8 – 10 Mayıs tarihlerinde Volkswagen Arena ve Uniq İstanbul’da gerçekleştirilecek &NOW Business&Tech Week çatısı altında gerçekleştirilecek 23. İnsan Kaynakları Zirvesi için Türkiye’ye gelecek isimlerden biri de insan performansı alanında uluslararası bir uzman olarak tanınan Alan Watkins olacak. Şu sıralar “Yapay Zekâ Ölümsüzlüğü” isimli kitabını yazan Watkins, zirve öncesinde robotlarla ilgili gelecek öngörülerini paylaştı.
#Yapay ZekaBence geleceği en iyi okuyan isimlerden biri de Lucien Arkas’tır. Bana göre o da bir fütüristtir. Dünyanın gidişatını iyi izler, gerçekleri gözardı etmeden, imkanları da dikkate alarak bir gelecek senaryosu yapar. Krizlerde insanlar ne yapacaklarını bilemezken, o kafasındaki yol haritasını uygulamaya devam eder. O yüzden Lucien Arkas ile sohbet etmek her zaman bana iyi gelir.
#12002’den bu yana ABD’de Ulusal Mucitler Onur Listesi’nde olan bilgisayar bilimcisi ve Google’ın en tanınmış yapay zekâ mühendislerinden olan Ray Kurzweil insanlığın çok yakın bir süreçte ‘ölümsüzlük’ çağını yaşamaya başlayacağını iddia etti.
#Ray KurzweilBu hafta köşenin konuğu şu an 17 yaşında olan ve 8 yaşında robotik kodlama yapmaya başlayan Selin Alara Örnek’in annesi Nedret Örnek. 9 yıl önce Türkiye’de henüz robotik kodlamanın adı anılmazken bu yola giren Selin’i ve başarılarını Nedret Hanım’la konuştum. Artık her yerde karşımıza çıkan robotik kodlama nedir? Çocukları ilgilendikleri alanlarda nasıl desteklemeliyiz?
#RobotikBelçikalı sanatçı Dries Depoorter imzalı eser/deney, Brüksel’in en cazip noktalarında fotoğraf çektirenlerin yapay zekâ yardımıyla sosyal medyada tespit edilebileceğini gösterdi. Sanatçı teknolojisinin Batı’daki hükümetlere izleme sistemleri satan şirketlerin ürünlerine benzediğini söylüyor.
#Dries DepoorterPandemi dijital dönüşümü daha da hızlandırdı. Çevrimiçi eğitim ya da uzaktan çalışmaya süratle adapte olduk. İnsanlığın bu baş döndürücü hızla nereye evrileceğini dijital antropolog ve yazar Rahaf Harfoush’a sorduk. Teknolojinin iyi ve kötüyü beraber getirdiğini artık kabullenmemiz gerektiğini söyleyen Harfoush “Değişim yaklaşıyor, robotlar ilk adımlarını atıyor” diyor.
#TeknolojiGünümüzün en önde gelen teknoloji trendlerinden olan ve pek çok açı-dan Dünyamızı değiştiren yapay zekâ (Artificial Intelligence- AI), sürekli olarak gelişiyor. Küresel yapay zeka pazarının 2028 yılına kadar yaklaşık 1 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor (yani bu yıla kıyasla 10 katlık bir artıştan söz etmekteyiz). Mart ayında yayınlanan, Stanford Üniversitesi İnsan Odaklı Yapay Zekâ Araştırması sonuçlarını analiz ederken, “yapay zekanın araştırma fazından gerçek hayatta kullanılmak üzere ticarileşme statüsüne” geçtiğini belirtmiştim.
#Ergi Şener2021 Teknoloji Raporu yayımlandı. Dünyaya yön veren gelecek teknolojilerin yer aldığı bu seneki raporda; Covid-19 pandemisiyle iş hayatının, finansın ve sektörlerin dijitalleşmesi, dijital göçebe, insan, teknoloji ve girişimcilik ekseninde kurumların dönüşümü konuları ele alınıyor. Teknoloji Radarı ile 2080 yılına kadar tahminleme gerçekleştiren raporun en dikkat çekici konularından biri yapay zeka ile metin üretebilen GPT-3 teknolojisinin, Artırılmış Gerçeklik başlığı ile yazdığı makale oluyor.
#SofttechCovid-19 salgınında tüm ülkelerin yaşadığı sorunlar, salgın öncesinde bizlere çok uzak gibi görünen bir yaşamın aslında ne kadar yakınımızda olduğunu gösterdi. Bu dönemde teknoloji kullanımına ve dijitalleşmeye hızlı bir geçiş yaptık. İçinde yaşadığımız günlerde, aslında dijital dönüşüm fragmanı seyrediyoruz.
#Serap TorunÇin’in Hubei eyaletinde başlayan corona virüs salgınını kontrol altına alabilmek için çevre eyalet ve ülkelerde bazı tedbirler hayata geçiriliyor. Bu tedbirlerin arasında yapay zekâ destekli teknolojilerden de faydalanılıyor. Ayrıca SARS salgınından farklı olarak virüsün hızla tanımlanabilmesi ve tedbirlerin hızla hayata geçirilebilmesinde de teknolojinin etkisi olduğu görülüyor.
#Serap TorunBazı mesleklerin zaman içerisinde kendiliğinden yok olacağını belirten Kartezyen Danışmanlık’ın Kurucusu Meltem Turhan Yöndem, ‘Meslek tercihi 20 yıl sonrası düşünülerek yapılmalı. Bazı meslekler 20 yıl içerisinde yok olacak ve bu meslekler arasında bugünün vazgeçilmez meslekleri de var. Ancak bilgi teknolojileri tüm meslekleri şekillendirerek belirleyici rol üstlenecek” dedi. Yöndem’e göre doktorlardan avukatlara, öğretmenlerden onkologlara tüm meslek grupları yeni yapıya kavuşacak. Geleceğin meslekleri arasında ise; drone filo yöneticiliği, beyin büyütme uzmanlığı, Blockchain mimarlığı yer alıyor.
#TeknolojiTürkiye'de ilk kez Hacettepe Üniversitesi bünyesinde açılan Yapay Zeka Mühendisliği bölümü, geleceğin meslekleri arasında gösterilen yapay zeka mühendislerini yetiştirecek. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ebru Sezer, "Savunmada yaptığımız her şey hayatımızı korur ve bu teknolojinin yerli olması da ülke için hayatidir. Yapay zekaya yaptığımız yatırım, Türkiye'nin hem güvenlik hem rekabet hem de zenginlik anlamında geleceğine yaptığımız yatırımdır, yani tek boyutlu, tek getirisi olan bir yatırım da değil" dedi.
#Yapay ZekaTurkcell Yönetim Kurulu Üyesi olduğu 2013 yılından sonra kendi ismini taşıyan Bilim Sanat Merkezi’ni her geçen gün geliştiren ve oluşturduğu Zeka Küpü sınıfıyla gizli kalmış yeteneklerin ortaya çıkmasına vesile olan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, 17 yaşındaki bir yeteneğin ortaya çıkmasını sağladı. 17 yaşındaki İbrahim Berk Karaal, Turkcell mühendisleriyle mesai arkadaşı oldu.
#Zeka KüpüMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, lise öğrencilerinin hayatını önemli ölçüde değiştirecek olan yeni projelerini açıkladı. “Zamanın ruhu bizden başka bir şey yapmamızı istiyor” diyen Selçuk’un açıkladığı yeni sisteme göre ders saatleri azalıyor. 9’uncu sınıflarda 15-16 olan akademik ders sayısı 8’e, 12’nci sınıflarda 12-15 olan ders sayısı da 7’ye indirilecek. Öğrencilerin sosyal ve duygusal becerilerini geliştirmek için haftalık 5 saatlik zaman dilimleri planlanacak. Bakan Ziya Selçuk’un açıkladığı değişilikler 2020 yılının eylül ayından itibaren 9’uncu sınıftan başlayarak kademeli olarak uygulanacak. Fen, imam hatip, sosyal bilimler ve meslek liseleri de bu omurgada yapılandırılacak. Bakan Selçuk’un, Borusan Asım Kocabıyık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlenen ‘Lisede Ne Yaptık?/Ortaöğretim Tasarım Tanıtım Toplantısı’nda açıkladığı yeniliklerin detayları şöyle:
#Milli Eğitim BakanıMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, liselerde yapılacak yeniliklerin detaylarını dün İstanbul’da açıkladı. Buna göre, liselerde ders sayıları azalıyor. 9’uncu sınıflarda ders sayısı 8’e, 10’uncu sınıflarda 10’a, 11’inci sınıflarda 10’a, 12’nci sınıflarda ise 7’ye indirilecek. Öğrenciler ortak derslerin dışındakileri kendileri seçecek. Ortaöğretim tasarımına uygun bir yükseköğretim sınavı için çalışılıyor. Bu modelde ilk üniversite sınavı 2024’te yapılacak.
#Milli Eğitim BakanıAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "(Kıdem tazminatı) En çok önem verdiğimiz husus, tüm tarafların görüşleri ve değerlendirmelerinin sürece dahil edilecek olması. Tüm sosyal tarafların uzlaşısıyla herkesin mutlu olacağı bir çözümü bulacağımızı vurgulamak isterim" açıklamasında bulundu.
#Zehra Zümrüt SelçukTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu "Kamu kurumlarının adil rekabeti bozan uygulamalarını da Rekabet Kurulu gündemine almalı ve incelemeli. Şu ana kadar küresel çapta 326 adet unicorn çıkmış. Bunların içinde Nijeryalı var, Kolombiyalı var, Estonyalı var, Portekizli, Singapurlu var ama Türk yok" dedi.
#TOBBMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmene yatırım yapılması gerektiğini söyleyerek, “Öğretmen nitelikli olur, kaliteye önem verir, kendini yetiştirirse, öğretmenliğin bir öğretme değil temsil meselesi olduğunu, öğretmenin kendi öğrenme yolculuğu olduğunu fark ederse o zaman bir noktaya varacağız" dedi. Bakan Ayrıca dersler yarıya indiğinde hiçbir öğretmenin de boşta kalmayacağını söyledi.
#MEB