A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2006 16:42
Rus petrol devi Lukoil'in Başkanı Vagit Alekperov, Türk hükümetiyle pozitif bir karara varılırsa Zonguldak'a rafineri kurma projesini gerçekleştireceklerini bildirdi.
Rus petrol devi Lukoil'in Başkanı Vagit Alekperov ve beraberindeki heyet Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay'ı ziyaret ederek, Zonguldak'a kurulması planlanan rafineri konusunda bilgi verdi.
Lukoil'in Türk piyasasında faal olmaya başladığını anlatan Alekperov, ilk proje olan dağıtım piyasasındaki hazırlıkların tüm hızıyla sürdüğünü ve halen Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna'daki rafinerilerden mal tedariki yapıldığını belirterek, “Eylül ayından itibaren Türkiye yollarında Lukoil logolu petrol istasyonları açılmış olacak” dedi.
Karadeniz havzasındaki terminaller üzerinden Avrupa piyasalarına petrol ve petrol ürünleri aktardıklarını anlatan Vagit Alekperov, bu konuyla ilgili İstanbul Boğazı sorununun kendilerini de endişelendirdiğini söyledi.
Petrol ve petrol ürünlerinin taşınması konusunda İstanbul Boğazı'nın çok büyük bir yoğunluğu bulunduğuna dikkat çeken Lukoil Başkanı, şöyle konuştu:
“O yüzden bu sorunu da göz önünde bulundurarak, petrolümüzün verimli dağıtılması konusunda birkaç proje değerlendiriyorduk esas olarak. Bugün hem Rusya'da, hem Kazakistan'da petrol çıkarma işlemleri gerçekleştiriyoruz. Karadeniz limanlarında çalışmaları bitmek üzere olan Hazar boru hattına da hissedarız. Bu yüzden de Zonguldak'ta da rafineri inşaatı projesini değerlendiriyoruz. Bu konuda Zonguldak Valisine teşekkür ediyoruz, bize çok sıcak davrandı.”
-“REKABETİ ARTIRACAK”-
Zonguldak'ta kurulması planlanan rafinerinin 8-10 milyon ton olarak düşünüldüğünü ve projenin yaklaşık olarak bedelinin 3 milyar dolar olduğunu kaydeden Alekperov, şirketlerinin Türk piyasasına girmesinin rekabeti de arttıracağını düşündüğünü söyledi.
Alekperov, “Çünkü hem kendi petrolünü çıkaran, hem kendi dağıtım ağı olan, yani kuyudan istasyondaki tabancaya kadar petrolle ilgili tüm aşamalarda çalışan bir şirket piyasaya giriyor” diye konuştu.
Türk hükümetiyle pozitif bir karara varırlarsa bu projeyi gerçekleştireceklerini vurgulayan Alekperov, projenin gerçekleşme süresinin de hükümetle görüşülecek teknik konulara bağlı olduğunu söyledi.
Alekperov, rafineride üretilecek Lukoil ürünlerinin Avrupa'nın en son standartlarına uygun olacağını da vurguladı.
-NEDEN ZONGULDAK?-
Alekperov, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümeti sırasında yapılan kanun değişikliklerinin yabancı yatırımın Türkiye'ye gelmesi konusunda olumlu bir atmosfer yarattığını da vurguladı.
Bir basın mensubunun “Lukoil olarak Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı projesine dahil olmak istiyor musunuz?” şeklindeki sorusu üzerine Alekperov, söz konusu projenin İstanbul Boğazı sorununu kısmen hallettiğini, fakat nihai tüketimle ilgisi olmayan bir proje olduğunu söyledi.
Lukoil olarak şu anda çıkarttıkları ham petrolün yüzde 60'ını uluslararası pazarda sattıklarını anlatan Alekperov, “Bizim amacımız ham petrol satışından ziyade bulunduğumuz ülkelere hazır işlenmiş petrol ürünleri satışını gerçekleştirmektir” dedi.
Rafineri konusunda neden Zonguldak'ı seçtiklerinin sorulması üzerine de Alekperov, hem İstanbul, hem de Ankara gibi büyük merkezlere yakın olması nedeniyle Zonguldak'ı seçtiklerini söyledi.
Zonguldak'taki rafineri projesine finansman konusundaki ortaklıkla ilgili şimdilik herhangi bir görüşme yapmadıklarını, fakat buna da ihtimal verdiklerini belirten Alekperov, “Bir ortaklık görüşmesi olabilir. Fakat kanımızca önce finansman konusundaki partnerlik görüşmesine geçmeden önce teknik ve ekonomik olarak projenin her şeyinin hesaplanması gerekiyor. Görüşmemiz sırasında partnerlere de onlar tarafından yapılacak yatırımın nereye gideceğini görmelerini isteriz” diye konuştu.
-HÜKÜMETLE YAPILACAK GÖRÜŞME-
Bir basın mensubunun “(Hükümetle görüşeceğimiz teknik konular) dediniz, hükümetle tam olarak ne görüşeceksiniz?”şeklindeki sorusu üzerine Alekperov, Başbakan Erdoğan ile yapılacak görüşme sonucunda söz konusu projeyle ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile de koordineli bir şekilde bir çalışma grubunun oluşturulacağını söyledi.
Alekperov, “Bir sürü konu var arazi tahsisi, vergi mevzuatı, zaman... Bu kadar büyük bir projenin belli bir vergi muafiyetlerinden veya indiriminden yararlanacağını mutlaka düşünüyoruz” dedi. Lukoil Başkanı, öngörülerine göre böyle büyük bir projenin tümüyle bitirilmesinin tahmini olarak 5 yıl olacağını söyledi.