Uzmanlar genellikle ciddi bir şeyin işareti olmasa da inatçı karın ağrılarını görmezden gelmenin tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. Çünkü hayati organlar karın bölgesinde yer alıyor ve bu bölgedeki ağrı, apandisit ya da böbrek enfeksiyonundan kaynaklı olabiliyor. Londra'da yaşayan aile hekimi Dr. Hana Patel, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, karın ağrısının tam olarak nerede olduğuna bakarak ağrının sebebinin anlaşılabileceğini söyledi. İşte karın ağrılarının yerleri ve işaret ettiği hastalıklar…
#Karın AğrısıKarın ağrıları, kramplardan şişkinliğe, mide rahatsızlıklarından iştah kaybına pek çok semptoma eşlik ediyor. Peki her karın ağrısı aynı mı? Ağrının yerinin size sorununuz hakkında çok önemli ipuçları verdiğini biliyor muydunuz? İşte ilginç detaylar…
#Karın AğrısıGünümüzde kanser insanlar arasında en çok korkulan hastalıkların başında geliyor. Hastalığın bilinen pek çok belirtisinin yanında ise çoğu kişinin daha önce duymadığı, yaşasa bile dikkatini çekmeyen pek çok belirtisi var. Peki bunlar neler? İşte detaylar…
#SağlıkVücuttaki organların sağlıklı bir şekilde çalışması insanların günlük hayattaki konforunu doğrudan etkilemektedir. Herhangi bir hastalık söz konusu olduğunda bu durumdan birden fazla organ zarar görebilmektedir. İnsan vücudunda Abdomen olarak belirtilen bölüm çeşitli organları içinde bulunduran bir alan olarak ele alınmaktadır. Peki, Abdomen anatomisi nedir? Abdomen neresidir? Tıpta ne anlama gelir? İşte, Abdomen anatomisi hakkında detayları derledik.
#AbdomenAlmanya’da yaşayan tedavi için Türkiye’yi tercih eden 52 yaşındaki Harun Erarslan, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde cerrahinin en büyük ameliyatlarından biri olan robotik whipple yöntemiyle başarıyla ameliyat edildi.
#Almanya-TürkiyeKaraciğer kesinlikle sağlıklı bir şekilde çalışması gereken çok önemli organlar arasında yer alır. En ufak bir sorun yaratmamalı ve hasar almaması çok önemlidir. Çünkü karaciğerin istenilen şekilde çalışmaması çok önemli sorunlara yol açabilir. Karaciğerin görevleri nelerdir sizler için derledik.
#KaraciğerKANSERİN günümüzde kişiye özel tedaviyle sürecin yönetilebildiği bir hastalık haline geldiğini belirten Özel Tınaztepe Buca Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Petekkaya, tedaviye yönelik yeni gelişmelerin her geçen gün arttığı ve kansere neden olan hücre tiplerine özel tedavilerin ön plana çıktığını söyledi. Petekkaya, kanser hücresinin genetik haritasını çıkaran testlerle, kanser hücresinin yapısının daha net olarak görülebildiğini kaydetti.
#İzmirERCP (Endoskopik Retrograd Kolanjiyo Pankreatografi) özel üretilen bir endoskop aracı yardımı ile duodenum'a (onikiparmak barsağı) açılan safra yollarına yapılan bir işlemdir. Bu uygulama tanı ya da tedavi amacı ile yapılabilir. Ercp nedir? Ercp işlemi nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#ERCP Nedir?Gözlerdeki sarılığın karaciğer, pankreas ve safra kesesi gibi hastalıkların belirtisi olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Onur Yaprak, “Sarılık bir rahatsızlığın belirtisidir, kendisi bir hastalık değildir. Sarılığa yol açan nedenler çok çeşitlidir. Tüm bu nedenler arasında şüphesiz en çok korkulan durumlar karaciğer, pankreas, safra kesesi ve safra yollarında gelişen kanserlerdir. Bu bölgelerde gelişen kanserler gözlerde ve ciltte sarılığa, idrarda koyulaşmaya, dışkı renginde ise açılmaya yol açar” dedi.
#Prof. Dr. Onur YaprakKaraciğer yetmezliğine yol açan durumların başında siroz geliyor. Karaciğer yetmezliğinde organ nakli faktörünü MELD puanının belirlediğine dikkat çeken Prof. Dr. Onur Yaprak, “Karaciğer nakli için belli kriterlerimiz var; MELD puanı diye adlandırılan puanlama sisteminde hastanın aldığı skorun en az 15 puan olması bu kriterlerden en önemlisidir” dedi.
#Prof. Dr. Onur Yaprakİnsülin direncinin sinsi bir hastalık olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Levent Kazak, insülinin kas, yağ ve karaciğer gibi kan şekerini kullanan dokulara şekerin alınması ve kullanılmasını sağlayan, pankreastan salınan bir hormon olduğunu, insülin direncinin de şeker hastalığı, inme, kalp damar hastalıkları, ateroskleroz, hipertansiyon, karaciğer yağlanması gibi hastalıkların habercisi olabileceğini ifade etti.
#İnsülin DirenciŞANLIURFA Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, pankreas ve safra yolları hastalıklarının tanısı için ERCP (Endoskopik Retrograt Kolanjiopankreatografi) yöntemi kullanılmaya başlandı. Hastane doktorlarından Esat Taylan Uğurlu, kente ilk defa getirilen cihaz sayesinde cerrahi müdahaleye gerek kalmadan pankreas ve safra kesesi hastalarını sağlığına kavuşturduklarını ifade etti.
#Mehmet Akif İnan Eğitim Ve Araştırma HastanesiSarılık, bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkarken, kendi başına bir hastalık değildir. Sarılığın nedeninin çeşitli tümörler olabileceğini belirten Prof. Dr. Onur Yaprak, göz akında sararmanın ihmale gelmemesi gerektiğini söyledi.
#SarılıkKaraciğer kanserleri ileri evrede göz akında sararma ile kendini gösteriyor. Karaciğerde gelişen kanserlerin genellikle başka bir organdaki kanserin kana karışmasıyla karaciğere sıçradığını belirten Prof. Dr. Onur Yaprak, karaciğer sağlığı için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#KaraciğerGenel cerrahi, vücut içerisinde yerel ve sistemik problemlerin cerrahi metotlar ile tedavisiyle ilgilenir. Bununla beraber yaralanmaya endokrin ve metabolik yanıt, yara iyileşmesi gibi genel prensip konularını içeren, gelişimleri bakımından birçok cerrahi ve ana tıp dalını etkileyen teknik disiplin şeklinde tanımlanabilir. Genel Cerrahi nedir? Hangi hastalıklara bakar?
#Genel Cerrahi Nedir?4A, 4B ve 4C kapsamında sigortalı olan işçiler, çalışma hayatları sırasında iş gücünü kaybedip çalışamaz duruma gelirlerse erken emeklilik için başvuruda bulunabilirler. Kimler erken emeklilik hakkını kazanabilir? Erken emeklilik için geçerli olan hastalıklar nelerdir? İşte erken emeklilik için merak edilen tüm ayrıntılar…
#HastalıklarÇikolata, baklava gibi tatlılar, gazlı içecekler, hazır meyve suları gibi basit şeker kaynakları organ yağlanmasına yol açarak kanser riskini artırıyor. Şeker hastalarının kansere yakalanma riskinin diğer kişilere oranla 3 kat daha fazla olduğunu belirten İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Canfeza Sezgin, "Yoğun şekerli gıdalar tüketmek kansere karşı korunmamızı sağlayan doğal antioksidan sistemimizi yarı yarıya azaltır" dedi.
#Şeker Nasıl BırakılırÇikolata, baklava gibi tatlılar, gazlı içecekler, hazır meyve suları gibi basit şeker kaynakları organ yağlanmasına yol açarak kanser riskini artırıyor. Şeker hastalarının kansere yakalanma riskinin diğer kişilere oranla 3 kat daha fazla olduğunu belirten İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Canfeza Sezgin, "Yoğun şekerli gıdalar tüketmek kansere karşı korunmamızı sağlayan doğal antioksidan sistemimizi yarı yarıya azaltır" dedi.
#Şekerli GıdalarSafra yolları, karaciğerin salgıladığı safra sıvısını ince barsağa taşıyan kanal sistemidir. Daha çok safra taşlarına bağlı sorunlar ile günlük hayatta doktora başvurmayı gerektiren problemler oluşturmaktadır. Ancak çok sık olmasa da safra yolları kanseri de önemli bir sağlık problemidir.
#KanserKanser hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında ön sıralarda yer alıyor. Erken teşhis edildiğinde tedavisi ve yaşam kalitesinin artırılabildiği kanser türleri göz önüne alındığında korunmanın önemi artmaktadır. Erken teşhisin önemine vurgu yapmak amacıyla her yıl aynı tarihler arasında kanser haftası hatırlatılmaktadır. Peki, Kanser Haftası ne zaman?
#Kanser Haftası