Online eğitim, artırılmış ve sanal gerçeklik eğitim sisteminde yeni bir dönemin başlamasını sağlıyor. Zorunlu olarak eğitimde dijitalleşme çalışmalarının yapıldığı bu dönemde, online eğitimlerin ve yenilikçi teknolojilerin sunduğu avantajlar daha net bir şekilde görülüyor.
#Burak KesayakArtık yepyeni bir gençlik var... İcat yapan ve tasarlayan gençlikten bahsediyoruz. Kendi oyunlarını bile kendileri geliştiriyorlar. Bu konunun en önemli temeli ise kod yazmak. Eğitimleri de eğlenceli robotlar yapıyor. Yani kodlama öğreten öğretmen robotlardan bahsediyoruz. Biz de buradan yola çıkarak gençlerin hayallerini genişletecek kod yazmayı öğreten robotları araştırdık.
#GazetehaberleriDünyaca ünlü gelecekbilimci Thomas Frey’e göre 2050’de insanlar 140 yaşına kadar yaşayabilir. Kanser, kalp gibi hastalıkların 10 yıl içinde kodlama sistemiyle çözülebileceğini belirten Frey, uzun öğretim hayatı yerine birkaç haftalık eğitimlere geçileceğinden 2030’da iş dünyasındaki insanların yaşının çok küçük olabileceğini vurguluyor.
#Thomas FreyDünyanın en zeki insanı olarak tanınan fizikçi ve fütürist Prof. Dr. Michio Kaku, gelecekte eğitimin altüst olacağını söyledi. Prof. Kaku, Türk Eğitim Derneği’nin (TED) Ankara’da düzenlediği ‘Türkiye’nin Geleceğine İnanıyoruz: Geleceği Okuyoruz’ konulu forum öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Einstein’ın rol modeli olduğunu belirten Prof. Kaku’nun eğitimle ilgili öngörüleri şöyle:
#Michio KakuSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul Öğretmen Akademileri ve Atölyeleri 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Kapanış Dersi'ne katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Kacır, "Hedefimiz, Türkiye'nin kendi uydularını kendi roketleriyle ve inşallah Milli Uzay Programı kapsamında kuracağımız bir uzay limanından uzaya gönderiyor olmak." dedi. Bakan Kacır, "Türkiye'nin 10 yıllık hedefleri var Milli Uzay Programı kapsamında. Bunlardan biri bu uydu projelerinin devamına yönelik hedefler. Türkiye inşallah TÜRKSAT 6A'dan sonra uydu ihracatçısı bir ülke haline de gelecek. Yeni nesil uydular yapacağız. Alçak yörünge uydu takımlarını Türkiye'de yerli ve milli olarak üreteceğiz, geliştireceğiz." şeklinde konuştu.
#Milli Uzay ProgramıMillî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ABD'de 40 takımın katıldığı yarışmada finallere kalma başarısı göstererek yarışmayı 6. olarak tamamlayan İstanbul Borusan Asım Kocabıyık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 7444 Ay Yıldız Robotik Takımı'nı ağırladı.
#Yusuf TekinGeçen hafta İstanbul’da önemli birini ağırladık: Bloomberg tarafından 2023’ün en iyi kitabı seçilen “Unsupervised / Dizginlenemeyen” kitabının yazarı Daniel Doll-Steinberg. United Payment’ın katkılarıyla Türkçe okuyucuyla buluşan kitap, yapay zekâ gibi teknolojilerin kontrol edeceği yeni dünyada ne kadar söz hakkımızın olacağını tartışıyor. Bu yeni dünyadan duyduğum kaygılar, hissettiğim bütün korkuları Daniel ile konuştuk.
#Unsupervised / Dizginlenemeyen”Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, çocuklara seslenerek ‘anne ve babalarınıza kitap okuma ödevi verin” dedi. Geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada ‘aileler olmadan eğitimde istediğimiz hedeflere ulaşamayız’ diyen Bakan Tekin; ‘Çocuklar okula geldiğinde biz de onların ailelerinden iyi eğitim alıp almadığını değerlendiriyoruz. Dolayısıyla biz de ailelere karne veriyoruz” ifadelerini kullandı.
#Milli Eğitim BakanlığıEğitim alanındaki yeni öğrenme teknolojilerinin, inovatif eğitim uygulamalarının ve her kademedeki sınıflara yönelik ürünlerin yer aldığı Global Eğitim Teknolojiler ve Çözümleri Fuarı (GESS) Türkiye’de, geleceğe yön veren yapay zeka, yazılım ve robotik gibi birçok teknoloji bir arada sergileniyor. Yeni uygulamalar eğitimin geleceğini yeniden şekillendiriyor.
#GESSYapay zekaya dayalı sohbet robotu ChatGPT’nin yeni sürümü çıktı. ChatGPT-4 adını taşıyan yeni versiyon, daha geniş bir veri tabanına ve problem çözme yeteneğine sahip. Türkiye’de ücretsiz sürümü kullanıma açıldığından beri eğitim dünyasın büyük ilgi duyduğu ChatpGPT, eğitim uzmanlarını ikiye böldü. Kimi yeni sürümle birlikte bu yapay zekanın öğretmenlerin yerini alacağını söylüyor kimiyse öğretmenlerin yapay zekâ sayesinde öğrencilere daha fazla vakit ayırabileceğini.
#ChatgptElon Musk uzun yıllardır kendi şehrini kurma planlarıyla sık sık konuşuluyor. Ancak bu hayalin peşinde koşan tek kişi Musk değil. Kimi bir çöl rüyasının peşinde, kimi de Mars'ta bir şehir kurmak istiyor. İşte Larry Ellison'dan Peter Thiel'e dünyanın en zengin insanlarından bazılarının girişimleri…
#Elon MuskDünyanın en büyük robotik festivali Robotex International'ın Türkiye ayağı olan Robotex Turkey, 7-8 Mayıs'ta Antalya'da yapıldı. 700'den fazla öğrenci ve 46'sı yurt dışından olmak üzere toplam 187 takımın katılımıyla 15 farklı kategoride gerçekleştirilen yarışmalarda ödüller sahiplerini buldu.
#Robotik Festivaliİstanbul’da düzenlenen First Robotik Yarışması’nda, 4 yıldır prefabrik barakalarda eğitim gören Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin takımı birinci oldu. Tasarlayıp ürettikleri robotla 49 takım arasından birinci olan öğrenciler, ABD’nin Houston şehrindeki şampiyonaya katılmaya hak kazandı.
#Şişli MTALEğitim uzmanları, üniversite tercih döneminde milyonca adayı uyarıyor: “Puan ve sıralama önemli olsa da tercih yaparken kendinize uygun meslekleri seçin. Sırf puanınız tuttuğu için değil, severek yapacağınız ve gelecekte size fayda sağlayacak bölümleri tercih edin.” Günümüzün özellikle de pandeminin ardından değişen şartlar meslekleri de etkiledi.
#Parlayan Meslekler2021 yılında sınavla öğrenci alınacak Liselere Geçiş Sınavı’nın (LGS) takvimi ve tercih edilecek okullarla ilgili bilgileri Milli Eğitim Bakanlığı açıkladı. Eğitim uzmanı Salim Ünsal, 6 Haziran Pazar günü iki ayrı oturumda yapılacak LGS ile ilgili yenilikleri ve önemli maddeleri sıraladı:
#YAZARÇağımızın en büyük sorunlarından biri belki de teknoloji bağımlılığı… 1-7 Mart arasında kutlanan Yeşilay Haftası’nda özellikle çocuklarda giderek yaygınlaşan teknoloji bağımlılığına dikkat çekmek için çizgi karakter Kral Şakir ile işbirliği yapıldı. Hazırlanan çizgi film ile teknoloji bağımlılığın tehlikelerine eğlenceli bir şekilde dikkat çekiliyor.
#Varol YaşaroğluMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yaptığı son dakika açıklamasında '15 Şubat'tan itibaren toplumun, ailelerin, annelerin, babaların, çocukların durumuna baktığımızda okulların artık mümkün olduğu kadar daha yüksek bir kapasiteyle açılması gerektiği noktasında bir kararlılığımız var' dedi.
#Ziya SelçukYapılan bir araştırma, ebeveynlerin uzaktan eğitim sisteminden beklentilerini ortaya koydu. Katılımcıların %78’i uzaktan eğitimde online sınıf ortamında interaktif bir portal tasarımının, %72’siyse ders biter bitmez öğrenmenin değerlendirilebileceği bir sistemin eğitimin verimini artıracağını düşünüyor. Ebeveynler öğretmen eşliğinde online canlı derslerin en iyi model olduğunu düşünüyor. Veliler ayrıca bu derslere oyun entegre edilirse ve AR ve VR teknolojileri online derslerde kullanılabilirse öğrencilerin motivasyonunun artacağını belirtiyor.
#OyunTÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları kapsamında hazırlanan ve Türkiye genelinde kabul edilen 92 projeden biri olmayı başaran, Balıkesir’in Burhaniye ilçesi ve çevresinde kırsal bölgelerden seçilmiş öğrencilere yönelik gerçekleştirilecek olan “Kırsaldan Kozmosa Bilim” projesinin açılış töreni, Burhaniye Öğretmen Evinde gerçekleşti.
#TeknolojiOrdu Dr. M. Hilmi Güler Bilim ve Sanat Merkezi'nde, Kovid-19 tedbirleri kapsamında dezenfektan sıkıp maske veren, yaptığı ölçüm sonrası ateşi düşük çıkanlara otomatik olarak kapıyı açan, yüksek çıkanları mesajla yönetime bildiren robot tasarlandı.
#Ateş