Ribonükleik asit ya da kısaca RNA, hücre içindeki pek çok faaliyette gerekli olan tez zincirli baz dizisine verilen bir isimdir. Beş karbonlu riboz yapılardan oluşan RNA DNA açısından da son derece önemlidir. RNA nedir, ne işe yarar ve nerede bulunur? Ribo Nükleik asit özellikleri ve görevi hakkında detaylı bilgileri derledik.
#RNA Nedir?ABD'de yaşayan 18 yaşındaki genç John Procter, önce baş ağrısı ve baş dönmesi şikayetiyle daha sonra kusma ve yüksek ateş şikayetiyle hastaneye gitti. Hastanede yapılan testleri negatif çıkan John, felç oldu. Solunum cihazına bağlanan John'a, 10 kişiden 8'inde hiçbir belirti göstermeyen Batı Nil Virüs'ü teşhisi konuldu.
#Batı Nil VirüsüDünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı hastalarda denenmeye başlandı. Türkiye dahil yedi ülkede gerçekleştirilen klinik denemeler kapsamında İngiltere’de bir hastaya ilk doz aşı yapıldı. Peki akciğer kanseri aşısı hastalıkta neleri değiştirebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkVitaminlerin ve minerallerin her birinin vücudumuzun farklı işlevleri üzerinde faydalı etkileri bulunur. Eksiklerinde ya da fazla alımlarında çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Dengeli ve düzenli beslenme bu vitamin ve minerallerin dengeli bir şekilde alınımını sağlayacaktır. Sağlıklı hücre büyümesi için önemli bir vitamin olan folat B9 vitamini olarak ta bilinir. Peki, folat nedir? Folat değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte detaylar...
#Folat NedirKoronavirüs salgınının başladığı Çin'de bu sefer de Langya virüsü alarmı verildi. Langya virüsü ülkenin doğusundaki Henan ve Shandong eyaletlerinde 35 kişide tespit edildi. Uzmanlar, virüsün hayvanlardan bulaştığına inanıyor. Peki Langya virüsü nedir, bulaşıcı mı? Langaya virüsü ölümcül mü, belirtileri neler? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Langya Virüsü NedirDünya çapında birçok farklı özelliğe sahip canlı türleri bulunur. Bu canlı türlerin genetik yapısında ise DNA ve RNA gibi unsurlar yer alır. Bu DNA seçeneklerinden biri olarak plazmit öne çıkıyor. Peki, Plazmit nedir? Çeşitleri nelerdir? Ne işe yarar? Plazmit tüm bakterilerde bulunur mu detayları ile derledik.
Biyolojik yasalar her canlı için büyük bir önem taşır ve eşit hakları doğurur. Bu doğrultuda Bir canlının doğumdan itibaren yaşam sürecini ele alır. Peki, Biyolojik Yasalar nedir? Neye denir? Biyolojik yasalar kanıtlanabilir mi tüm detayları ile derledik.
COVID-19 salgını sebebiyle 2 yıldır hepimiz zaten diken üstündeydik ki tam ‘Rahatladık’ derken Batı medyasından ‘Maymun Çiçeği virüsü’ haberleri gelmeye başladı. İngiltere, Portekiz ve İspanya’nın ardından Kanada ve Amerika’da da ilk vakalar görüldü, endişe de tavan yaptı. Bill Gates’in ‘Biyolojik silah’ diyerek uyardığı ve henüz kanıtlanmış, güvenli bir tedavisi olmayan ‘Monkeypox’ nedir? Türkiye’ye gelir mi? Endişelenmeli miyiz? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. İftihar Köksal yanıtladı.
#Maymun ÇiçeğiPeptit, "sindirilmiş" anlamına gelen Yunanca bir kelimedir. Bir peptit, bir amid bağı ile bağlanan amino asit monomerlerinin kısa bir polimeridir. Peki, Peptid bağı nedir, nerelerde bulunur tüm detayları ile derledik.
#EğitimCanlılarda monomer adı verilen küçük moleküller bir araya gelerek çok daha büyük molekülleri meydana getirirler. Bu şekilde fonksiyonel ve daha kompleks bileşikler elde edilir. Örneğin, glikozlar bir araya gelerek daha büyük karbonhidratları meydana getirir. Aynı zamanda amino asitler bağlanarak da proteinleri meydana getirir. Glikozit bağı nedir, nerede ve nelerde bulunur sizler için derledik.
#EğitimUçaklarda PCR testi kalktı mı sorusu, pek çok vatandaşın gündeminde yer alıyor. Bakan Koca, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, yeni dönemde, hastalık belirtisi olmayan kişilerden test istenmeyeceğini açıkladı. Açıklamanın ardından İçişleri Bakanlığı'ndan yeni genelge yayınlandı. Genelgede Uçuşlarda koronavirüs testi zorunluluğu kalktı mı? sorusu yanıt buldu. Peki, uçak yolculuğunda PCR test istenecek mi? İşte, PCR testi zorunluluğu ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Uçakta Pcr TestiDNA ve RNA adı verilen nükleik asitler sayesinde canlılarda bulunan bazı özelliklerin hem nesiller boyu aktarılmasına olanak sağlanırken hem de canlılar için önem taşıyan protein üretimi meydana gelmektedir. Bu asitler canlı yaşamı için önem arz eden bağların oluşmasına da katkı sağlamaktadır. Fosfodiester bağı da bu bağlamda ele alınması gereken bir kavram olmaktadır. Peki, Fosfodiester bağı nedir ve nerede bulunur? Fosfodiester bağı sayısı hesaplama nasıl olmaktadır tüm detayları ile derledik.
#SağlıkVücutta gerçekleşen bir tepkime ya da reaksiyon olarak ester bağı öne çıkmaktadır. Özellikle göstermiş olduğu reaksiyon ile beraber yapı bakımından önemli bir yere sahip olduğunu ifade etmek mümkün. Peki ester bağı nedir, nelerde ve DNA'da bulunur mu tüm detayları ile derledik.
#EğitimMineral; vücuda alınmış olan besinlerin yakılması sonucu vücutta geriye kalan inorganik maddelerdir. İnsan vücudu mineralleri kendiliğinden üretememektedir. Minerallerin insan vücudunda birçok görevleri vardır. Vücudun mineral oranını karşılayabilmesi için meyve ve bazı yiyeceklerin tüketilmesi gerekmektedir. İnsan vücudu sağlıklı kalabilmesi için minerallere ihtiyaç duymaktadır. Sizin için minerallerin neler olduğunu ve görevlerinin detaylarını derledik.
#MineralDünya yeni bir varyant paniği ile ayağa kalkmışken Japonya’da neredeyse vakalar sıfırlanmış durumda. Peki bu nasıl oldu? Japonya'dan gelen delta varyantının 'hata verdiği' iddialarını biyoteknoloji ve viroloji uzmanı Dr. Semih Tareen'e sorduk
#Covid-19Favipiravir ilacı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklamalar ile gündeme geldi. Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından yazılı açıklama yapan Bakan Koca, Favipiravir ve Molnupiravir’in kullanımı ile ilgili yeni düzenlemenin tedavi rehberine ekleneceğini bildirdi. T-705, Avigan veya favilavir olarak da bilinen Favipiravir, Japonya menşeili şirket Toyama Chemical tarafından RNA virüslerine karşı geliştirilmiş bir antiviral ilaç olarak kullanılıyor. Peki, Favipiravir nedir, yan etkileri var mı? İşte, koronavirüste kullanılan Favipiravir ilacının özellikleri ile ilgili ayrıntılı bilgiler...
#FavipiravirTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Türkiye'de ilk kez 13 bölgede koronavirüsün havadaki varlığını saptamak için çalışma yapıldığını belirtti. Tecer, "Aldığımız sonuçlardan 203 örnekte; 20 tane partikül madde, atmosferik partikül madde örneğinde koronavirüsün RNA'sına rastladık. Yani PCR neticesinde pozitif sonuçlar çıktı. Bu 13 tane pozitif partikül örneği, 6 ildeki hastane yakınlarından aldığımız partikül madde örneklerine aitti. 7 tanesi ise insanların yoğun olarak yaşadığı kent merkezlerinde, hava kirliliği açısından biraz daha olumsuz koşulların olduğu bölgede pozitif örnekler çıktı" dedi.
#KoronavirüsHer nükleotit biriminin pentoz, bir nükleosit oluşturmak için 1 numaralı karbon atomu aracılığıyla azotlu baza bağlanır. Pentoz ayrıca 5 numaralı karbon atomu aracılığıyla fosforik aside bağlanır. Üçü birbirine bağlı olarak bir nükleotit oluşturur. Peki, Nükleotid nedir, türleri ve yapıları nelerdir tüm detayları ile derledik.
Biyosentez, enerji odaklı bir süreçtir. Bir bağ kırıldığında elde ettiğimiz süreçte kimyasal enerji kullanılır. Pek çok enzim, prostetik gruplar, örneğin metal ve metal olmayan iyonlar ve koenzimler düzgün çalışması için kofaktörlere ihtiyaç duyar. Peki, Biyosentez nedir tüm detayları ile derledik.
#BiyosentezBitkiler ökaryotik pek çok hücrenin bir araya gelmesiyle canlılığını devam ettirir. Farklı bitkilerin hücreleri de birbirinden farklıdır ancak temel özellikleri aynıdır. Sizler için bitki hücresi nedir, bitki hücresinin özellikleri nelerdir, bitki hücresi yapısı nasıldır, bitki hücresi organelleri ve görevleri nelerdir detayları ile derledik.
#Bitki HücresiYaşamın temel unsurları içerisinde bakteriler gelir. Gözle görülmeyen canlılar olması ile beraber aynı zamanda birçok farklı tür ve özellik üzerinden ön plana çıkmaktadır. Peki, bakteri hücresi nedir ve özellikleri nelerdir? Bakteri hücresinin organelleri ve görevleri üzerine merak edilen bilgileri derledik.
#Bakteri HücresiTüm dünyayı etkisi altına koronavirüs salgını ile birlikte aslında hep olan fakat yeni yeni tanıştığımız virüsler gündeme gelmeye başladı. Bu virüslerden bir de parainfluenza virüs ailesine mensup olan ve solunum yollarını hedef alan, koronavirüs gibi bir RNA virüslerden olan Respiratuvar Sinsityal Virüstür (RSV). Köpeklerde ve insanlarda görülebilen parainfluenza nedir, belirtileri nelerdir? İşte parainfluenza ile ilgili detaylı bilgiler…
#Parainfluenza