Kanserli hücreye özel tedaviler gelişiyor

Güncelleme Tarihi:

Kanserli hücreye özel tedaviler gelişiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2021 22:19

KANSERİN günümüzde kişiye özel tedaviyle sürecin yönetilebildiği bir hastalık haline geldiğini belirten Özel Tınaztepe Buca Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Petekkaya, tedaviye yönelik yeni gelişmelerin her geçen gün arttığı ve kansere neden olan hücre tiplerine özel tedavilerin ön plana çıktığını söyledi. Petekkaya, kanser hücresinin genetik haritasını çıkaran testlerle, kanser hücresinin yapısının daha net olarak görülebildiğini kaydetti.

Haberin Devamı

 

YENİ NESİL DİZİLEME “Yeni Nesil Dizileme” NGS (Next Generation Sequencing) olarak adlandırılan bu yöntemle, farklı kanser dokularının incelenebildiğini veya kandan tümör DNA’sı elde edilerek birçok testin yapıldığını söyleyen Petekkaya, “Alınan kanserli hücre üzerinde yapılan araştırmalarla 600’e varan gen analiz edilerek, bu noktalardaki bozulmanın onarımına yönelik ilaç tedavileri uygulanmaktadır” dedi.

HASTA SEÇİMİ ÖNEMLİ NGS tabanlı testlerin kişiden alınan biyopsi materyallerinin DNA veya RNA üzerinde çalışarak hastanın tümörünün kemoterapiye olan direnç mekanizmalarını tespit ettiğini kaydeden Petekkaya, şöyle devam etti: “Sahip oldukları tümörün mutasyonları belirlenerek buna yönelik hedefli tedaviler veriliyor. En önemli bulgulardan biri de tümör yükü belirlenerek immünoterapi tedavisi verilmesidir. Moleküler genetik yöntemi yani yeni nesil dizileme (NGS) tekniğiyle bunların tanımlanması sayesinde hedefe yönelik tedavilerden klinik fayda sağlanabilmesi de gittikçe artmıştır. İlaca duyarlı bu hedeflerin belirlenmesi tedavide klinik sonuçların daha iyi yanıt alınması ve bio belirteçlerle seçilmiş klinik araştırmalara hastaların belirlenmesi için bu NGS testinin kullanılması oldukça yaygınlaşmıştır.”

Haberin Devamı

KANSERLİ HÜCREYE ÖZEL “Kanser tedavisinde yeni bir dönemin başlamasını sağlayan ‘kanserli hücreye özel tedavi’, yani NGS yönteminde kanserin genetik haritası çıkarılarak, tedavinin bu yönde gerçekleşmesi planlanmaktadır” diyen Prof. Dr. Petekkaya, şu bilgileri verdi: “Meme kanseri olan bir hastadan alınan hücre veya kan örnekleriyle hastalığın genetik incelemesi yapılır. Bu inceleme sonucunda kanserin hangi yoldaki bozukluğa bağlı olarak ortaya çıktığı ve hücreye ne kadar zarar verdiği tespit edilir. Sonrasında da bu bozuk yolaklara etki edecek hedefe yönelik akıllı ilaçlar verilecek ve buna göre tedavi planı yapılır. Böylece hem daha etkili tedavi hem de yan etkileri az olan ilaçlar kullanılarak hastanın sağlığına kavuşmasının yolu açılır.”

Haberin Devamı

UYGUN TEDAVİ SEÇENEKLERİ NGS incelemesi sonucunda elde edilen verilere göre hastalara uygun tedavi seçeneklerinin sağlandığını ifade eden Petekkaya, “Bu inceleme aynı zamanda immünoterapinin ne kadar ekili olabileceğini de ortaya koymaktadır. Yapılan testlerde immünoterapinin olumlu sonuçlar vereceği test sonuçları (PD-L1, MSI gibi) ile immün sistemi kullanarak ileri evre metastatik kolon kanseri, mide kanseri, akciğer kanseri, pankreas, safra yolları kanserli yaşam sürelerini daha da uzatacak tedavi seçenekleri sunuyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!