Azerbaycan'da cumhurbaşkanlığı seçimlerine hile karıştı iddiası

Güncelleme Tarihi:

Azerbaycanda cumhurbaşkanlığı seçimlerine hile karıştı iddiası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2013 16:26

Azerbaycan'da bugün cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılıyor. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, üçüncü dönem bu görevi sürdürmeyi hedeflerken muhalefet Aliyev'in seçimlere hile karıştığını iddia ediyor.

Haberin Devamı

Babası Haydar Aliyev'den sonra cumhurbaşkanlığını devralan İlham Aliyev, on yıldan beri bu görevde. Aliyev, karşısındaki adayları ciddi bir tehdit olarak görmediğinden, seçim kampanyası dahi yürütmedi.

Aliyev'in en yakın rakibi Cemil Hasali ise gözlemcilerin seçim merkezlerinde çok sayıda hileli duruma tanık olduğu iddia etti.

İLHAM ALİYEV OYUNU BAŞKENTTE KULLANDI
Aliyev, eşi Mihriban Aliyeva Kızları Arzu Aliyeva, Leyla Aliyeva ile birlikte yerel saatle 10.00’da sandık başına geldi. İlham Aliyev, Bakü’de 29 numaralı Sebail Seçim dairesine bağlı 6 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, seçim pusulasını alarak oy kullanma kabinine gitti ve sonra pusulanı sandığa attı.

Azerbaycan Merkezi Seçim Komitesi’nden (MSK) yapılan açıklamada, seçimlerin 08.00 itibarıyla resmen başladığı belirtildi. Seçimde, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile 9 aday yarışıyor. 5 bin 491 sandıkta, 5 milyon 145 bin seçmenin oy kullanacağı seçim merkezlerinde vatandaşların rahat oy kullanabilmesi için her türlü olanak sağlanırken, seçmenlerde ikinci kez oy kullanmasını engellemek amacıyla oy kullananların parmağına ultraviyole ışınlarla görülebilen mürekkep sürülüyor.

Haberin Devamı

MSK’tan yapılan açıklamada oy verme işleminin yerel saatle 19.00’a kadar devam edeceği, resmi olmayan ilk sonuçların ise 23.00’dan sonra açıklanacağı bildirildi.

ANAYASAYI DEĞİŞTİRDİ
Bu süre zarfında muhalif sesleri bastırdığı gerekçesiyle eleştirilen İlham Aliyev, cumhurbaşkanlığını iki dönemle sınırlayan anayasal düzenlemeyi de 2009'daki tartışmalı bir referandumla kaldırmıştı.

İnsan hakları örgütleri, seçimlere giden süreçte hükümetin, iktidarı eleştirenlere karşı bugüne dek görülmedik baskı uyguladığını, sıkı tedbirler getirdiğini söylüyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün yakınlarda yayımladığı bir rapor, hükümetin geçen yıl sivil topluma yönelik baskıyı artırdığına ve her tür muhalefeti kısıtlayan bir dizi yasa geçirdiğine dikkat çekiyor.

Bu düzenlemelere verilen örneklerden biri, izinsiz gösteriye katılma ya da böyle bir gösteri düzenleyenler için öngörülen 10 bin dolara kadar para cezası.
Azerbaycan'da diğer bir insan hakları örgütünün verdiği bilgiye göre seçimler öncesinde siyasi tutuklu sayısı ikiye katlandı.Yolsuzluk ve zengin ile yoksul arasındaki uçurumun derinleşmesi de Aliyev yönetimine getirilen diğer eleştiriler.

Haberin Devamı

Ancak bölge uzmanlarına göre 9 milyon kişinin yaşadığı ülkede petrol gelirlerinin gayri safi yurtiçi hasılayı üçe katlamış olması da siyasi muhalefetin etkili olamamasının bir başka sebebi olarak görülüyor.Azerbaycan, Avrupa piyasasının en önemli petrol ve doğalgaz tedarikçilerinin başında geliyor.

BP ve ExxonMobil gibi çokuluslu pek çok şirket Azerbaycan'ın petrol rezervleri için milyarlarca dolarlık yatırım yaptı.

ABD ve AB'nin desteklediği, Azeri ham petrolünü Rusya'yı bypass edip, Gürcistan ve Türkiye üzerinden taşıyan Bakü Ceyhan petrol boru hattı, 2005 yılında hizmete girmişti.

Boru hattı, Batı'nın Rus enerji kaynaklarına bağımlılığını azaltma hedefi bakımından da önem taşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!