Dünya ‘nano çağ’a yürüyor, tribünden seyretmek olmaz

Güncelleme Tarihi:

Dünya ‘nano çağ’a yürüyor, tribünden seyretmek olmaz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2011 00:00

Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (SUNUM) açılışını gerçekleştiren Başbakan Tayyip Erdoğan, dünyanın nano boyutta yeni bir çağa adım atarken, Türkiye’nin tribünden izlemekle kalmayacağını söyledi. Erdoğan, bilim ve teknolojinin insanlığın değil savaşın hizmetinde kullanılmasına dikkat çekerek, “İnsanı insan yapan değerlerin olmadığı dünyada atomlara hükmetmenin hiçbir anlamı yoktur” dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan Nanoteknoloji Merkezi'nin açılışına katıldı / Foto Galeri

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, seçim sonrasındaki ilk açılışlarını dün İstanbul’da yaptı. İlk önce Sabancı Üniversitesi Kampüsü içinde yer alan ve temeli 2 yıl önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından atılan, Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi(SUNUM) açılışını gerçekleştiren Başbakan Erdoğan, insanı insan yapan değerlerin olmadığı dünyada atomlara hükmetmenin hiçbir anlamı olmadığını söyledi. Bölgesinde küresel güç olan ve rekor büyümesiyle dünyada parmakla gösterilen Türkiye’nin derdinin atom bombası yapmak olmadığına dikkat çeken Erdoğan, “Türkiye’nin bilimde teknolojide iddialı bir konuma yükselirken insan odaklı gelişmeyi de daha yüksek sesle savunması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Bilim ve sanayi kopuktu

Nanoteknolojinin 21’inci yüzyılın sanayi devrimi olarak tanımlandığını ve bilime adeta farklı boyut kazandırdığını belirten Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: “Sağlık, güvenlik, refah konularında ülkemizin standartlarını yükseltmek ve dünyada rekabet gücümüzü arttırmak için öncelikle bu alanlarda öne çıkmamız gerekiyor. Türkiye’de, kalkınmanın en önemli meselelerden biri bilim ve sanayi arasında kopukluk oldu bu güne kadar.”

Katilin elinde can alıyor

Dünyanın nano boyutta yeni bir çağa adım atarken, Türkiye’nin tribünden izlemekle kalmayacağını vurgulayan Erdoğan, bilim ve teknolojinin insanlığın değil savaşın hizmetinde kullanılmasına dikkat çekti. Erdoğan, şunları söyledi: “Dünyada savunma sanayine ayrılan rakam bir trilyon doların üstüne çıktı. İnsanlığın hizmetinde böyle mi olacağız? Yoksa bunu bilime sanata mı harcayacağız.  Atom üzerinde yapılan araştırmaların atom bombası ve yüzbinlerce ölümle sonuçlanmış olması gerçekten acıdır. Bilim, insanlığın, kalkınmanın, sağlık, güvenlik ve refahının hizmetinde olduğu kadar,yaşadığımız acı tecrübelerden de biliyoruz ki, savaş, yok etmenin, mutlak iktidarın da aracı olabiliyor. Bıçak doktorun elinde neşter, katilin elinde ise can alıyor.”

Haberin Devamı

Hayra da şerre de hizmet

Erdoğan, şöyle devam etti: “Bilim art niyetli ve bencil ellerde hayra değil şerre de hizmet edebiliyor. İnsanlığı, dünyayı, çevreyi tehdit eden, tabiatın dengelerini tahrip eden gelecek nesillere aydınlık değil karanlık bırakacak değişim gelişme olarak adlandırılamaz. İnsani değerleri toplumsal değerleri paylaşmayı dayanışmayı uzlaşmayı yok ederek imzansız kılarak gelişme olmaz. İnsanın, özellikle de insanı insan yapan değerlerin olmadığı dünyada takdir edersiniz ki, atomlara hükmetmenin de hiçbir anlamı yoktur.”

Türk milleti icatçı taklitçi değil

“9 yıl içinde bunu nasıl bir araya getiririz, nasıl iç içe dayanışma içine sokarız diye çalışmasını yaptık” diyen Tayyip Erdoğan, şunları söyledi: “Yapılan araştırmalar, keşifler, icatlar ne yazık ki uygulama planına yeterince geçirilemedi. Üniversiteden umudunu kesmiş ya da beklentisi olmayan sanayi ve yeniliklere yönelmek yerine, özellikle taklidi bir yöntem içinde hareket etti. Taklidi benimsedi. Bu ise bu millete yakışmıyordu. Bu millet mucit, icatçı bir milletti.”

Haberin Devamı

OSB’de meslek lisesi de olmalı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, ilköğretim çağındaki çocukların hayal güçlerini kullanarak çok şaşırtıcı projeler ortaya koyabildiğini belirtti. Erdoğan, özel sektörün de üniversite kurabilmesi gerektiğine ve YÖK’ün reforme edilmesine de dikkat çekti. Her organize sanayi bölgesi içinde meslek liselerinin olması gerektiğini ifade eden Erdoğan, “Orada okuyan okulunda, belli saatinde de kendi ile ilgili alanda stajını yapmalı” dedi.

İhracatı artırmak lazım

SABANCI Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, araştırma ve geliştirmeye desteklerin devam etmesinin  önemine işaret ederek, “Araştırma ve geliştirmeden elde edilen sonuçlarla yeni ürün ve teknolojilerle ihracatı artırmamız lazım. Bu yeni dönemde, ustalık  döneminde, bunun çok ciddi artacağına inanıyorum. Çünkü yolumuz açık, birçok  altyapıda yapılması gerekenler yapıldı” dedi.

Haberin Devamı

Ar-Ge yüzde 2’ye çıkacak

AR-GE’ye, inovasyona yatırım yapmadan uluslararası ticarette kendimize yer bulmanın imkansız olduğundan söz eden Başbakan Erdoğan, “ Biz geldiğimizde AR-GE’de 0.44 gibi bir yatırım vardı. Biz 0.87’ye çıkardık. Hedefimiz süratle yüzde 2’ye çıkarmak. Özel sektörün de katkıda bulunması gerekir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!