REM uykusu nedir sorusunun cevabı internette bu dönem sıklıkla aranan konuların başında geliyor. Uykunun en derin anı olarak bilinen REM uykusu hakkında detaylı bilgiler araştırılıyor. Hızlı göz hareketi (İngilizce: rapid eye movement, kısaca REM) diğer adlarıyla paradoksal uyku ya da desenkronize uyku, uykunun rüya görülen evresidir. Adını, bu esnada gözlerin hızlı hızlı hareket etmesinden alır.
#REM UykusuPandemi döneminde stresle birlikte üstümüzdeki baskının sağlıklı uykuyla azaldığını görüyoruz. Uyku hijyenine dikkat edilmesi ve en geç saat 22.00-23.00 gibi uyunması gerektiğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Bölümünden Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, uyku problemi yaşayanları Alzheimer riskine karşı da uyardı.
#UykuKimileri için her gece düzenli ve kesintisiz uyumak mümkün değil... Oysa sağlıklı uyku, bağışıklık sistemimizin en yakın dostlarından biri. Yarın yani 3 Ocak, Uyku Festivali Günü. Biz de konunun uzmanı nöroloji doktoruna kaliteli uykunun sırlarını ve uykusuzluğun yol açabileceği problemleri sorduk.
#UykuUykunun sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için temel ihtiyaçların başında geldiğini biliyoruz. Sağlık bir birey uyumak için uygun bir ortama geçtiğinde 5 ile 20 dakika içerisinde uykuya dalabilir. Peki, uyku nedir? Uykunun evreleri nelerdir? İşte, bilinmesi gerekenler.
#Uyku Nedir?Basit kâbuslarla karıştırılan, gece terörü ya da uyku korkusu olarak da adlandırılan uyku terörü; bir uyku bozukluğudur. Çocukların geceleri düşmanı haline gelen gece terörü hakkında Uzman Pedagog Zeynep Şimşek, ailelere tavsiyelerde bulundu.
#Gece Terörünün NedenleriGece Terörü, çoğunlukla çocuklarda görülen bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman basit kabuslarla karıştırılan bu bu hastalık, iki yaşın üstündeki çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Atak şeklinde ortaya çıkan gece terörü hastalığı, bağırma ile ortaya çıkmaktadır. Gece Terörü, uykuya dalınmasından 1-2 saat sonrasında başlamaktadır. 10 ila 30 dakikaya kadar da sürebilmektedir. Peki, Gece Terörü belirtileri nelerdir? İşte, o hastalık hakkında bazı bilgiler
#Gece Terörü NedirUykuyu bilimsel açıdan tanımlamak çok zor. 1950’lere kadar birçok insan uykunun günlük hayatımızın eylemsiz bir parçası olduğunu zannederdi. Ama şimdi uyku sırasında beynimizin çok etkin olduğunu biliyoruz. Dahası uykunun beden ve ruh sağlığımızı etkilediğinden eminiz. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Bölükbaşı Uyku ile ilgili önemli bilgiler verdi.
#Huzursuz Bacak SendromuUykunun hayatımız içinde boşa geçen bir zaman dilimi olduğunu düşünmek yanlış bir kanıdır. Uyku yaşam için, sağlık için ve vücudumuz için vazgeçilmez bir dönemdir. Bir insan tüm hayatının yaklaşık üçte birini uykuda geçirir. Bu sürecin kaliteli, düzenli ve yeterli olması günlük yaşamımızı en iyi şekilde geçirmemizi sağlar. Ruh ve vücut sağlığımızı korumada yardımcı olur. Kaliteli bir uyku hayatımız için gereklidir. Peki, ne kadar süre uyumalıyız? Gece saat kaçta uyumalıyız?
#UykuBazen uykuya anormal hareket ve davranışlar eşlik ediyor. Kimi uykusunda yürüyor, kimi ne bulursa yiyor, kimi seks yapıyor ve ertesi günü hiçbir şey hatırlamıyor. Uyku tıbbında parasomni denen bu sorunlar çocuklukta başlıyor, neyse ki yaşlanmayla birlikte sıklığı ve şiddetini azaltıyor.