Geçen bir yılda bozulan iş-yaşam dengesi, belirsizlik hali ve hastalık endişesi çalışanların önemli bir kısmının ‘tükenmişlik sendromu’ yaşamasına sebep oldu. Psikolojik sağlığın ne kadar önemli olduğunu anlayan şirketlerse masaj hizmetinden ‘iyi hissetmiyorum’ iznine pek çok uygulamayla çalışanlarının tükenmelerini engellemeyi amaçlıyor.
#GazetehaberleriBir martının süzülerek uçuşu, çayın kokusu, kaldırım taşlarının arasından fışkırmış çiçekler... Görüyor, hissediyor, duyuyor, yaşıyor musunuz bunları, yoksa “Salgının bitmesine daha ne kadar var” sorusu aklınızdan bir türlü çıkmıyor mu? Yeryüzünde bir kişinin bile yanıt veremediği bu soruya kafayı takmak yerine, süreci daha iyi bir ruh haliyle sürdürmek isterseniz, ‘psikolojik esneklik’ kavramıyla acilen tanışmalısınız...
#GazetehaberleriPandemi ile mücadele ettiğimiz bu günler, çocuklar için de farklı bir tecrübe oldu. Çocukların yüz yüze eğitime ara verilmesi nedeniyle arkadaşlarından uzak kaldığını ve bu durumun sosyalleşme süreçlerini etkilediğini belirten uzmanlar, pandemi sürecinde en çok ekrana bakma süreçlerinde artış ve yeme bozukluğu görüldüğüne dikkat çekiyor. Uzmanlar pandemi sürecinin ruhsal dayanıklılık ve esnekliğin öneminin anlaşılmasında da etkili olduğunu vurguluyor. Çocuk Ergen Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel, önemli tavsiyelerde bulundu.
#ÇocukPandemiyle birlikte ezberlerin hiç olmadığı kadar bozulduğu bu özel dönemde, A’dan Z’ye her alanda önem kazanan bir kavram var ki o da artık soluduğumuz hava kadar önemli bir ihtiyaç olan dijital dönüşüm.
#İtelligence Türkiyeİçi su dolu, sabit ve stabil bir kaba iri bir taş attığımızda suda bir süre bir salınım olur ve sonra taşın hacmine göre su yeni bir denge bulur ve durgunlaşır. Taş bırakılınca bir salınım olmaması yani bir tepki görülmüyorsa ya da salınım varsa fakat durulmuyorsa beklenmeyen anormal bir durumdur.
#StresHer öğrenci başkalarına benzeyen birtakım özelliklere sahip olduğu gibi, benzemeyen bazı özelliklere ve kendi gelişimsel ağına sahiptir. Bireysel farklılıkların kökeninde, tüm gelişimsel özellikler gibi hem kalıtım, hem de çevrenin etkilerini görmek mümkün.
#Uzaktan EğitimÇeyrek asırlık medya profesyoneli ve eğitmen Özgür Atanur, günümüz dünyasında ve iş hayatında gerekli motivasyon kaynağını sağlamak için uyguladığı eğitim teknikleri ile müziği ve ritmi birleştirdi. Atanur, insanın zihinsel, fiziksel ve duygusal dayanıklılığını sağlamak için elleri, yüreği ve kafasıyla birlikte yol almasının önemine dikkat çekiyor.
#BURSA‘Hızlı bir şekilde suya çarptık. Uçakta bir patlama oldu. Sanki birisi kafama sert bir şeyle vurmuştu. Her şey bir anda durdu. Filmlerde olur ya hani yavaşlar ve dibe batarsınız, aynen öyle işte. Kendime geldiğimde bir arkama baktım ve uçak tamamen parçalanmıştı.’
#DepresyonKathryn Evans’a Edinburgh Uluslararası Kitap Festivali’nde ‘İlk Roman Ödülü’nü getiren ‘İçimdeki Diğerleri’, 16’sındaki Teva’nın, okuru finale kadar merak duygusuyla baş başa bırakan, bir o kadar da ürkütücü öyküsünü anlatıyor. Her yeni yaşında içinden yeni bir beden çıkıyor, üstelik annesi dışında kimsenin bilmediği ‘eski Teva’larla aynı evde yaşıyor Teva... Her yaştan okuru ama en çok da Teva’yla benzer varoluşsal dertler yaşayan ilkgençlik çağındakileri cezbetmeye aday romanı, yazarıyla konuştuk.
#İçimdeki DiğerleriSon yıllarda süper kahraman konusuna yönelik film ve diziler bu konudaki ilgiyi arttırdı. Doğa üstü güçlere sahip insanlara dair şu ana kadar bilimsel bir kanıt bulunamadı ancak 2014 yılında başlatılan bir çalışma geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız meyvelerini verdi. Süper kahramanlar gerçekten var olabilir!
#DnaSeçimlerden niçin bu kadar etkileniyoruz? Tabeladaki yarım puan bile neden bizim için bu kadar hayat memat meselesi? Sonuçlara bu kadar sevinmemiz ya da bu kadar üzülmemiz normal mi? Peki başka ülkelerde niye böyle olmuyor? ‘Aşırı’ politik bir halk mıyız, yoksa bizi ‘aşan’ başka nedenler mi var? Psikiyatr Alper Hasanoğlu’nun hasta koltuğuna oturdum, bize neler olduğunu sordum.
#Alper Hasanoğlu