Kayısı rengi güneş ışığı, rengârenk kıyafetler, havada süzülen su baloncuklarıyla İstiklal Caddesi cıvıl cıvıl. Ekvadorlu müzisyenler, aşk tazeleyen İspanyol-Rus çift, İranlı, Arap, Türk, neşeyle gülümseyen insanlar... Beyoğlu’nu en son ne zaman böyle gördüğümü hatırlamıyorum. Belki 10 yıl olmuştur. Ahmet Ümit son kitabında şehrin yeni yüzüne bakmış, buradan üç hikâye anlatmış. Yazarla ‘Aşkımız Eski Bir Roman’ çıkmadan hemen önce buluştuk. Değişen İstanbul’u ve gelecek umutlarını konuştuk.
#SuriyelilerArtık yepyeni bir gençlik var... İcat yapan ve tasarlayan gençlikten bahsediyoruz. Kendi oyunlarını bile kendileri geliştiriyorlar. Bu konunun en önemli temeli ise kod yazmak. Eğitimleri de eğlenceli robotlar yapıyor. Yani kodlama öğreten öğretmen robotlardan bahsediyoruz. Biz de buradan yola çıkarak gençlerin hayallerini genişletecek kod yazmayı öğreten robotları araştırdık.
#Gazetehaberleri‘Element AI’ adlı dünyanın önde gelen yapay zekâ şirketinin kurucusu Yoshua Bengio, “Yapay zekânın yanlış kullanılması halinde bütün bir gezegenin geleceği söz konusu” derken, dünyada ‘Katil Robotları Durdurun Kampanyası’ Sözcüsü profesör Noel Sharkey, “Katil robotlar için birçok prototip geliştirildi ve test edildi. Bunların insanlık için sonuçları vahim olur” diyor.
#Yapay ZekâBu yazımızın konusu “Dataizm” kavramı, bildiğim kadarıyla ilk olarak 2013’te “NewYork Times” yazarı “David Brooks” tarafından kullanılmış. Kavram, yaygın biçimde tartışılmaya başlanmasını İsrail’li tarihçi/sosyal bilimci/düşünür Profesör Yuval Noah Harari’ye borçlu. Çok satan kitabı “Homo Deus”ta sözkonusu kavramı etraflıca ele alan Harari ülkemize de gelmiş ve geçtiğimiz sene “Davos”ta etkili bir sunum yapmıştı.
#Musa DedeIrak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) ilişkin iddialar gündemin en sıcak konusu. New York Times gazetesi Ankara’daki Hacıbayram Mahallesi’nden, Newsweek dergisi Dilovası’ndan IŞİD’e katılanların haberini yaptı. Peki iddiaların ne kadarı gerçek? Türkiye’de İstanbul, Dilovası, Hacıbayram, Gaziantep ve Diyarbakır’a gittik. Halkın nabzını tutup IŞİD’in izini sürdük. Fransa ve Almanya’daki Türklerin örgütle ilişkilerini inceledik.
#IŞİDHadise, formda vücudunun sırlarını Women’s Health dergisiyle paylaştı: “Son bir aydır spora verdim kendimi.” Kişisel eğitmeni Aytaç Çep de ünlü şarkıcıya övgüler yağdırdı: “Egzersizdeki başarısının en büyük sırrı tam bir savaşçı olması, antrenmanlarda asla pes etmiyor.”
AĞIR YARALI Boston’u vuran Çeçen terör zanlılarından ağabey Tamerlan Tsarnayev’in çatışmada öldürülmesinin ardından kardeşi Cevher de ağır yaralı ele geçirildi. Watertown semtindeki bir teknenin içine saklanan Cevher Tsarnayev, 26 saat süren insan avının ardından kıskıvrak ele geçirildi.Bostonlular, “ABD, ABD, ABD” sevinç sloganlarıyla güvenlik mensuplarına alkış tuttu. 19 yaşındaki Cevher’e işbirlikçisi olabilir diye ‘avukat ve susma hakkı’ tanınmadı. ABD vatandaşı olan zanlının ‘düşman savaşçı’ ilan edilmesi baskısı var. Duruma göre Çeçen zanlı, idam ya da müebbet hapis talebiyle yargılanacak.
Gökten başarı yağsa, şansınız sizi bir yere kadar götürebilir. O noktadan sonra tırnaklarınızı çıkarıp şansınıza asılmanız, daha çok çalışmanız, çok çalışmanız ve asla vazgeçmemeniz gerekir. Hadise; magazin gündemini sürekli işgal etmesine rağmen, çok çalışan o kızlardan biri işte. Başarısı tesadüf değil, geleceğiyse umut ettiğinden parlak olacak muhtemelen... Ünlü şarkıcı, Marie Claire dergisinin Ocak sayısına konuştu.
ABD, Irak’ta asker kayıplarını önlemek için şimdilik cepheye 18 ‘robot asker’ sürdü!.. Swords adı verilen robot askerler ilk kez Irak’ta test ediliyor. İlk görevleri ise kentler ve otoyollar üzerinde bulunan kontrol noktaları. Geceleri de gündüz gibi görebiliyor ve tam isabetli atışlar yapıyorlar.