Ü harfinden sonra, Y harfinden önce gelen V, alfabenin 27. sırasında yer alır. Fizik biliminde hızın, kimyada ise Vanadyum elementinin sembolü olan V, birçok ülke ve şehir adında da geçer. Örnekler: 1- Van 2- Vatikan 3- Erivan 4- Vardar 5- Artvin. İçerisinde V harfi geçen diğer kelimeleri detayları ile derledik.
#HarfFerah bir görünümü olan Eski Cami’nin önemli özelliklerinden biri içerisindeki süslü yapısıdır. Klasik mimarinin habercisi olarak anılan Üç Şerefeli Cami ise minarelerden biri 3 şerefe uygulaması ile dikkat çeker ve cami de halk arasında bu adla anılır. Edirne için yazılacak çok şey var; ama bu hafta sizi Eski Cami ve Üç Şerefeli Cami’ye götüreceğiz.
#BursaEminönü’ndeki Yeni Cami, 6 yıllık restorasyonun ardından dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı cuma namazıyla kapılarını açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İmam hatip okulu dördüncü sınıfta okurken bir Kadir Gecesi burada Feyzullah Hocamızla vaaz verdik. Bir vaaz o verdi, arkasından ben devam ettim. Bir vaaz da ben verdim. Nerelerden nerelere geldik. Yeni Cami’nin bizde böyle bir hatırası da var” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Erdoğan, restorasyonunun tamamlanmasının ardından yeniden ibadete açılan 365 yıllık Yeni Cami'de açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Camide namazımızı eda ederken şöyle kubbeyi zeminden seyrettiğimde adeta yepyeni bir Yeni Cami'nin meydana geldiğini gördüm" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanYurtdışında gördüğüm ilk şehirlerden biri olduğundan benim için yeri hep ayrıdır Torino’nun. Şehir hem zengin tarihi hem de doğasıyla etkisine alıverir sizi. Savaşlar ve yıkımlarla dolu tarihine rağmen geçmişten gelen eserlerin özenle korunmuş olması ilk etkinin hayranlığa dönüşmesini sağlar.
#HürriyetMimaride bir üst örtü elemanı olarak bilinen tonoz, kemerlerin bir araya gelmesi sonucunda ortaya çıkan bir tavan örtüsüdür. Daha çok taş ve tuğla malzemeleri ile örülen tonoz, yapı bakımından alttan iç bükey bir şekle ve yarım silindir biçimine sahiptir. Tonoz nedir? Tonoz nasıl yapılır ve bağlanır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tonoz Nedir?İpekyolu’nu Akdeniz iskelelerine bağlayan hanlar hanına bir yolculuk yaptık. Antalya’nın en büyük doğal gölünün yanı başındaki Selçuklu hatırasına, Kırkgöz Han Kervansarayı’na düştü yolumuz. Öncesinde aynı adı taşıyan gölde mola verip nefes aldık.
#GazetehaberleriBursa erken dönem Osmanlı mimari eserlerini barındıran, Sultan Orhan’dan başlayarak en güzel külliyelerin yapıldığı bir şehir. Öyle ki bu külliyeler bakıldığında her yerden görülebilsin, şehri süslesin, yaptıran Sultanın şehre mührü olsun diye tepelere yapılmış. Hatta o günlerde, şehrin kuzeyinde verimli ova güneyinde ise Uludağ olduğu bilinci ile Sultan Orhan ile birlikte surlar dışına taşınan yerleşimin, şehrin doğu – batı istikametinde gelişebilmesi yolunda adımlar atılmış ve en batıda 1. Murat Hüdavendigar kendi adına külliyesini, en doğuya da Yıldırım Bayezid Külliye’sini inşa ettirmiş.
#UĞUR ÇELİKKOLSüleyman Paşa Medresesi; Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilen ve günümüze kadar ayakta kalmayı başaran tarihi öneme sahip yapılardan biridir. Sizin için Süleyman paşa medresesi nerede ve nasıl gidilir? Süleyman paşa medresesi tarihi ve özellikleri hakkında bilgi şeklindeki konu başlıklarını derledik.
Kimi şehir kalabalığından kaçıp huzura sığınmanın, kimi ticaretin, kimi de geçmişte olduğu gibi konaklamanın adresi. Hepsinin çatısının altında yüzlerce yıl geriye giden canlı bir tarih var. Ne mutlu ki hanların birçoğu günümüzde de ayakta. Ben aralarından en sevdiğim ve içinde olmaktan mutluluk duyduğum 10 hanı sizlere anlatacağım.
#Türkiye'deki HanlarMihrişah Valide Sultan imareti nerede sorusu merak konusu olmaya devam ediyor. Sultan III. Selim’in annesi Mihrişah Vâlide Sultan tarafından 1792-1796 yıllarında Mehmed Ârif Ağa ve Ahmed Nûrullah Ağa’nın başmimarlıkları sırasında inşa ettirilen binada günümüzde günde yaklaşık 2 bin kişiye sıcak yemek veriliyor. Peki, Mihrişah Valide Sultan imareti nerede ve hangi ilçede? İşte, Mihrişah Valide Sultan imaretinin tarihiyle ilgili bazı bilgiler.
#Mihrişah Valide SultanCamiler, İslam dini açısından önemli bir ibadet yeridir. İslam dininde kutsal sayılan camiler cemaatin ibadetlerini gerçekleştirdiği alanlardan oluşur. Özellikle camilerin farklı bölümlerden oluşması, her bölümde ayrı bir ibadetin ve sünnetin yapılmasını sağlamaktadır. İşte camiler hakkında bilinmesi gerekenler.
#Caminin Bölümleri Nelerdir?Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Kampusu’nun içinde işadamı Ethem Sancak’ın babasının adına yapılan Abdülhakim Sancak Camisi’nin açılışını yaptı. “Hayır sahiplerini tebrik ediyorum” diyen Erdoğan, caminin özelliklerinden bahsetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışın ardından caminin bahçesine dişbudak ağacı dikti.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Abdülhakim Sancak Camisi'nin "Vahdette kesret, kesrette vahdet" fikriyle tasarlandığını belirterek, "Yapıda sadece ana ibadet mekanı değil, tüm mimari unsurlar bu biçimde ele alınmıştır. Minarenin yüksekliği 39 metre olup, köklü bir eğitim kurumunun camisi olması hasebiyle kamış kalem biçiminde tasarlanmıştır." dedi.
#HaberMÖ 4000'li yıllarda yerleşim kurularak bir uygarlığa dönüşen Mısır'ın hikayesi, gizemini koruyor. Kendilerini tanrının oğlu olarak kabul eden firavunlar, mumyalar, lahit mezarları, kendine özgü yapıları ve kültürü ile hala büyük bir sırra sahip. Mısır'a gittiğinizde bu medeniyetin geçmiş dönemlerde bir başka medeniyetlerin etkisi altında kalmadığını kendi gözleriniz ile tanıklık edebilirsiniz. İşte size gizemli Mısır Uygarlığı...
#Mısır