Güncelleme Tarihi:
Abdomen anatomisi vücudun karın bölümünü, göğüs ile kalça arasında olan vücuttaki orta alanı içine alan bir bölüm olarak belirtilmektedir. Halk dilinde göbek olarak bilinen kısım olmaktadır.
Abdomen Anatomisi Nedir?
Abdomen kelime anlamı olarak karın içi bölüm anlamına gelmektedir. Bu bölümde karaciğer, safra kesesi, dalak, safra yolları, böbrekler, böbrek üstü bezleri, pankreas, erkeklerde prostat, mesane, kadınlarda rahim ve yumurtalıklar yer almaktadır.
Abdomen anatomisi sindirim sistemini sınırlı olarak içine alan bir inceleme alanı olmaktadır. Abdomen terimi omurgalılarda göğüs boşluğunun göğüs kafesinden pelvik kuşağı, sindirim organları ve bu bölümde yer alan başka organların içinde bulunan kısmı yada göbek olarak tanımlanmaktadır. İnsanlarda ve memelilerde Abdomen, mide bağırsak, karaciğer, dalak ve pankreası kapsamaktadır.
Abdomen Neresidir?
Abdomen vücutta karın içi bölgesi ya da göbek olarak adlandırılan bölüm olarak belirtilmektedir. Karın bölgesi yada batın olarak ifade edilen bu kavram insan ve omurgalı diğer canlılarda vücudun göğüs kafesi ile pelvis arasında bulunan bölümü olmaktadır. Latince bir terim olan Abdomen kavramı karın boşluğunu ifade ettiği için üst kısımda kaburgalar ve diyafram alt kısımda ise pelvis ile sınırlandırılarak omurga ve kasları oluşturmaktadır. İki kısım olarak incelenen karın boşluğu üst abdomen ve alt abdomen olarak ifade edilmektedir. Üst abdomende bulunan organlar: safra kesesi, dalak, pankreas, böbrek üstü bezleri ve böbrekler olarak belirtilmektedir. Alt abdomende bulunan organlar ise: rahim ve yumurtalıklar, prostat, mesane, idrar kanalının alt ucu olarak ifade edilmektedir.
Tıpta Ne Anlama Gelir?
Tıp dilinde Abdomen olarak belirtilen bu kavram karın bölgesini içine alan organlardan oluşmaktadır. Abdomen kavramı karaciğerin büyüklüğünü, yapısını, karaciğer yağlanması, siroz, hepatit, safra kesesi, safra taşları, safra kesesi iltihabı, pankreas iltihabı hastalıkları, pankreas kitleleri, dalak büyüklüğü, dalak büyüklüğüne neden olan hastalıklar, diyabet ve daha pek çok hastalığın araştırılmasını sağlamaktadır. Bu hastalıklardan başka karın içinde yer alan böbreklerin şekil ve büyüklükleri, böbrek yetmezliği hastalığı, İdrarda ya da böbrekte taş ya da kum oluşumu, börek kistleri ve kitlelerinin değerlendirilmesinin yapılması da abdomen kavramı ile açıklanmaktadır.
Erkeklerdeki prostat hastalığı, prostatın iç yapısı varsa kitlelerin incelenmesi, kadınlardaki rahim ve yumurtalıklar ile ilgili hastalıklar, kist olup olmadığı gibi sorular abdomen terimi içinde ifade edilmektedir. Karın içi bölgesinde yer alan bu organların işlevsel bozukluklarının teşhis ve tedavi yöntemleri abdomen kavramı ile ilgili olmaktadır.
Karın bölgesinde herhangi bir sebepten meydana gelen bir şişlik ya da ağrı gibi rahatsız eden durumlar yaşam kalitesini olumsuz etkilediği gibi birçok hastalığında habercisi olarak belirtilmektedir. Bu tür problemlerin incelenmesi için uzmanlar Abdomen ultrasonografisine başvurmaktadır. Bu ultrasonografi sayesinde karın içi bölgesinde yer alan organlardan kaynaklı sıkıntılar teşhis edilmektedir.
Abdomen ultrasonografisi son derece gelişmiş bir teşhis ve tedavi aracı olarak ifade edilmektedir. Bu sistem sayesinde karın içi bölgesinde yer alan birçok hastalığın tedavisinin planlaması oldukça kolay olmaktadır. Birçok hastalığın temel nedeninin ne olduğu hakkında uzmanlara bilgi veren Abdomen ultrasonografisi yöntemi safra kesesinden böreklere, pankreasa, rahime ve karaciğere kadar birçok organın incelenmesine olanak tanımaktadır.