Güncelleme Tarihi:
EGE ESİNTİLİ
Beğendik Abi’nin sahibi ve şefi Handan Kaygusuzer’den
MENÜ
* Gerdan çorbası
* Tarçınlı et
* Enginarlı pilav
GERDAN ÇORBASI
NE LAZIM? (6-8 KİŞİLİK)
* 1 kuzu gerdan
* 2 yemek kaşığı un
* 1 yumurta
* 2 yemek kaşığı yoğurt
* 2 diş sarımsak
* 4 yemek kaşığı tereyağı
* 1 çay kaşığı sirke
* 8 bardak su
* 2 çay kaşığı tuz
* Etleri tuzlu suda 1-1.5 saat haşlayın. Daha sonra süzerek soğumaya bırakın.
* 6 su bardağı et suyunu çorba için ayırın.
* Etleri kemiklerden ayırıp küp küp doğrayın.
* Ayrı bir tencereye tereyağı koyup un ekleyerek kavurun. Et suyu ve tuz ilave ederek 15 dakika kaynatın.
* Terbiyesi için yoğurt ve yumurtayı çırpıp 1 bardak et suyuyla inceltin ve çorbaya yavaş yavaş ekleyin.
* Ayrı bir yerde sirke ve sarımsağı çırpıp çorbaya ilave edin.
* Etleri ekleyip 5 dakika daha kaynatın.
TARÇINLI ET
NE LAZIM? (4-5 KİŞİLİK)
* 1 kg dana eti
* 3 orta boy kuru soğan
* 2 tatlı kaşığı tarçın
* 1/2 su bardağı zeytinyağı
* 1.5 bardak su
* 1 tatlı kaşığı tuz
* Etleri yassı bir güvecin içine yerleştirin. Soğanları piyazlık doğrayıp etlerini üzerine dağıtın.
* Sırasıyla tarçın, tuz, su ve yağ koyun. Güvecin ağzını sıkıca kapatın. 180 derecelik fırında 3 saat pişirin.
ENGİNARLI PİLAV
NE LAZIM? (4-5 KİŞİLİK)
* 2 su bardağı pirinç
* 5 çanak enginar
* 1 kuru soğan
* 5 taze soğan
* 1/2 demet dereotu
* 2 havuç
* 4 su bardağı et suyu
* 1/2 su bardağı zeytinyağı
* 2 çay kaşığı tuz
* Pirinci derin bir kaba koyun. Bol sıcak suyla yıkayın.
* Enginar ve havucu küp küp; kuru soğan, taze soğan ve dereotunu ince ince doğrayın.
* Tencereye zeytinyağını koyun. Kuru soğan ve havuçları kavurun.
* Enginarları ilave edip biraz daha kavurduktan sonra pirinçleri de tencereye alarak kavurmaya devam edin.
* Malzemelerin üzerine 4 su bardağı sıcak et suyu ve tuz ilave edin.
* Kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar yaklaşık 10 dakika kadar pişirin.
* Pilav piştikten sonra ocağı kapatın. Üzerine ince doğranmış taze soğan ve dereotu atın. Demlenmeye bırakın.
GELENEKSEL LEZZETLER
Sade Restoran’ın şefi Deniz Şahin’den...
MENÜ
* Sebzeli yufka böreği
* Beğendili, erikli kuzu kol
* Kalburabastı
SEBZELİ YUFKA BÖREĞİ
NE LAZIM? (8 KİŞİLİK)
* 4 adet yufka
* 3 çorba kaşığı tereyağı
* 1/2 bardak su
* 1 yumurta
* 1 adet orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)
* 6 adet köy biberi (tavla zarı boyutunda doğranmış)
* 2 adet orta boy domates (yemeklik doğranmış)
* 1 çay kaşığı karabiber
* Tuz
* Tereyağında soğanları ve biberleri kavurun.
* Domates ve tuz ekleyin. 5-10 dakika pişirip karabiberi ilave edin ve ocaktan alıp soğumaya bırakın.
* 2 çorba kaşığı tereyağını bir tavada eritin ve yarım bardak su ekleyin.
* İlk yufkayı tepsiye yayın, kenarlarını dışarıya taşırın. Daha sonra bu kenarları böreğin üzerine katlayacağız.
* Yufkanın üzerine erimiş yağdan 3-4 çorba kaşığı gezdirin. Tekrar yufka döşeyin. Harcın tamamını üzerine yayın.
* Son yufkayı yaydıktan sonra üzerine tekrar yağ ekleyin. Kenara taşırılan yufkaları böreğin üzerine katlayın ve kalan sulu yağı böreğin üzerine dökün.
* Birkaç saat dinlendirdikten sonra üzerine yumurta sarısı sürün ve 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
BEĞENDİLİ, ERİKLİ KUZU KOL
NE LAZIM? (6 KİŞİLİK)
* 1 kuzu kol
* 200 gr kuru erik
* 2 çorba kaşığı tereyağı
* 1 kg patlıcan (közlenmiş, soyulmuş ve doğranmış)
* 1 çorba kaşığı un
* 2 su bardağı süt
* Tuz
* 1 çorba kaşığı tereyağıyla kuzu kolu kızartın ve üzerine 1 su bardağı sıcak su ekleyin.
* Tuz ve eriği ilave edin. Kısık ateşte pişirin.
* Bir tencerede kalan 1 kaşık tereyağını eritin. Un ekleyin ve 1-2 dakika kavurun.
* Patlıcan ve tuz ilave edip karıştırın.
* Sütü ilave edin, kaynayınca ocaktan alın.
* Üzerine etleri yerleştirip servis edin.
KALBURABASTI
NE LAZIM? (8 KİŞİLİK)
* 1 su bardağından 1 parmak eksik ayçiçekyağı
* 1 su bardağından 1 parmak eksik zeytinyağı
* 6-7 su bardağı un
* 1 su bardağı yoğurt
* 1 paket kabartma tozu
* 1/2 su bardağı irmik
* 1 yumurta
* 3 çorba kaşığı tereyağı (yumuşak)
* 1 su bardağı ceviz (ezilmiş)
Şerbet için
* 5 su bardağı şeker
* 5 su bardağı su m 1/4 limon dilimi
* Suyu ve şekeri bir tencereye koyun, karıştırın ve kaynaması için ocağa alın. Kaynamaya başlayınca limonu içine atın ve 13 dakika kaynatın. Soğumaya bırakın.
* Ceviz hariç tüm malzemeleri karıştırıp hamur haline getirin. Son olarak cevizi ekleyin.
* Ortalama 30-40 gram parçalar halinde şekil verin ve tepsiye dizin.
* 180 derece sıcak fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
* Pişen hamurların üzerine sıcakken soğumuş şerbetin tamamını dökün. Soğuduğunda servis edin.
MODERN SEÇENEKLER
7 Catering’in sahibi Ebru Erberdi’den
MENÜ
* Köz biber çorbası
* Pilavlı kuzu incik
* Karamelli, krokanlı panna cotta
KÖZ BİBER ÇORBASI
NE LAZIM? (4 KİŞİLİK)
* 4 adet kapya biber
* 1 çorba kaşığı tereyağı
* 1 diş sarımsak
* 1 su bardağı un
* 1 litre tavuk suyu
* Tuz
* Karabiber
* Biberleri közleyip temizleyin. Blendırda çekin.
* Tencereye tereyağı ve sarımsak koyup kavurun. Ardından un ilave edin.
* Közlenmiş biber ve tavuk suyunu ekleyin.
* Tuz ve karabiberi ilave ettikten sonra bir taşım kaynatıp servis edin.
İÇPİLAVLI KUZU İNCİK
NE LAZIM? (4 KİŞİLİK)
* 4 adet kuzu incik
* 1/2 çorba kaşığı zeytinyağı
* 2 dal taze kekik
* 1 adet kuru soğan
* Tuz
* Karabiber
İçpilav için
* 2 su bardağı pirinç
* 1/2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
* 1/2 çorba kaşığı kuşüzümü
* 1/2 soğan
* 1 çorba kaşığı tereyağı
* 1 su bardağı kemik suyu
* 1 tatlı kaşığı yenibahar
* 1 çay kaşığı tarçın
* 1 çay kaşığı tuz
* İncikleri temizleyin. Soğanı rendeleyin. Zeytinyağı ve kekik ekleyip incikleri karışımda marine edin.
* Tencereye aldıktan sonra üzerini bir parmak geçecek şekilde su koyun. 2.5 saat kısık ateşte pişirin.
İçpilav için
* Soğan ve dolmalık fıstığı kavurun, pirinci ekleyin.
* Baharat çeşitlerini, kuşüzümünü ve üzerini bir parmak geçecek şekilde kemik suyuyla normal su karışımını ilave edip pişirin. Yarım saat dinlendirin.
KARAMELLİ, KROKANLI PANNA COTTA
NE LAZIM? (4-5 KİŞİLİK)
* 1/2 kilo süt
* 1/2 paket krema
* 1 su bardağı şeker
* 5 adet yaprak jelatin
* 1 paket vanilya
Krokan ve karamel için
* 1 su bardağı şeker
* 1 çay bardağı krema
* 1 tatlı kaşığı tereyağı
* Süt, krema, şeker ve vanilyayı tencereye koyup kaynatın.
* Tam kaynamadan ocaktan alıp jelatinleri ekleyin, eriyip iyice karışına kadar çırpın. Kaplara aldığınız porsiyonları buzdolabında bir gün bekletin.
* Krokan için şekeri tencereye koyup eritin. Rengi kahverengi olana kadar karıştırın. Ardından yağlı kâğıt üzerine dökün.
* Kalan krokanın içine krema ve tereyağı koyun, karıştırıp çektirin.
* Soğuduktan sonra karamel sos ve krokanları buzdolabından alıp panna cotta’ların üzerine koyun.
PORSİYONLARI KÜÇÜK TUTUN
Elif Nida Zafer, diyet ve beslenme uzmanı
* Mideyi zorlamamaya dikkat! Aksi takdirde sindirim problemleri baş gösterebilir.
* Oruç tutanlar bayram kahvaltısını hafif ve küçük porsiyonlarla geçmeli. Kızarmış, yağlı, işlenmiş gıdalar tüketilmemeli.
* Eğer geniş bir kahvaltı yapıldıysa öğle yemeği atlanıp küçük bir ara öğünden sonra direkt akşam yemeğine geçilebilir.
* Besinler yavaş yenmeli, iyi çiğnenmeli ve azar azar tüketilmeli.
* Ramazanda oruç tutarken susuz kalan vücut için su tüketimi arttırılmalı.
* Mide yanmalarına karşı az yağlı yemekler tercih edilmeli. Porsiyonlar küçük olmalı.
* Tabağın büyük bölümü sebzelerden oluşmalı. Öğün araları en az iki saat olmalı.
* Şeker tüketimine dikkat! Hafif, sütlü tatlılar tercih edilmeli. Ağır, şerbetli, kızartma usulü yapılan tatlılardan kaçınılmalı.
* Gazlı içecekler, meyve suları ve şerbetler gibi kan şekerini hızlı yükselten içeceklerden uzak durulmalı. Su, maden suyu, ayran gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmeli.