Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "ABD'den sonra kendi denetim robotunu geliştiren ikinci ülkeyiz. 2017'de İGDAŞ için TÜBİTAK'ın başlattığı projede 'Robot Göz' doğal gaz hatlarındaki arıza ve kaçakları tespit ediyor" dedi.
#Mustafa VarankMutfak teknolojileri sürekli gelişiyor ve yeni trendler ortaya çıkıyor. Son yıllarda popülerlik kazanan airfryer'lar, sağlıklı pişirme yöntemleriyle dikkat çekerken, şimdi de slow cooker'lar ön plana çıkmaya başladı. Airfryer'lar hızlı ve az yağlı pişirme teknikleriyle kalp dostu tarifler sunarken, slow cooker'lar ise düşük ısıda uzun süreli pişirme yöntemiyle yemeğin lezzetini artırıyor ve besin değerlerini koruyor. Sağlıklı yaşam trendleri doğrultusunda, her iki cihaz da mutfaklarda vazgeçilmezi haline geldi.
#AirfreyerÜstün teknoloji ürünü bir robot ıssız adaya düşer ve burada himayesine aldığı yavru kazı anne tavrıyla büyütmeye ve hayata hazırlamaya çabalar. ‘Lilo&Stitch’ ve ‘Ejderhanı Nasıl Eğitirsin?’ gibi yapıtlarıyla hatırladığımız Chris Sanders imzalı ‘Vahşi Robot’ görselliği ve yüreklere seslenen hikâyesiyle son dönemlerin en güzel animasyon çalışması olmuş.
#Vahşi RobotMutfak trendleri her geçen gün sürekli değişim gösteriyor. Önceden bakır, çelik tencereler, düdüklüler kullanırdı, sonra teflonlar girdi hayatımıza. Son birkaç yıldır ise bir airfryer çılgınlığı başladı. Onun popülaritesi hâlâ devam ederken, hayatımıza slow cooker'lar da girdi. Son teknolojilerle kafamız iyice karıştı. Hangisi daha sağlıklı, tencerelerin neyi eksik? Bu yeni teknolojilerle üretilmiş ürünler tencerelerin yapamadığı neyi yapıyor?
#Mutfak TeknolojileriSosyal ve duygusal beceriler özel yaşam, eğitim ve iş yaşamında önemli rol oynar. Ancak eğitim sistemimizin farklı aşamalarında gerçekleştirilen merkezi sınavlar ve bu sınavların tercih edilen okullara yerleşmeyi sağlaması akademik başarıyı ön plana çıkardı. Ancak insan gelişimi sosyal, duygusal, akademik, fiziksel gibi pek çok farklı alan ile bir bütünlük içerisinde ele alınmalı. Çağdaş kuramlar ve eğitim sistemleri bireyin bütünsel gelişimini vurguluyor...
#Konuk YazarGüvercinlerin ayağına bağlanan şifreli mesajlar, ayakkabı topuğuna gizlenen dinleme cihazları, kravat iğnesi görünümlü kamera, Soğuk Savaş dönemine ait gizli belgeler… Hepsi MİT’in ‘Kale’ olarak adlandırılan devasa yerleşkesinde sergileniyor. MİT’in hafızası niteliğindeki müze, kapılarını Hürriyet’e açtı.
#Milli İstihbarat TeşkilatıSadece gençlere hayat hakkı tanıyan, aileye yeni bir üye katıldığında evdeki yaşlının yok edilmesini isteyen bir sistem... ‘Bir Zamanlar Gelecek: 2121’ distopik kulvarın klasiklerine selam gönderen, iklim krizi sonrası ayakta kalanların yaşamlarını yeraltında sürdürdükleri bir geleceğin tasvirine soyunuyor. Serpil Altın imzalı yapım, sinemamızın bu kategorideki nadir örneklerinden biri...
#Uğur VardanBarcelona’da düzenlenen GSMA Mobil Dünya Kongresi en yeni teknolojilerle kapılarını ziyaretçilere açtı. Yapay zekâlı, şeffaf ve ultra esnek cihazların ilgi odağı olduğu fuarda ziyaretçilerin en fazla zaman geçirdiği bölümler ise akıllı robot köpekler, uçan taksiler ve yeni telefonların sergilendiği stantlardı.
#TeknolojiOscar’lı bir oyuncu olması kadar çevreciliğiyle de tanınan Leonardo DiCaprio, dünya üzerinde tekrar görülmesi en çok istenen 10 balık türünden biri olan ve kırmızı listede yer alan leopard barbel yani leopar sazanının Türkiye sınırlarında tekrar görülmesiyle ilgili güzel haberi Instagram ana sayfasından yayınladı.
#Leonardo DicaprioSally Ride yıllardır verdiği emeklerin karşılığını almak ve adını insanlık tarihinin ilkleri arasına yazdırmak üzereydi. Ancak kamuoyu bu genç kadının başarılarından çok fizik ölçüleriyle, medeni durumuyla, sorunlar karşısında ağlayıp ağlamadığıyla ilgileniyordu. Bugün olsa skandala yol açabilecek bu tartışmalar, 40 yılın ardından yeniden gündeme geldi. Üstelik bugün her zamankinden daha önemli... Neden mi? Cevabı haberimizde...
#Sally RideYolculuk yaparken yanınızda arabayı kullanan, yola dikkatlice baktığını ve iyi araba kullandığını düşündüğünüz kişinin o anda gözleri açık bir şekilde uyku haline geçtiğini, hipnotize olmuş gibi arabayı kullanmaya devam ettiğini söylesek ne yaparsınız? Gözünüzde canlanan bu sahnenin yaşanmış olma olasılığı çok yüksek ama çoğu kişi bunun farkında bile değil. ‘Yol hipnozu’ adı verilen bu durumu hem yaşayan birinin ağzından dinledik hem de uzmanlarla konuştuk.
#Trafik KazasıUkrayna savaşı bize bir kez daha ‘görünmeden görmenin’, ‘vurulmadan vurmanın’ birincil görev olduğunu gösterdi. Bu savaş suüstünde kısıtlı bir miktarda yaşansa da denizaltında da mayın faaliyetleri açısından örnek olaylara şahit olduk. Ekonomik hedeflerin askeri hedeflerde birinci sıraya yükseldiğini ve bütün ülke sathının cephe hattına dönüştüğünü tespit ettik. Sabotaj bu sürecin en önemli parçası haline geldi. Gerçek anlamda bir konvansiyel savaşta en karanlık ve bilinmeyen yer denizin altıdır. Sizi denizin altını derin kulakları ile aydınlatan bir şirkete götüreceğim.
#TEKNOPARKKediler birlikte yaşadıkları insanı lider olarak görmez. Onlara zorla bir şey yaptıramamanın sebebi budur. Yaptıkları her neyse ‘sadece’ canları istediği için yaparlar. Ve evet, bir köpek kadar sadık da olabilirler, ancak bunu istemeleri gerekir. Kediler isterse sizinle konuşur, hatta muhabbet de eder. Siz yeter ki anlayın...
#Kediler