Arkeologların 19'ncu yüzyılın sonlarında keşfettiği Antik Mısır mumyaları o günden bu yana merak uyandırıyor. Mumyalama işlemlerinden tabutlardaki süslemelere pek çok detay, mumyaların basit birer tarihi eserden fazlası olduğunu çok net bir biçimde ortaya koyuyor. Son olarak ABD'de yapılan bir keşif, 3.000 yıllık bir gizemi aydınlatırken mumyalama sürecine dair hiç bilmediğimiz detayları da gözler önüne serdi. İşte ayrıntılar...
#SeyahatMısır Firavunu 3'üncü Ramses'in hareminde kurulduğu söylenen suikast komplosuyla ilgili iddialar, yaklaşık 3.000 yıl boyunca geçerliliğini korudu. Antik Mısır'daki taht mücadeleleri "Taht Oyunları" dizisini aratmazken, arkeologların 3.000 yıllık gizemi aydınlatma çabaları da gerçek suç yapımlarıyla yarışacak kadar heyecan vericiydi. Peki perde arkasında neler yaşanmıştı? Gerçekler nasıl ortaya çıktı?
#Antik MısırHatti (Hitit) kültürünün ne Mezopotamya ne de Akdeniz’deki diğer arkaik ve parlak uygarlıklara benzemeyen özellikleri vardı. Şu anda İstanbul Beyoğlu’ndaki Yapı Kredi Müzesi’nde ‘Atatürk ve Alacahöyük’ başlıklı sergi bu bölgeyi en esaslı ve en ilginç yönleriyle tanıtma peşinde. Bütün seramikler ve elektron dediğimiz altın, gümüş alaşımı süs eşyaları, Hatti idolleri bronz işçiliğinin zirvesi olarak seyredilebilir.
#Alacahöyük Sergisi6 bin 650 kilometre uzunluğuyla dünyanın en uzun nehri... Tam 11 Afrika ülkesini sularıyla besliyor. Eşsiz Nil Nehri’ni keşfetmenin en iyi yoluysa onu sularının üzerinden izlemek. Uzak denizlere açılan lüks kruvaziyer turlarını aratmayan Nil gezimizde Mısır tarihini ve kültürünü doyasıya yaşadık.
#MısırAntik Mısır denince ilk akla gelen anıtlardan biri Büyük Sfenks... Giza'da piramitlerin yanı başında binlerce yıldır yatmakta olan insan kafalı, aslan gövdeli bu heykelin popülerliği dönem dönem değişse de büyüleyiciliği hiç eksilmedi. Üstelik aradan geçen bunca zamana rağmen Sfenks hakkındaki bildiklerimizin önemli bir kısmı hâlâ bilim insanlarının teorilerinden ibaret. İşte ayrıntılar...
#MısırBerlin’de bu yıl 60’ıncısı düzenlenen tüketici elektroniği fuarı IFA’yı, Vestel’in davetlisi olarak gezdim. Sadece büyük miktarlarda ürün siparişi verecek iş insanları değil, sıradan, hatta benim gibi teknolojik cihazlara mesafeli insanlar için bile ufuk açıcı, geçmişimizle geleceğimiz arasında nerede durduğumuzu anlatan, düşündüren, müthiş bir deneyim. Keşke Türkiye’de de olsa, herkes, özellikle gençler gezebilse.
#SAVAŞ ÖZBEYBirçok insan film türleri arasından dini filmleri çok sevmektedirler. Dini filmlerin sayesinde çok önemli bilgiler elde etmek mümkündür. Özellikle İran yapımı çok sayıda dini film bulmak mümkündür. Sizler için en iyi Dini filmler - en çok izlenen yerli, yabancı, iran yapımı filmler listesi hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde derledik.
Sinema dünyasında oyuncular kadar yönetmenlerde oldukça büyük bir ilgi çekmektedirler. Bundan dolayı ünlü yönetmenlerin filmleri geniş kitleler tarafından izlenilmektedir. Ridley Scott'ta bu yönetmenlerin başında yer almaktadır. Sizler için en iyi Ridley Scott filmleri - en çok izlenen filmler listesi ve önerileri nelerdir detayları ile derledik.
#Ridley ScottGüngören’deki Aziz Aspava, döneriyle efsaneleşmiş bir esnaf lokantası. Döneri bir acayip servis ediyorlar; yaygın sipariş şekli ‘pilav üstü kuru üstü döner’. İlk bakışta biraz yağlı gibi. Fakat herkes hemfikir ki lezzetini veren de, ikinci porsiyonu isteten de bu.
#GüngörenMısır binlerce yıllık görkemli tarihi, masalsı çölleri ve mercanlarla kaplı güzel deniziyle bir cazibe merkezi. Ülkeye Antik Mısır tarihini çok seven kızımla gittik. 4 günlük kısa Hurgada-Luksor-Krallar Vadisi gezisinden sonra duyduğum “Belgesellerde gördüğümden çok daha etkileyiciydi anne” cümlesi en büyük ödülüm oldu.
#HürriyetMısır gezisini taçlandırmanın yolu kesinlikle Nil nehri gemi turundan geçiyor. Nil nehri gezisi esnasında, nehrin her iki yakası boyunca uzanan inanılmaz güzellikteki tarihi ve ilgi çekici doğal güzelliklere hayran kalacaksınız... Nehrin her iki yanı da gezi boyunca palmiye ağaçları, sebze ve muz bahçeleri, değişik türde yemyeşil ağaçlarla kaplı. Yeşilliğin bittiği yerlerde de kum tepeleri ve çöl yükseliyor… Yeşilliğin bitip çöle karıştığı yerlerde ortaya çıkan ışık yansımaları özellikle bir tapınağın üzerine düştüğünde insana nefes kesici güzellikte manzaralar sunuyor...
#MısırTarihte yapılmış olan pek çok önemli savaş vardır. Kadeş savaşı da tarihte yapılmış olan önemli savaşlardan birisidir. Bu savaş önemli sonuçları da doğurmuştur. Bundan dolayı kadeş savaşı ile ilgili yoğun bir araştırma yapılmaktadır. Kadeş savaşı son günlerde araştırılan ve tarihçiler tarafından tartışılan bir savaştır. Peki kadeş savaşı tarihi ve önemi nedir? Kadeş savaşı kimler arasında yapıldı ve hangi yılda yapıldı? Kadeş savaşında taraf olan ülkeler hangileri idi? İşte kadeş savaşı ile ilgili bütün detaylar.
Geçen hafta Mısır’da 18 kral ve dört kraliçe mumyası, ‘Firavunların Altın Geçidi’ isimli bir kortej eşliğinde Kahire’deki neo-klasik müzeden Gize’deki Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi’ne devlet töreniyle taşındı. Biz de bu vesileyle Antik Mısır’da geçen, tarihe göndermeler yapan ve zihinlerde yer edinen filmlerden oluşan bir seçki hazırladık.
#SinemaFiravunlara, piramitlere ve daha birçok arkeolojik zenginliğe sahip Mısır'dan geçtiğimiz günlerde düzenlenen 'Firavunların Geçit Töreni'nde sonra bir flaş haber daha geldi. Ülkede son yılların en önemli arkeolojik keşfi yapıldı ve 3 bin yıllık hazine ortaya çıkarıldı.
#MısırAntik Mısır'ın 22 kral ve kraliçesine ait mumyalar başkent Kahire'de düzenlenen törenle Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi'ne taşındı. Mısır medyasında canlı yayınla takip edilen törenle aralarında 1. Seti, Hatşepsut, 2. Ramses gibi ünlü firavunların da bulunduğu 18 kral ve 4 kraliçe mumyası başkent Kahire'nin merkezindeki Tahrir Meydanı'nda yer alan Mısır Müzesi'nden, kentin doğu kesimi Fustat'taki Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi'ne götürüldü.
#Mısır