ON bir ayın sultanı Ramazan geldi. Öncelikle hepinize hayırlı Ramazanlar diliyorum... Ramazan ayı, oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir aydır. Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2-3 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalı. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 15-16 saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olur.
#İzmirRamazan ayında sık karşılaşılan sorunlardan birinin kan şekeri dengesizliği olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Çağlanur Korkmaz, iftarda sofralarda tarçına yer verilmesi gerektiğini söyledi. Korkmaz, "Ramazanda kan şekerinizi tarçınlı çayla dengeleyin" dedi.
#BeslenmeTARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ramazan ayında 7 bin 500’den fazla görevliyle yapılan 104 bine yakın gıda denetimi sonucunda, bin 22 üründe uygusuzluk tespit edildiğini ve 45 milyon liralık idari para cezası uygulandığını belirtti.
#TARIM Ve Orman BakanlığıANADOLU Cerrahi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cem Güçlü, Ramazan ayı öncesi mide botoksu işlemi yaptıran veya yaptırmak isteyen hastaların en çok merak ettikleri konulardan birinin mide botoksu işlemi sonrası oruç tutup tutamayacakları olduğunu belirterek, hastaların merak ettiği konular hakkında bilgiler verdi.
#1Perşembe Ramazan Bayramı’nın ilk günü. Bayram, bu yıl da kısıtlamaların gölgesinde geçecek. Ama sofranın tadını ailemizle çıkarabilir, uzaktaki sevdiklerimize çevrimiçi bağlanabiliriz. Tanınmış şefler masalarımıza lezzet katacak menüler ve tarifler verdi. Beslenme uzmanı Elif Nida Zafer’e ramazanda değişen alışkanlıklarımızdan sonra dikkat etmemiz gerekenleri sorduk.
#GazetehaberleriÖnümüzdeki salı, ramazanın ilk günü. Bu ramazanı da pandemiye paralel yaşayacağız. Koronavirüse karşı bağışıklık sistemimizi sağlam tutmamız gerektiğini unutmamalı, oruç tutarken beslenme düzenimizi buna göre ayarlamalıyız. Özellikle gün boyu enerjimizin yüksek olması için sahurda iyi ve dengeli beslenmek önemli. Uzmanlardan sahur için menü tavsiyeleri ve sağlıklı beslenme tüyoları, şeflerden de besleyici, lezzetli ve pratik tariflerini istedik.
#RamazanRamazan ayında değişen beslenme rutini, bayramdan itibaren normale dönecek. Bu süreçte nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan uzmanlar, bayramda aşırı ve hızlı tüketilen gıdaların başta sindirim ve dolaşım sisteminde olmak üzere birçok rahatsızlığa yol açabileceğine dikkat çekti.
#Ramazan BayramıTrakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Leyla Tevfikoğlu Pehlivan, iftar yemeklerinin belli zamana yayılarak küçük porsiyonlar şeklinde tüketilmesinin sağlık açısından çok faydalı olduğunu söyledi.
#RAMAZANRamazan ayında oruç tutarken değişen beslenme düzeni nedeniyle oluşabilecek sindirim problemlerine, yorgunluk ve halsizlik hissine karşı doğru besin tercihlerinin önemli olduğunu, sağlıklı beslenmenin ve gerekli besin ihtiyaçlarını almanın vücut direncini arttırdığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Çağatay Kansız, “Koronavirüsten koruyacak bir besin var mı? Ramazan ayında sahurda ve iftarda nasıl beslenmeli, hangi besinler tüketilmeli? Ramazanda ne kadar su tüketmeliyiz? Hangi hastalar çok dikkat etmeli? Fiziksel aktivitelerde nelere dikkat edilmeli?” gibi sıkça karşılaşılan sorular hakkında merak edilenleri anlattı.
#Ramazan