Yeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 11 aylık bebek ne kadar uyur, 11 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 11 aylık bebek kilosu, 11 aylık bebek bakımı, 11 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 11. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 10 aylık bebek ne kadar uyur, 10 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 10 aylık bebek kilosu, 10 aylık bebek bakımı, 10 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 10. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 9 aylık bebek ne kadar uyur, 9 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 9 aylık bebek kilosu, 9 aylık bebek bakımı, 9 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 9. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekKavılca unu, kavılca buğdayının ruşeym ve kepeği ile birlikte bir bütün olarak öğütülmesi ile elde edilen bir undur. Ülkemizde yetiştiriciliği hala devam eden ve genetiği korunmuş olan son iki buğday türünden birisidir. Kavılca unu nedir, nerede yetişir sizler için derledik.
#Kavılca UnuBağışıklık sistemi, bir canlıdaki hastalıklara karşı koruma yapan, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden işleyişlerin toplamıdır. Özellikle mevsim geçişlerinde hastalıklardan korunmak için güçlü bir bağışıklık sistemi şarttır. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerin başında beslenme gelmektedir. Akdeniz tipi beslenmenin bağışıklığı kuvvetlendirdiği kanıtlanmıştır. Haftada en az üç gün balık yemek, beslenmede kuru baklagillere ağırlık vermek, mevsim sebze ve meyveleri yemek, süt ayran, yoğurt, kefir gibi hayvansal gıdaları tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirmede önemlidir.
#Bağışıklık SistemiAnne babalar için bebeklerinin gelişimi doğduğu ilk andan itibaren araştırılmaya başlar. Aylık, hatta haftalık gelişimi merak edilen bebeklerin bu yazımızda 9 aylık olanları hakkında bilgiler paylaşacağız. 9 Aylık bebeğin beslenmesi, uygu düzeni nasıl olur? Kilosu ve boyu kaç olmalı? İşte detaylar…
#9 Aylık Bebek GelişimiHer 1 ton buğdayın işlenmesinden bir kilo elde edilen ruşeym, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. İçerdiği lif sayesinde tok tutarak zayıflamaya da yardımcı olur. Peki ruşeym nedir, nelere iyi gelir? İşte ruşeymin faydaları ve kullanımı...
#Ruşeymin FaydalarıYaklaşık 10 bin yıldır Anadolu’da ekildiği bilinen siyez buğdayının yıldızı özellikleri nedeniyle son yıllarda parlamaya başladı. Hastalıklara dayanıklı olması, zayıf topraklarda dahi ayakta kalması, karbonhidrat değeri düşükken, protein ve lif değerinin oldukça yüksek olmasının yanı sıra glüten miktarının düşük olması da bu şöhretin nedenleri...
#Gazetehaberleriİnsanlık tarihinin en eski besinlerinden birisi de buğdaydır. Ruşeym ise buğdaydan elde esilen bir besin kaynağıdır. Pek çok faydası ile bilinen Ruşeymin yağı da pek çok alanda kullanılmaktadır. Peki Ruşeym yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Ruşeym yağı faydaları ve kullanımı hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
#Ruşeym Yağı NedirBöbrek taşları daha çok erişkin hastalığı gibi algılanmasına rağmen, bebeklik dönemi dahil tüm çocukluk yaş grubunda rastlanan ve görülme sıklığı giderek artan bir hastalıktır. Bebek ve çocukların yaşam kalitesini düşüren ve önlem alınmaması halinde ciddi ve geri dönüşümsüz böbrek bozukluklarına yol açabilen bu sorun için ebeveynlerin uyanık olması gerekiyor.
#Çocuklarda Böbrek TaşıSalgının arttığı bu günlerde beslenmemizin ve besin içeriklerimizin de önemi de günden güne artmakta. Aldığımız hayvansal proteinlerin yanı sıra bitkisel proteinlerin de vücut direncimizi artırmak ve korunma mekanizmamızın güçlenmesini sağlamak için; bitkisel proteinler hangi besinlerde ne oranda bulunur siz değerli okurlarımla paylaşmış bulunuyorum. Sağlığımızın kıymetlendiği bu günlerde keyifli okumalar dilerim. Sağlıkla kalın…
#Bitkisel ProteinBulgur, amber renkli 'sert buğday'ın yani, durum buğdayının, temizlenip pişirildikten sonra kurutularak ve buğday tanelerinin kepeğinin ayrıştırılması işlemlerinden geçirilmesi ile ileri teknoloji kullanılarak üretiliyor. Bulgurun rengi, lezzeti, pişerken su çekme oranı ve pişme süresi buğdayın cinsine, yetiştiği toprağın özelliklerine; yani coğrafyasına göre değişiyor.
#BulgurProf. Dr. Nalan Karabayır, “Proteinden fakir, muhallebi gibi karbonhidrattan zengin beslenme bebeğin gelişiminde soruna neden olabilir. Günümüzde yulaf, kinoa gibi besin maddeleri dışında propolis, keçiboynuzu gibi katkıların çocuk beslenmesinde ön plana çıktığı görülüyor ancak bunların hali hazırda bilinmeyen olumsuz etkileri yıllar sonra ortaya çıkabilir” dedi.
#BebekKoronavirüsten korunmak adına bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidan içeriği yüksek besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ülkü Demirci, D vitamini takviyesinin önemine dikkat çekti, “Güneş ışınından yeterli yararlanamayan, vücudunda D vitamini düzeyi düşük olan kişilerin solunum yolları enfeksiyonlarına yakalanma riski daha yüksek” dedi.
#KoronavirüsLimbik sistem; duygu, hafıza, yaratıcılık, motivasyon, nefes, kalp atışı, hazım ve otonomik sinir sistemini yönetmektir. Dolayısıyla da tüm bu sistemler kokulardan doğrudan etkilenmektedir. Kokuların duygu, hafıza ve yaratıcılığı doğrudan etkilediğini belirten, Homeopati Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Serhat Koran, aromaterapiyi ve kokuları anlattı.
#KokuSofraların vazgeçilmezi ekmek, insan yaşamında önemli bir enerji kaynağı olarak biliniyor. Ekmekten değil, katkı maddeli ekmekten uzak durulması gerektiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Jale Çatak, katkı maddelerinin başta kanser olmak üzere birçok hastalığa neden olduğunu söyledi. Çatak, sağlıklı ekmeğin evde nasıl yapılabileceğini anlattı.
#Tam Buğday EkmeğiMesleğe ilk başladığım günden beri tek bir mottom olmuştur. Oda “Yasaksız diyet en sürdürülebilir diyettir”. Çünkü bir insana yasak dediğinizde kişi kendini kapana kısılmış gibi hisseder ve bir süre sonra o yasağı mutlaka deler. Ancak maalesef hem kilo vermek için hem de sağlık için bazı yiyecekleri beslenmemizden çıkarmamız gerekiyor.
#BeslenmeBeyaz ekmek yerine vitamin, mineral ve protein açısından zengin olan ruşeymli ekmek son günlerde oldukça sık tüketilmeye başlandı. Ruşeymli ekmek tüketiminin artmasıyla birlikte, ruşeymin ne olduğu merak konusu oldu. Peki, Ruşeym nedir? Ruşeym'in faydaları neler?
#Ruşeym'in Faydaları Neler?Sabahları yataktan çıkmakta zorlanıyor, uykunuzu alsanız da kendinizi yorgun hissediyorsunuz. Bununla birlikte havanın daha erken kararması, güneşin yerini yağmurun alması, soğukların gitgide artıp, işlerin yoğunlaşması dolayısıyla gelişen halsizlik, stres ve beslenme düzeninizde değişiklik meydana gelmesinden şikâyetçisiniz. Peki bunun neden böyle olduğunu hiç düşündünüz mü?
#Mevsim GeçişiGeleneksel sofralarımızın enerji kaynağı olan ekmek, gündemde olan besinlerden biridir. Ekmek tüketip tüketmeme konusunda ciddi bir bilgi karmaşası bulunmaktadır. Bu konuyla ilgili birçok soruyla da her gün karşılaşmaktayım. Ekmeği yemeyelim mi? Ekmek yersem, zehir mi yemiş olacağım? Ama burada sorulması gereken soru, bu değildir. Asıl soru ‘Hangi ekmeği tüketmeliyim’ sorusu olmalıdır. Yani; doğru tahılı seçip, doğru ekmeği yemeliyiz.
#Ekmek TüketimiYulaf, son dönemlerin en popüler tahıllarından. Ancak beslenmede alışkanlık haline getirmek için henüz yeterli yol almış değiliz. Özellikle çocuklar eğer ek gıda döneminde tüketmediyse, ilerleyen yaşlarda tüketmeleri daha da zorlu olabiliyor. Ancak faydalarını okuduktan sonra çocuklar için tüketecekleri bir yol bulmak isteyeceğinize eminim.
#Yulafın Yararları