Üniversiteler ‘buluş havuzu’na dönüşecek

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteler ‘buluş havuzu’na dönüşecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2012 00:00

Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (SUNUM) gerçekleştirilen “İşletim Modeli, Sektörel Katılım, Erken Sonuçlar” konulu toplantıya katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Patent Kanunu’nda değişikliğe giderek üniversiteler bünyesinde kurulacak Teknoloji Transfer Ofisleri’ne patent lisanslama rolü verileceğini belirterek, “Üniversiteler de kurumsal patent başvurusu yapabilecek. Böylece patent geliri elde etmelerini sağlayacağız. Bu adımlarla üniversiteler adeta ‘bir patent ve buluş havuzuna dönüşecek” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Ergün, TÜBİTAK aracılığıyla doktora öğrencilerine yönelik bazı yeni burs programları oluşturmayı da planladıklarını da söyleyerek, nanoteknoloji, gıda ve enerji gibi öncelikli alanlarda yapılacak doktora çalışmalarına öncelik verileceğini sözlerine ekledi.
Yeni sanayi devrimi       
Nanoteknolojinin 21’inci yüzyılda gerçekleşen ‘yeni bir sanayi devrimi’ olduğunu ifade eden Ergün, “2004’te 13 milyar dolar olan nanoteknoloji ürünlerinin pazar payının, 2014’te 2.5 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Böyle yüksek  büyüme potansiyeli olan bir alana yapılacak yatırımların her zaman içinde olmak lazım” diye konuştu. Ergün, nanoteknoloji ile eşyaları dönüştürmenin, eşyaya yeni nitelikler kazandırmanın ve temel niteliklerini değiştirmenin mümkün olabildiğini kaydetti.
Yeni burs programları
Ergün, şöyle devam etti: “Üniversiteleri patent ve buluş havuzuna dönüştüreceğiz. TÜBİTAK aracılığıyla doktora öğrencilerine yeni burs programları oluşturacağız. Nanoteknoloji, gıda ve enerji gibi alanlarda  doktora çalışmalarına özel burs uygulayacağız. Sanayicilerin ihtiyaçlarına yönelik doktora çalışmalarına destek vereceğiz.”

Haberin Devamı

Amerika ve Avrupa’dan sertifikalı  yeşil bina

SABANCI Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (SUNUM), 7 bin 368 metrekare içinde, bin 500 metrekarelik 12 laboratuar, 850 metre kare civarında bir temiz oda ve 2 bin 400 metre kare ofis ve ortak kullanım alanı bulunuyor. Bina, yeşil binalarla ilgili Amerika’dan LEED ve Avrupa’dan BREEAM sertifikalarına sahip.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!