TÜBİTAK’ın ‘Yurda Dönüş Burs Programı’ kapsamında 452 araştırmacı Türkiye’ye döndü. 127 bilim insanı daha bu bahar ülkeye dönüyor. Göreve başlayan her akademisyen en az beş doktora öğrencisi yetiştirecek. Türkiye'te dönüp ülkenin önde gelen üniversitelerinde göreve başlayan akademisyenlerle görüştük; gurbetin fayda ve zorluklarını ve en çok neleri özlediklerini sorduk.
#TÜBİTAKÇalışmalarını yurt dışında sürdüren bilim insanlarının Türkiye’ye dönmelerini teşvik etmek amacıyla hayata geçirilen Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’na yapılan başvuruların detayları belli oldu. En çok başvuru ABD, İngiltere ve Almanya’dan gelirken en çok tercih edilen firmalar, Arçelik, TUSAŞ ve Nobel İlaç oldu.
#Tersine Beyin GöçüGıda israfı halen dünya gündemindeki büyük sorunlardan biri olmaya devam ediyor. Türk bilim insanlarının nano teknoloji ile geliştirdiği yeni bir ürün ise umut verici. Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde geliştirilen ürün gıdaların raf ve saklama ömrünü uzatabiliyor. Ürünün yakında ticarileşmesi gündemde…
#GazetehaberleriSabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (SUNUM) gerçekleştirilen “İşletim Modeli, Sektörel Katılım, Erken Sonuçlar” konulu toplantıya katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Patent Kanunu’nda değişikliğe giderek üniversiteler bünyesinde kurulacak Teknoloji Transfer Ofisleri’ne patent lisanslama rolü verileceğini belirterek, “Üniversiteler de kurumsal patent başvurusu yapabilecek. Böylece patent geliri elde etmelerini sağlayacağız. Bu adımlarla üniversiteler adeta ‘bir patent ve buluş havuzuna dönüşecek” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Patent Kanunu'nda değişikliğe giderek üniversitelerin de kurumsal patent başvuru yapmasını sağlayacaklarını, üniversiteler bünyesinde kurulacak Teknoloji Transfer Ofisleri'ne patent lisanslama rolü de vereceklerini ve böylece üniversitelerin patent geliri elde etmelerini sağlayacaklarını bildirdi.
O gerçekten güçlü bir kadın. Kendinden önce mekâna enerjisi ve karizması giriyor. İnsanlarla göz teması kurarak konuşuyor. Böylece gerçekten dinlediği ve ilgilendiği duygusunu veriyor. Mesafeli ama samimi. Ciddi ama neşeli. Kendisinin olduğu kadar karşısındakinin esprilerine de hakkını vererek gülüyor. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Güler Sabancı nasıl yaşadığını ilk kez anlattı
Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (SUNUM) açılışını gerçekleştiren Başbakan Tayyip Erdoğan, dünyanın nano boyutta yeni bir çağa adım atarken, Türkiye’nin tribünden izlemekle kalmayacağını söyledi. Erdoğan, bilim ve teknolojinin insanlığın değil savaşın hizmetinde kullanılmasına dikkat çekerek, “İnsanı insan yapan değerlerin olmadığı dünyada atomlara hükmetmenin hiçbir anlamı yoktur” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin açılışına katıldı. Tesisin insanlığın yararı için çalışacağını belirten Erdoğan, "İnsanı insanı yapan değerlerin olmadığı bir dünyada atomlara hükmetmein bir anlamı yok" şeklinde konuştu.
Sabancı Üniversitesi’nin 735 yeni mezun verdiği törende konuşan Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, seçim sürecinin geride kaldığını belirterek, yeni parlamentonun yapması gereken ilk ve en önemli işin, Türkiye’nin ilk sivil anayasasını oluşturmak olduğunu söyledi. Sabancı, seçime katılımın yüzde 87, temsilin ise yüzde 95 olduğunu hatırlatarak, “Türkiye seçmeni seçimlerde görevini yaptı, şimdi artık sıra seçilenlerde” dedi.