Osman Hamdi’nin 6 tablosunun anatomisi çözülecek

Güncelleme Tarihi:

Osman Hamdi’nin 6 tablosunun anatomisi çözülecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2016 22:22

Osman Hamdi Bey’in Sakıp Sabancı Müzesi koleksiyonunda yer alan 6 tablosu Sanatı Koruma Projesi kapsamında Bank of America Merrill Lynch tarafından araştırılacak.

Haberin Devamı

Türk sanat tarihinin en önemli sanatçılarından biri olan Osman Hamdi’nin Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin koleksiyonunda yer alan 6 tablosunun anatomisi araştırılacak. Bank of America Merrill Lynch’in dünya kapsamında sürdürdüğü ‘Sanatı Koruma Projesi’ kapsamında değerlendirilen eserlerin araştırılması tamamlandıktan sonra da 2017 yılında bir Osman Hamdi Bey sergisi açılacak.

Bu proje kapsamında sanatçının kullandığı malzemeler ile teknikler incelenecek ve eserlerde daha önceden yapılan onarımlar ve yüzeyde görülemeyen hasarlar hakkında da bilgi toplanacak. SÜ Sakıp Sabancı Müzesi’nin koleksiyonunda yer alan ‘Kuran Okuyan Adam’, ‘Camii’, ‘Kokana Despina’, ‘Naile Hanım’ın Portresi’ ve ‘Beyaz Vazoda Çiçekler’ ve ‘Arzuhalci’ proje kapsamında konservatörler tarafından X-Ray ışınlarıyla incelenecekler. Projenin bilimsel danışmanlığını Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Resim ve Çağdaş Sanat Konservasyon Uzmanı ve Danimarka Güzel Sanatlar Akademisi mensubu Filiz Kuvvetli yapıyor. Projenin bilim komitesini ise Filiz Kuvvetli’nin yanı sıra Getty Konservasyon Enstitüsü Kimya Uzmanı Lynn Lee, Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendislik Programı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Ali Gülgün, Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi SUNUM’da görev yapan Dr. Meltem Sezen ve Dr. Feray Bakan oluşturuyor.

Haberin Devamı

AMAÇ ESERİ KORUMAK

‘Sanatı Koruma Projesi’ ile amaçlarının sanat eserini korumak olduğunu söyleyen Merrill Lynch Yatırım Bank Yönetim Kurulu Başkanı Banu Başar, “Sabancı Müzesi ile Osman Hamdi Bey koleksiyonunun korunması amacıyla yaptığımız işbirliği bizim için bir gurur kaynağı. Bu çalışmanın gelecek nesillerin eğitimine ve sanata olan ilgisine katkıda bulunacağını düşünüyoruz” dedi. Banka, hayata geçirdiği 2010 yılından bu yana, program kapsamında 29 ülkede 100’den fazla koruma projesine kaynak sağladı.

BAKMADAN GEÇME!