Rus ham petrolünü taşıyan gemiler Boğazlardan geçmeye başladı. Ham petrol taşıyan gemiler deniz sorumluluk sigortası olarak adlandırılan P&I sigortaları olmaması ve Türkiye’nin sigorta teyit mektubu olmadığı için gemilerin geçişine izin vermemesi kriz yaratmıştı. Denizcilik Genel Müdürü, sigorta teyit mektubu vermediği için bekleyen ham petrol yüklü tankerlerin teyit mektubunu verdiğini açıkladı.
#Denizcilik Genel MüdürlüğüBir süredir Rus ham petrolünü taşıyan gemilerin sigorta sorunu nedeniyle Türkiye tarafından Boğazlarda bekletildiği ve bu durumun da kriz yarattığı tartışması gündemde. Konu sigorta olunca hele de deniz sigortaları olunca kamuoyuna yansımaları da eksik oluyor. Öyle ki, Türkiye gemilerin geçişine izin vermiyor, Avrupa ve ABD de Rus ham petrolünü taşıyan gemiler üzerinden Türkiye’yi sıkıştırıyor şeklinde bir hava yaratılıyor. Doğru, konuyla ilgili bir kriz yaşanıyor. Bu krizi tek cümleyle özetlemek gerekirse; ham petrol taşıyan bu gemilerin zorunlu sigortası olmadığından, sigorta olmadan da hiçbir geminin dünya üzerinde hiçbir limandan çıkıp denize açılamayacağından, Türkiye sigortasız bu gemilerin Boğazlardan geçişine izin vermiyor. Peki, bu noktaya nasıl gelindi? İşte, Rus ham petrolünü taşıyan gemilerin Boğazlarda bekletilmesinin nedeni ve sigorta krizinin altında yatanlar.
#Rus Ham PetrolünüAB’nin başını çektiği G7 ülkeleri ve Avustralya’nın da destek verdiği plan çerçevesinde Rus ham petrolüne varil başına 60 dolarlık tavan fiyat getirildi. Yaptırımın Rusya’nın doğalgazdan sonra petrol gelirlerine de darbe vurması bekleniyor. Moskova tepkili, Ukrayna ise yeterli bulmadı.
#RusyaUzmanlara göre, AB’nin Rusya’ya olası petrol ambargosu benzin fiyatlarını daha da yükseltecek. Ekonomist Prof. Justus Haucap Almanya genelinde benzin istasyonlarında en az yüzde 10’luk artış beklediğini açıklarken, bazı durumlarda akaryakıt sıkıntısının bile yaşanabileceği belirtiliyor.
#AB-RUSYACumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN TÜRK - Kanal D ortak yayınında Ahmet Hakan, Buket Aydın ve Başak Şengül'ün sorularını yanıtladı. Erdoğan, Libya ile ilgili, "Türk askeri Libya’ya peyderpey gidiyor, harekat merkezi kurulacak." ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSOCAR Türkiye Üst Yöneticisi Zaur Gahramanov “Rafineride, şu ana kadar 1.5 milyon ton ham petrol işledik. Yıl sonuna kadar toplam 8 milyon ton ham petrol işlemeyi planlıyoruz. Gelecek aydan itibaren, Irak petrolü de almaya başlıyoruz. Basra’dan alacağız” diye konuştu.
#Zaur Gahramanovİran’ı geçerek, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nde (OPEC) Suudi Arabistan’dan sonra ikinci sıraya oturan Irak, petrol zenginliği nedeniyle önümüzdeki dönemde refahtan çok zorluk yaşayacağa benziyor. Erbil ile Bağdat arasındaki gerginlik giderek belirginleşirken, Kürtler, kendi petrol kaynaklarını geliştirme konusundaki hedeflerinden, Merkezi Irak hükümetinin tüm engellerine rağmen taviz vermek istemiyor.
Türkiye’yi enerjide bir üs haline getirmeyi hedefleyen hükümet, Zonguldak’ta yıllık 8-10 milyon ton petrol işleme kapasiteli bir rafineri kurmayı planlayan Rus petrol devi Lukoil’e, bu rafineriyi Samsun’da kurmayı önerdi ancak şirketin bu öneriye sıcak bakmadığı bildiriliyor.
Lukoil Başkanı Vagit Alekperov, Zonguldak’ta yatırım tutarı 3 milyar dolar olan, 8-10 milyon ton kapasiteli bir rafineri kurmak için EPDK’ya başvuru yaptı. Yatırımın beş yılda tamamlanacağını belirten Alekperov, eylül ayından itibaren de Türkiye’de Lukoil Dağıtım’ın faaliyete geçeceğini bildirdi.