Yapılan bilimsel çalışmalara göre renklerin zihinsel gelişime, yaratıcılığa, üretkenliğe, öğrenmeye etkisi olduğunu belirten İstanbul Rumeli Üniversitesi İç Mekan Tasarımı Programı Öğretim Görevlisi Betül Uç (PhD. Cand.), çocuk odası dizaynında ebeveynlere önerilerde bulunuyor.
#Çocuk OdasıÇevremize baktığımızda heryer sadece siyah ve beyaz olsaydı mutlu olur muyduk? .oysa güneşli bir sabahta uyanıp, yemyeşil ağaçların arasından denizi seyretmek nasıl da mutlu eder insanı... Çünkü gördüğümüz herrengin bize yansıttığı farklı bir enerjisi vardır. İşte renkler ve etkileri...
Çamaşırlarınızı sıcak su ile mi yıkıyorsunuz yoksa soğuk su ile mi? Yumuşatıcı kullanıyor musunuz? Hangi çamaşıra ne kadar deterjan kullanıyorsunuz? Deterjanı makinenin içine mi yoksa deterjan gözüne mi koyuyorsunuz? Çamaşırları makineye kirli sepettinden aldığınız gibi mı atıyorsunuz yoksa tersini çeviriyor musunuz? Her soruya verdiğiniz cevap kıyafetlerinizin daha uzun ömürlü olmasını etkiliyor. Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. İlkan Özkan ile çamaşır yıkaken yaptığımız hataları ve asıl yapılması gerekenleri konuştuk.
#Çamaşır YıkamaKıyafetlerimizi sıcak su ile mi yıkayalım soğuk su ile mi? Yumuşatıcı dost mu düşman mı? Ne kadar deterjan kullanmalıyız? Deterjanı makinenin içine mi koyalım deterjan gözüne mi? Yaptığımız hangi hatalar giysilerimizin ömrünü kısaltıyor? Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. İlkan Özkan ile kıyafetlerimizin bakımı konusunda bir rehber hazırladık.
#Çamaşır YıkamaZirkon taşı, genellikle mücevher yapımında kullanılan ve tenle temas ettiğinde bilinen pek çok faydası olan doğal bir taştır. Bu taşlar, kırmızı, yeşil, sarı, mavi, kırmızı ve saydam renklerde çıkarılır. İşte, zirkon taşına dair tüm detaylar.
#Zirkon TaşıSadece Türkiye değil dünyanın dört bir yanı sıcaktan kavruluyor. Uzmanlar küresel ısınmanın etkisiyle önümüzdeki yıllarda 40 derecenin üzerindeki sıcaklıların normalimiz haline geleceğini, bu durumun can kayıpları başta olmak üzere pek çok olumsuzluğu beraberinde getireceğini söylüyor. Dünyanın dört bir yanında şehir planlaması uzmanları yaklaşan felaketin önünü alabilmek için çözüm arayışında. Üstelik bu çözümlerden bazıları bir kutu boya, bir de fırça kadar basit. İşte ayrıntılar...
#İklim DeğişikliğiÇeşitli ve dengeli bir beslenme, vücudunuza düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu maddeleri sağlar. Söz konusu sağlığımız olduğunda yediklerimizin renkleri de son derece önemli. Zira ister kırmızı bir elma olsun ister turuncu bir portakal, doğal gıdaların renkleri içerdikleri besin maddelerinin bir işareti. Peki hangi renk sebze ve meyve hangi maddeleri içeriyor ve neye fayda sağlıyor?
#SağlıkModa dünyası her sene yepyeni trendleri hayatımıza sokuyor. Bu yıl da adeta bir Barbie bebek gibi baştan aşağı pembe giyinme modasından ‘garip’ TikTok estetiklerine pek çok ilginç akıma şahit olduk. Yeni moda ikonlarından metaverse stillerine bu yılın en çok konuşulan olaylarına birlikte bakalım...
#2022’Nin En’LeriNeredeyse kullanmayan yok denecek kadar az. Ya tableti, ya kremi, ya sıvısı, ya aşısı bir şekilde hayatımızda. Yaşlanma etkilerini geciktirecek, kırışıklıklarımızı giderecek, eklemlerimizi güçlendirecek diye kolajenlere hücum ediliyor. Peki gerçekten kolajenler iddia edildiği gibi bu etkilere sahip mi?
#SağlıkSüt paketinden çikolata paketine, balık ağından külotlu çoraba kadar hayatın içindeki her ürünün geri dönüştürülmesi için projeler geliştiren kimyager Sibel Üğdüler, buluşlarıyla Belçika’nın önemli bilim ödüllerinden ‘Eos Pipet’ ödülüne layık görüldü. Üğdüler, plastik geri dönüşümle ilgili 3 projesinin patentini almaya hazırlanıyor.
#Geri DönüşümGöğüs ucu olarak da ifade edilen bu bölge hem erkek hem de kadınlarda kıllanma yaratır. Tabii kesin bir bilgi alabilmek için öncelikle uzman bir doktora görünmek en önemli husustur. Peki kadınlarda göğüs kılı neden olur ve normal mi? Kadınlarda göğüs kıllanması için ne yapılmalı? Kadınlarda ortaya çıkan göğüs kılı hakkında ayrıntıları derledik.
#Kadınlarda Göğüs KılıUzm. Dr. Aslı Aktümen, uzun süredir düzenlediği sinematerapiler, filmlerin psikolojik çözümlemelerini kaleme aldığı kitabı ve de Türkiye’de ilk defa dört farklı sanat dalı ile bir arada düzenlenen ‘Sanat ile Psikoterapi’ workshopları ile adından söz ettiriyor. Psikiyatri ve sanat alanında yaptığı çalışmalarla insanlara sanatın iyileştirici, birleştirici ve onarıcı gücünü hatırlatmak istediğini söyleyen Psikiyatrist ve Psikoterapist Aslı Aktümen, psikoterapinin sanata çok benzediğine, her ikisinin de bilinç altında ne varsa onu açığa çıkardığına dikkat çekiyor.
#BursaToplantılar, e-postalar, bildirimler, faturalar, trafikte geçen saatler, evin, ailenin sorumlulukları… Günümüz insanı için dinlenmek, eğlenmek dahi ‘yapılacaklar listesine’ yazılan, planlanan, takip edilen bir ‘iş’ haline dönüşüyor. Hayatın akışı hem bedenen hem de zihnen yorgun hissetmemize neden olurken dört gözle beklediğimiz tatiller bile bazen yeterince dinlenmemizi sağlamıyor. Son zamanlarda kafayı dinlemek isteyenlerse farklı bir yönteme başvuruyor: Her şeyden kopup inzivaya çekilmek! Sessizlik inzivası, dolunay inzivası, beslenme inzivası, Vipassana meditasyonu... Bu trendin izini sürdük, uzmanlarla konuştuk.
#Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Serhat TunçÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hava kalitesini gösterdiği haritada son günlerde İstanbul'a yönelik uyarılar dikkat çekiyor. Kentte bir çok ilçede hava kirliliği tehlikeli boyutlara ulaştı. Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, 'Hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde enfeksiyon hastalıklarının arttığını biliyoruz. Mesela koronavirüs(kovid) enfeksiyon hava kirliliğinin fazla olduğu günlerde kovid enfeksiyonun daha fazla olduğu veya hava kirliliğinin fazla olduğu günlerde kovid enfeksiyonu kapanların daha şiddetli bir seyir gösterdiğini biliyoruz' dedi.
#İstanbulÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hava kalitesini gösterdiği haritada son günlerde İstanbul'a yönelik uyarılar dikkat çekiyor. Kentte bir çok ilçede hava kirliliği tehlikeli boyutlara ulaştı. Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, 'Hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde enfeksiyon hastalıklarının arttığını biliyoruz. Mesela koronavirüs(kovid) enfeksiyon hava kirliliğinin fazla olduğu günlerde kovid enfeksiyonun daha fazla olduğu veya hava kirliliğinin fazla olduğu günlerde kovid enfeksiyonu kapanların daha şiddetli bir seyir gösterdiğini biliyoruz' dedi.
#İstanbulSıcak ve soğuk renkler kavramı yüzlerce yıldır bilinmektedir. Çoğu teori, klasik altı noktalı renk çarkıyla başlar. Renklerin üzerimizde farklı etkileri vardır. Peki, sıcak ve soğuk renkler nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Sıcak Ve SoğukGelenektir! Yıl biterken önümüzdeki yıl ne olacağı mutlaka merak edilir, astrolojik yorumlar araştırılır, olumsuzlukların bitmesi arzu edilirken; sağlık, para, aşk ile ilgili beklentiler giderek artar. Biz de yılın son söyleşisi için Vedik Astrolog, araştırmacı yazar Şebnem Ekşib ile bir araya geldik. Hem son kitabı ‘Sayıların ve Renklerin Sırlı Dili’ni konuştuk hem herkesin merakla beklediği 2022 yılı hakkındaki öngörülerini.Şebnem Ekşib, söyleşimizde 2022 yılının duygusal ihtiyaçların, bireyselliğin ve girişimlerin artacağı bir yıl olacağını belirtirken, “Yeni dünya düzeninde sisteme güvenme döngüsü tamamlanıyor. Girişimden ve yeni olanı deneyimlemekten korkmayanlar, bilinçli bir şekilde yönetenler ve farkları anlayanlar kârlı çıkacak” dedi. Evrenin bizimle sayılar ve renklerin titreşimi ile iletişim kurduğuna dikkat çeken Ekşib, herkesi bu kadim öğretiyi anlamaya ve sahip çıkmaya çağırdı.
#Bursaİnsanları etkileyen birbirinden farklı hastalıklar bulunmaktadır. Özellikle renk körlüğü de hayatı olumsuz etkileyen hatalıklardan bir tanesidir. Renk Körlüğü nedir, nasıl anlaşılır? Renk körlüğü nelere engel olur, nasıl tedavi edilir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Renkler kendi içerisinde ana ve ara renkler olarak ikiye ayrılır. Ana renkler sırasıyla sarı, mavi ve kırmızıdır. En az iki rengin karışımıyla oluşan ana renkler ise mor, yeşil ve turuncudur. Psikoloji biliminde her rengin hem içsel hem de çağrışıma dayalı birçok anlamı bulunmaktadır. Bu nedenle kişinin sevdiği renkler, karakterine dair önemli ipuçları verir. Renklerin anlamları nelerdir? Psikolojik olarak renklerin anlamlarını, etkilerini ve kullanım alanları detaylı olarak derledik.
Her gezegenin temsil ettiği coğrafi yerler, renkler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar, kokular vardır. Örneğin, Satürn ‘kötü kokulu’dur. Jüpiter parlak ve ışıltılı, Mars acı, Venüs yağlı ve tatlıdır... Merkür karmaşık bir tat ve renktedir. Güneş ve Ay ise astrolojide iki kutsal ışık olarak görülür. Ay bilinçaltımızdan gelen etkileri yönetirken Güneş de bilinçli davranışlarımızı gösterir...
#YazarGözümüzün içindeki lensin şeffaflığını kaybetmesine “katarakt” adını veriyoruz. Katarakt, yaşın ilerlemesiyle birlikte toplumun büyük çoğunluğunu etkiliyor. Katarakt; görmede azalma, renklerde soluklaşma-sararma, ışık hassasiyeti-kamaşma, çift görme ve gözlük derecelerinde sık değişim gibi belirtilerle kendisini belli ediyor.
#GözAntalya Büyükşehir Belediyesi'nin falezlerin 3 bin 400 metresini ışıklandırma tepkisi tepki çekti. Çevre sorunlarının başında ışık kirliliğinin geldiğini belirten uzmanlar, projenin durdurulması isterken yeni bir öneri sundu. Uzmanlar, falezlerin araç trafiğine kapatılması gerektiğini kaydetti.
#Antalya