riskli gebelik haberleri sayfasında riskli gebelik hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 770 riskli gebelik haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Giderek daha fazla kadın kariyer hedeflerine ulaşmak, eğitimini tamamlamak veya doğru kişiyi bulmak gibi nedenlerle çocuk sahibi olmak için 30'lu ve 40'lı yaşlarına kadar beklemeyi seçiyor. İleri yaşlarda çocuk sahibi olmak daha yaygın ve modern tıp sayesinde nispeten güvenli hale geldi. Peki ilerleyen yaşlarda hamileliğin riskleri var mı, yaş sınırı ne kadar yükseldi?
#Sağlıkİklim değişikliğine bağlı küresel ısınmanın gebelik risklerini artırdığı tespit edildi. Sonuçları BMJ dergisinde yayımlanan çalışma çerçevesinde, 7'si düşük ve orta gelir seviyesine sahip 24 ülkede yapılan 70 araştırmanın bulguları değerlendirildi.
#HamileYaz aylarında açık havadan daha çok yararlanıyoruz. Hamileler için açık havada vakit geçirmek kendilerini daha zinde hissetmelerine yardımcı olur. Peki, riskli gebelik söz konusu olduğunda yaz aylarında nelere dikkat etmeli? Kadın Hastalıkları ve Doğum & Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Özgür Ersoy, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Riskli GebelikRiskli gebelik, anne veya bebeğin hayatını tehdit eden veya kalıcı sekellere neden olabilecek durumlar ile birlikte olan gebeliklerdir. Aslında her gebelik potansiyel olarak riskli bir durum olup riskli gebeliğe dönüşebilir.
#Riskli Gebelik BelirtileriYaşı 35’in üzerinde olan, diyabet veya yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkları bulunan anne adayları yüksek riskli gebelik sınıfında yer alıyor. Ancak hamile kalmadan önce doktor kontrolünde alınacak önlemlerle olası tehlikeler elenerek, anne ve bebeğin sağlıklı kalması sağlanabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Kafkaslı, riskli gebeliklerin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
#Riskli GebelikUzun yıllardır infertilite ve tüp bebek uygulamaları alanında yer alan Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek / İnfertilite Uzmanı Op. Dr. Deniz Ulusoy, İzmir Tınaztepe Üniversitesi Özel Buca Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı. Op. Dr. Deniz Ulusoy, haftanın 6 günü İzmir Tınaztepe Üniversitesi Özel Buca Hastanesi’nde olduğu bilgisini aktararak, hastanenin verdiği sağlık hizmetleri hakkında bilgi verdi.
#1Ekol Hastanesi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. H. Gürsoy Pala, riskli gebeliklerin mutlaka bir riskli gebelik uzmanı (perinatolog) tarafından yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi. Riskli gebelik takibinin, normal gebelik takibine göre çok farklı yönler içerdiğini belirten Pala, “Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması (TNSA) verilerine göre Türkiye’de her üç gebeden birinde risk söz konusu. Sıkı takip, planlı gebelik, bahsedilen hastalıkların kontrolü ve bazı önlemlerle bu sayı azaltılabilir” dedi.
#1Standart yemek çeşitlerinden sıkılan, akşam yemekleri için farklı bir tarif arayan okuyucularım için yepyeni bir tarifle geldim bu hafta; ceviz büyüklüğünde ufak yumrular şeklinde büyüyen, katmanlı yapıya sahip bir sebze desem? Evet, bildiniz! Brüksel lahanası… Üstelik ayvalı terbiyeli…Birçoğunuzda lahana ismini duyar duymaz “Hımmteşekkürler, ben almayayım.” tepkisi uyandığını biliyorum.Fakat vereceğim bu tarifle, Brüksel lahanasına olan bakış açınızı hatta bu sebzeyle olan ilişkinizi değiştireceğime inanıyorum.
#Brüksel LahanaOp. Dr. ÇiğdemKaras, hamile kalmaylailgili bilgiler verdi. Kadınlarınkendilerine sıklıkla sorduklarısoruları cevaplayan Op. Dr. ÇiğdemKaras, “35 yaş altındaysanız 12ay, 35 yaş üstündeyseniz de 6ay denemeniz sonucu hamilekalamadıysanız, doktorabaşvurmanız gerekir”dedi.
#1Giderek daha fazla kadın kariyer hedeflerine ulaşmak, eğitimini tamamlamak veya doğru kişiyi bulmak gibi nedenlerle çocuk sahibi olmak için 30'lu ve 40'lı yaşlarına kadar beklemeyi seçiyor. İleri yaşlarda çocuk sahibi olmak daha yaygın ve modern tıp sayesinde nispeten güvenli hale geldi. Peki ilerleyen yaşlarda hamileliğin riskleri var mı, yaş sınırı ne kadar yükseldi?
#SağlıkYapılan araştırmaya göre bir yemeği hazırlandıktan sonra tuz eklemek, kadınlarda 1.5, erkeklerde ise 2.28 sene ömürde kısalmaya neden oluyor. Peki günlük ne kadar tuz tüketmek gerekiyor? Ekstradan yumurta, salata ve domatese atılan tuz ne gibi sorunlara neden oluyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkKadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak ‘Kadın Olmak & Ötesi’ kitabıyla kadın sağlığı hakkında kapsamlı ve kolay anlaşılır bir rehber hazırladı. Kitap kadın okuruna ergenlik döneminden itibaren kendi bedenini tanımasını öneriyor. Prof. Dr. Kavak toplumdaki asıl yanlışınsa “Kariyer de yaparım, çocuk da” telaşı olduğunu dile getiriyor: “Hangisi önceliğinizse diğeri aceleye geliyor. Kadınlar önce kendilerinin ne istediğine bakmalı.”
#Prof. Dr. Zehra Neşe KavakSeray Sever, hamileliğinin 32’nci haftasında. Birkaç hafta içinde ikiz kız çocuklarını kucağına alacak. 48 yaşında uzun uğraşlar sonrasında hamile kalan Seray’la Hilton İstanbul Maslak’ta buluştuk. Yakın zamanda kaybettiği babasından konuşup beraber ağladık. Kızlarından bahsedip tebessüm ettik. Hatta kızlar da sohbete katılıp ara sıra tekmelerle “Heyyy biz de buradayız!” dediler.
#Seray SeverEskişehir'de 29 haftalık hamileyken koronavirüse yakalanan Duygu Yetgin Akgün, İpek adını verdikleri kız bebeğini erken doğumla dünyaya getirdi. Akgün, kuvözdeki bebeğini ilk kez hemşirelerin tabletten görüntülü görüşmeyle izledi. Duygu Yetgin Akgün, “Koronavirüse karşı aşı gerçekten çok önemli. Aşı olsaydım inanın çok hafif atlatırdım. Ben 17 gün yoğun bakımda kaldım. O acının tarifi yok. Kızımı da hala göremedim. Eşim de üniversitede çalışıyor. Orada 8 kişi birden hasta oldu ve aşılı oldukları için hiçbir şey olmadı. Onlar ağır hasta olmadılar, sadece ben oldum çünkü aşım yoktu." dedi.
#EskişehirEskişehir'de 29 haftalık hamileyken koronavirüse yakalanan Duygu Yetgin Akgün, İpek adını verdikleri kız bebeğini erken doğumla dünyaya getirdi. Akgün, kuvözdeki bebeğini ilk kez hemşirelerin tabletten görüntülü görüşmeyle izledi. Duygu Yetgin Akgün, “Koronavirüse karşı aşı gerçekten çok önemli. Aşı olsaydım inanın çok hafif atlatırdım. Ben 17 gün yoğun bakımda kaldım. O acının tarifi yok. Kızımı da hala göremedim. Eşim de üniversitede çalışıyor. Orada 8 kişi birden hasta oldu ve aşılı oldukları için hiçbir şey olmadı. Onlar ağır hasta olmadılar, sadece ben oldum çünkü aşım yoktu." dedi.
#EskişehirTıp fakültesi 5'inci sınıf öğrencisi Ümmühan Zeynep Bilgili’nin üzerinde çalıştığı TÜBİTAK destekli projesi, Türkiye’de ilk kez bebekten anneye geçen alyuvar miktarının tam olarak ölçülmesini sağlayacak ve kan uyuşmazlığı tedavisine kesin çözüm getirecek.
#Ümmühan Zeynep BilgiliAşırı şişmanlık, yani obezitenin son yıllarda Türkiye’de ve dünyada görülme sıklığı artan bir sağlık sorunu olduğunu belirten genel cerrahi uzmanı Doç. Dr. Cemal Kara, obezite cerrahisinin daha önce diyet ve sporla kilo verememiş kişiler için uygun olduğunu söyledi.
#İzmirKadınlarda üreme çağı diye adlandırdığımız dönem yumurtlamanın başladığı ergenlik çağıyla beraber başlar ve menopoza girinceye kadar devam eder. Bir kadında yumurtlamanın başlaması ve adet görmek demek her anlamda üremeye uygun demek değildir. Çünkü ergenlik dönemini de içine alan 20 yaş altındaki bireylerde hem anatomik hem de psikolojik olarak gebeliğe hazır olmama durumu söz konusudur. Benzer şekilde ileri yaşlarda ise üreme anlamında yaşlanmaya bağlı problemler ortaya çıkmaktadır. Kısacası gebelik için en uygun dönem 20 ile 35 yaşları arasıdır. Ancak günümüzde kadınların eğitim ve çalışma hayatında daha aktif rol almaları, kariyer beklentileri nedeniyle evlilik ve gebelik planları ister istemez ileri yaşlara ertelenmektedir. Artık pek çok kadın ilk doğumunu 30’lu yaşlardan sonra yapmaktadır.
#HamilelikTüp bebek tedavisinde her ayın, her geçen haftanın ve her geçen günün çok önemli olduğunu söyleyen Tüp bebek ve Riskli Gebelik Uzmanı Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, bebek sahibi olmak isteyen çiftler için Kovid-19 virüsüne karşı dikkat etmeleri konusunda uyarılarda bulundu.
#HamileGebeliğin başladığı andan itibaren anne adayı için yepyeni bir dönem başlamaktadır. Artık karnında kendisinden başka bir de bebek taşımaktadır ve her hareketinde onu da düşünmek zorundadır. Bu nedenle anne adaylarının ve bebeklerinin sağlığı için nelerin zararlı, nelerin zararsız olduğunu bilmesi için bu yazıyı hazırladık.
#Hamilelikİklim değişikliğine bağlı küresel ısınmanın gebelik risklerini artırdığı tespit edildi. Sonuçları BMJ dergisinde yayımlanan çalışma çerçevesinde, 7'si düşük ve orta gelir seviyesine sahip 24 ülkede yapılan 70 araştırmanın bulguları değerlendirildi.
#HamileKan şekeri yüksekliğinin, çağımızın en ciddi hastalıklarından biri olan diyabetin habercisi olabileceğini belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Safiye Arık, "Uzun bir süre kan şekerinin yüksek olması, damarları ve sinirleri tahrip edebilir. Erken dönemde, diyabete dönüşmeden fark edilen hipergliseminin altında yatan nedeni tedavi edilmelidir" dedi.
#Yüksek Kan Şekeri