Güncelleme Tarihi:
Kavılca unundan elde edilen buğday ise, Kars ilimizde bol miktarda yetişir. Soğuk iklime uyumlu bir yapıya sahiptir. Bu nedenle de kabuk kısmı daha çok daha kalındır.
Kavılca Unu Nedir?
Kavılca buğdayının kepeği ve ruşeym ile birlikte öğütülmesi ile elde edilen una kavılca unu denir. Genetiği korunmuş olan buğday türlerinden birisidir. Aynı zamanda gluten değerleri de diğer buğday türlerine göre çok daha düşüktür.
Kavala Unu Nerede Yetişir?
Kavılca unundan elde edilen buğday Kars ilimizde bol miktarda yetiştirilir. Soğuk iklime çok uyumludur. Kabuk kısmı ise, çok daha kalındır. Bu durum endosperminin küçük kalmasına ve gluten içeriğinin de alışılmış buğday türlerine göre çok daha düşük olmasına yol açar. Glisemik indeksinin çok düşük olması da daha sağlıklı bir besin olmasını da beraberinde getirir.
Kavılca unu içeriğinde yer bulunan vitamin ve mineral içeriği bakımından normal unlardan yaklaşık olarak 1,5 kat daha zengindir. Kendine has aroması ile yiyeceklere lezzet katar. Hamur işlerinde ve ekmek yapımında kavılca unu yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Kavılca unu, ülkemizde daha çok Kars bölgesinde su değirmenlerinde öğütülür. Kavılca ununun en önemli özelliği ise, unlaştırmanın toptan yapılmamasıdır. Bunun nedeni ise, un bittikçe öğütme işlemi gerçekleştirerek, tazeliğin her zaman korunmasıdır.
Kavılca Unu Nerelerde Kullanılır?
Kavılca unu ile tek başına ekmek yapılabilse genellikle bu ekmek beyaz ekmek yumuşaklığında olmaz. Genellikle de tadı tam tahıl unlu ekmeklere benzer. Kalp sağlığını korumada, mide ve bağırsak çalışmasına çok büyük katkı sağlayabilecek bir yapıda ve çok lezzetli bir yapısı vardır. Aynı zamanda kendine has aroması ile alışıldığı zaman vazgeçilemez bir alternatif oluyor.
Hamur işlerinde ve ekmek yapımında istediğiniz gibi kullanabileceğiniz Kavılca unu, bozulmamış genetiği sayesinde sağlığınız için çok güzel etkileri olabilecek en temel gıda maddeleri arasında yer alır. Kavılca ununu ile ekmek yapma makinesinde denemek isteyen kişiler için ilk başta kavılca ununa alışana kadar biraz beyaz un karıştırmalarını öneriliyor. Bu karışımın oranını zaman içinde azaltarak saf kavılca unundan elde edilmiş ekmeğe ulaşma imkanı bulunur.
Kavılca unu, mineral ve vitamin bakımından oldukça zenginidir. Bol miktarda yüksek protein, demir ve fosfor, magnezyum içerir. Bu nedenle de normal unlara göre 1,5 kat daha faydalı bir un çeşididir. Kavıl unu kullanılarak yapılan ekmekler normal ekmeklere göre bir miktar daha sert olur. Kavılca unu, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda kansızlık gibi çeşitli rahatsızlıklara karşı da etkisi oldukça büyüktür.