Güncelleme Tarihi:
Â
Kimi insanlar çok rüya gördüğünü kimi insanlar ise çok nadir rüya gördüklerinden bahsederler. Bunun nedeni ile ilgili kesin bir bilgi olmasada ne kadar süre rüya gördüğümüzle ilgili bir takım araştırmalar söz konusudur. Uzun uzun anlattığımız rüyalar vardır belkide sabaha kadar gördüğümüz rüyalar olmuştur fakat araştırmacılar uzun süre rüya görülmediğini bir rüyanın en fazla 6 saniye sürdüğünü açıkladılar.
REM UYKUSU NEDÄ°R ?
Ä°nsan beyni uyku sırasında, uyanık olduÄŸu zaman gibi aktiftir. Sekiz saatlik bir uyku süresince normal  yetiÅŸkin bir insan iki uyku evresi arasında gider gelir. Bu evreler rem (rapid eye moment) ve non rem (non rapid eye moment) evreleridir. Döngü, non rem - rem - non rem - rem ÅŸeklinde devam eder. Normal bir uykuda 4-5 döngü yaÅŸanır. Â
NON REM DÖNGÜSÜ
Yavaş uyku da denir.  Non rem hızlı olmayan göz hareketleri anlamındadır.Derin uykudur. Bu evrede, gün boyunca ortaya çıkan yorgunluk ve fiziksel hasarlar tedavi edilir. Uyku döngüsünün ortalama olarak %75'ini oluşturur. Gittikçe derinleleşen 4 fazdan oluşur. 1. ve 2. faz yüzeysel yavaş uyku, 3. ve 4. faz ise derin yavaş uykudur. Bu dönemde görülen rüyalar çoğunlukla hatırlanmaz.
1. EVRE: Uykuya dalma evresidir. Kas aktivitesinde biraz azlma olmuştur. Göz hareketleri yavaş ve iki yönlüdür.  Gece boyunca zaman zaman ortaya çıkar.
2. EVRE: Yavaş göz hareketleri devam eder. Kas aktivitesi biraz daha azalmıştır. Beyinde teta dalgaları devam eder.
3. EVRE  : Uyku iyice derinleşmiştir. Beyinde delta dalgaları görülür.  Kas aktivitesi daha çok azalmıştır. Yavaş göz hareketleri bazen görülebilir .
4. EVRE : 3. fazdaki  delta dalgalarının uyku döneminin %20-50 sini oluşturması durumunda 4. fazdan söz edilir.
REM  DÖNGÃœSÃœÂ
Beyin aktivitesi uyanıklığa yakın bir dönemdedir. Rem hızlı göz hareketleri anlamındadır. Vücut geçici bir felç halindedir. Rüyaların %80-90 ı  bu dönemde görülür. Rem dönemi bizi yeniden yapılandırır.
Rem ve non rem  dönemlerinde görülen farklıdır. Non rem döneminde siyah beyaz rüyalar görülür ve daha sıradandır. Rem döneminde renkli, normalde mümkün olmayan şeylerin de olduğu rüyalar görülür.
RÜYALAR BEYİNDEKİ İKİ ÖNEMLİ BÖLÜMÜ BİRBİRİNE BAĞLIYOR
Biz rüya gördüğümüz sırada beynimiz ve hayal gücümüz durmuyor ve çalışmaya devam ediyor. Aslında rüya görmemizi sağlayan tüm olay beyin sapında başlıyor ve vücudumuzu uyku moduna sokuyor. REM uykusuna daldığımızda tüm kas hareketlerimiz durarak sadece gözlerimiz hariç tüm bedenimiz geçici olarak durur. Bazı uzmanlar tam bu sırada beyin sapındaki hücrelerin tesadüfi  olarak birbirleriyle bağlantıya girdiğini ve şekillerin oluştuğunu, bu şekilleri anlamlandırmaya çalışırken rüyaların oluştuğunu söylüyorlar.
Rüyalar beyindeki iki önemli bölümü, hafızanın beşiği hipokampüs ile duyguların kilit oyuncusu amigdalayı birbirine bağlıyor. Bu sayede rüyaların gerçek olduğu sanılarak saçma veya çarptırılmış olsa dahi kişide korku ya da mutluluk gibi hisler yaratmasına neden oluyor. Gözlerinle göreceğin bir şey olmamasına rağmen, beynin görüntüleri yorumlama merkezi olan görsel korteksin faaliyetini sürdürüyor. Bu da bütün olayları zihninde görmeni sağlıyor.
EÄžER HER RÃœYAYI HATIRLAYABÄ°LSEYDÄ°K...
Bunun dışında çoğu rüya, REM uykusu sırasında görülüyor. Nadiren de olsa REM uykusu dışında görülen rüyalar da olabilir ama bunlar genellikle biraz daha farklı olur. Gecede bir ya da iki saatini REM uykusunda geçirmesine rağmen; birçok insan rüyalarını hatırlamaz. Uzmanlar tam olarak nedenini bilmese de, başa çıkma mekanizmasına işaret ediyor.  Eğer her şeyi hatırlasaydık, zihnin gerçek hayatla rüyaları ayırt etmekte zorluk yaşayabilirdi.
Araştırmacılar başımızdan geçen olayları neden rüyamızda gördüğümüz konusunu ikiye ayırarak, bu tamamen bir tesadüf mü? Yoksa rüyalar birtakım hislerin çıkış yolu mu? Uzmanlar belkide rüya görmenin daha basit bir anlamı olduğunu söyleyerek ‘’Uyanma saati yaklaştıkça rüyalar sıkılaştığı için, sanal dünyanız sizi gerçeğe hazırlamaya çalışıyor olabilir’’ kanısına vardı.
Â
Â