifi hazırladık. LEZİZZ doyamayacağınız ve aynı zamanda sağlık deposu olan enginarlı pilav, misafirlerinize sunabileceğiniz eşsiz bir LEZİZZ. Karaciğer dostu olan enginarı, mevsiminde değerlendirmek için bu harika tarifi kesinlikle denemeyen kalmasın.
#Enginarlı PilavAğır kokusundan dolayı tüketiminden kaçınanlar çok olsa da sarımsak tam bir sağlık deposu… Ayrıca yemeklere müthiş bir lezzet veriyor. Sofralarımızın olmazsa olmazı sarımsağın sağlığa katkılarını Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım’dan dinledik.
#Sarımsağın FaydalarıAkdeniz mutfağının lezzetli sebzelerinden biri olan enginar tam bir sağlık deposu! Enginar aslında bir tür deve dikeni ancak sağlığa katkıları nedeniyle yüzyıllardır sebze olarak kullanılıyor. Karaciğer sağlığını koruyan, sindirim sistemini destekleyen enginarın sayısız faydasını uzmanlardan dinledik.
#EnginarArtık hepimiz biliyoruz; sirke doğal bir sağlık deposu. Ancak sirkenin faydalı ve etkili olması için hangi meyveden yapılmış olursa olsun, doğal olması şart. Üzüm, elma, nar gibi daha yaygın sirkelerin yanı sıra alıç, ayva gibi meyvelerle de nefis sirkeler yapabilirsiniz. Biz bugün sizin için ayva sirkesi tarifini araştırdık. Mutlaka denemeniz gereken bu sağlık deposu sirkenin tarifi hemen aşağıda. Şifa olsun…
#Ayva Sirkesi Nasıl YapılırMerhaba lezzetsever dostlarım... Bu yılbaşında yeni yılı saray sofrası dokunuşlarıyla karşılamaya ne dersiniz? Havalar iyice soğumuş, bir de yeni yıla çok az bir zaman kalmışken, yılbaşı sofralarınız için saray mutfağının ve sultanların gözbebeği olan ayva tatlısı ile geldim. Kış meyvelerinin gözdesi ayvanın sahneye çıktığı bu çok özel yılbaşı tatlısı, yeni yıl sofranızı taçlandırmanın en güzel yolu olacak.
#Milföylü Ayva TatlısıKimimiz ince bellide klasik usulden şaşmıyor, kimimiz sağlık deposu bitki karışımlarına yöneliyor. Tercihlerimiz farklı olsa da kültürümüzde çay olmadan kahvaltının, keklerin, poğaçaların tadını çıkarmak imkânsız. Dünya Çay Günü olarak kutlanan 15 Aralık’ı fırsat bildik, yazarlarımız Ebru Erke’den doğru demleme tekniklerini, Berrin Yiğit’ten faydalarını öğrendik.
#Çayİncir, Demir, kalsiyum, potasyum ve C, B1, B2, B6 vitaminleri ile liften zengin içeriğiye tam bir sağlık deposu. Antioksidan kapasitesi yüksek bir meyve olan ve sağlığımız üzerinde oldukça önemli faydalar sağlayan incir aynı zamanda düşük kaloriye de sahip. Bu faydalı taze veya kuru olarak tüketilebiliyor. Yazın leziz incirlerini kurutarak daha uzun süre kullanabilirsiniz. Peki İncir nasıl kurutulur? İşte fırında, güneşte ve kaynatarak yaş incir kurutmanın püf noktaları...
#İncir Nasıl KurutulurYüzyıllarca yıl önce Antik Çin’de ortaya çıkan, ‘ölümsüzlük çayı’ olarak adlandırılan kombucha'nın sağlığımıza pek çok faydası olduğuna inanılıyor. Peki bu iddialar ne kadar gerçek? Bu çay herkes için sağlıklı mı? Yan etkileri neler? İşte 11 soruda kombu çayı dosyası...
#SağlıkYüzyıllarca yıl önce Antik Çin’de ortaya çıkan, ‘ölümsüzlük çayı’ olarak adlandırılan kombucha'nın genel olarak bağırsak sağlığını iyileştirdiği, bağışıklığı ve enerjiyi artırdığı, iltihaplanmayı azalttığı, birçok sağlık sorununa iyi geldiği söyleniyor. Peki bu iddialar ne kadar gerçek? Bu çay herkes için sağlıklı mı? Yan etkileri neler? İşte 11 soruda kombu çayı dosyası…
#SağlıkKuşkonmaz üreticisi Aslı Aksoy, hayal ettiğinin gerçek olduğuna inanmış, yaptığı işe gönlünü, emeğini ve tutkusunu koymuş öncü kadınlardan. Eski bankacı Enise Soykan, şimdi salep ve çilek üretiyor. İktisatçı Elçin Mutlu ise Menteşe Kafaca’da istiridye mantarı ile kendisine yeni bir yol çizmiş.
#1Çorbadan tatlıya, hamur işinden salataya neredeyse her yemeğin malzemesi yağlar, doğru tüketildiğinde vazgeçilmez birer sağlık deposu.Pişirme tekniğine göre doğru yağ türünü seçmek ise en önemli nokta. Peki en sağlıklı yağ hangisi? Hangi yağı ne için kullanmalıyız? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkSağlık deposu balık kış sofralarını süslemeye devam ediyor. Fiyatların düşmesiyle sofraların baştacı balık hakkındaki araştırmalar da yoğunlaştı. Aralık ayında hangi balıkların yenmesi gerektiği de araştırılıyor. Peki, Aralık ayında hangi balıklar yenmeli?
#BalıkSirke sağlık deposu bir gıda. Katkısız ve doğal olarak hazırlanınca da faydaları daha da artıyor. Pek alanda kullanılan sirkeyi evde de yapabilirsiniz. Kullanıma hazır olması biraz zaman alsa da süreç sonunda faydalı bir besin haline geliyor. Peki üzüm sirkesi nasıl yapılır? İşte evde doğal ve organik üzüm sirkesi yapımı
#Üzüm Sirkesi Nasıl YapılırAv sezonun açılmasıyla balık fiyatları da düşmeye başladı. Fiyatların düşmesiyle sofraların baştacı balık hakkındaki araştırmalar da yoğunlaştı. Eylül ayında hangi balıkların yenmesi gerektiği de araştırılıyor. Peki, Eylül'de hangi balıklar yenir?
#EylülBamya yaz aylarının en sevilen sebzelerinden. Sağlık deposu olan bamyayı tazeyken dondurucuya atarak ya da kurutarak kış ayları için de saklayabilirsiniz. Bamyayı tek başına pişirebileceğiniz gibi güveç gibi tariflerde de kullanabilirsiniz. Ancak bamya temizlerken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta mevcut. Peki bamya nasıl temizlenir? Bamya limonlu suda bekletilir mi? İşte zeytinyağı bamya yemeği tarifi
#Bamya Nasıl TemizlenirYaz aylarında tatilin verdiği rahatlamayla beslenme düzenimizde değişiyor, yağlı yiyecekleri daha çok tüketiyor ve sofralarda daha çok vakit geçiriyoruz. Bu durum da bizlere fazla kilo olarak geri dönüyor. Ancak bunun yanı sıra nefes almakta bile zorlandığımız sıcaklarda serin içeceklerle susuzluğumuzu gidermeye çalışıyoruz. İçtiğimiz gazlı ve şekerli içecekler de maalesef ki, sağlığımızı olumsuz etkiliyor. “Peki yaz aylarında nasıl beslenmeliyiz?” ve “Özellikle vücudun su ve mineral kaybettiği sıcak havalarda sağlığımızı korumak için neler içmeliyiz?” Gelin bugün yazın beslenme listemizde nelerin olması gerektiğine bir göz gezdirelim.
#ANKARAKarnabahar, kış aylarının en değerli sebzeleri arasında yer alır. Karnabahar, mide içinde parçalandıktan sonra önemli ölçüde gaz yapar. Bu sebzenin rengi ise, beyaz olup yaprakları ise, lahana yaprağına benzer şekle sahiptir. Karnabahar bitkisi ise, beyaz kartopu tanelerinin birleşimine benzer. Karnabahar gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır sizler için derledik.