1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı... Tüm dünyada bu tarihlerde meme kanserinde erken teşhise dikkat çekmek için önemli etkinlikler düzenleniyor, kampanyalar ve paylaşımlar yapılıyor. Sigorta sektörü de bu konuda koruyucu ve tedavi amaçlı önemli çalışmalara ve kampanyalara imza atıyor.
#Meme KanseriAnormal adet kanamaları, üreme çağındaki kadınlarda sıkça görülen sorunlardan biridir. Bu nedenle kadınlar için adetle ilgili anormallikler genelde merak konusudur. Jinekolojik muayene için başvuran pek çok kadının anormal kanama neye denir, anormal vajinal kanamanın nedenleri nelerdir, hangi durumlarda doktora görünmek gerekir, anormal kanamalar kanser belirtisi olabilir mi gibi soruları vardır. Bu nedenle bu haftaki yazımda bu konudan bahsetmek istedim.
#Adet KanamalarıTürkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması verilerine göre doğum kilosu belirtilen çocukların %10’u ‘düşük doğum ağırlığına’ sahip... Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır, konu hakkında detaylı bilgiler vererek, merak edilenleri açıkladı.
#DdaOperatör Dr. Osman Denizhan Özgün, kadınlarda görülen kanserlerin yaklaşık yüzde 40-45’ini oluşturan jinekolojik kanserlerin giderek artış gösterdiğine dikkat çekerek, korunmak için her yıl en az bir kere muayene olunması ve gerekli taramaların tamamlanarak uzman hekim tarafından incelenmesi gerektiği uyarısında bulundu.
Doktor Tamer Seçkin, laparoskopik cerrahi alanında dünyanın en önemli isimlerinden biri. Geçtiğimiz aylarda Malezya’da 400 kişi önünde ameliyat yapan Seçkin, çalışmalarını göstermek için dünyanın birçok ülkesine davet ediliyor. 25 senedir Amerika’da yaşayan Seçkin’e doğum için Türkiye’nin yanı sıra Kore, Brezilya ve Almanya’dan da birçok hasta gidiyor.
Uzun yıllardır infertilite ve tüp bebek uygulamaları alanında yer alan Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek / İnfertilite Uzmanı Op. Dr. Deniz Ulusoy, İzmir Tınaztepe Üniversitesi Özel Buca Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı. Op. Dr. Deniz Ulusoy, haftanın 6 günü İzmir Tınaztepe Üniversitesi Özel Buca Hastanesi’nde olduğu bilgisini aktararak, hastanenin verdiği sağlık hizmetleri hakkında bilgi verdi.
#1Yeni bir analize göre, tüp sterilizasyonu işlemi geçiren yani tüplerini bağlatan kadınların yüzde 5'inden fazlası daha sonra hamile kalıyor ve araştırmacılar, yaygın olarak kalıcı olduğu düşünülen tüp sterilizasyon prosedürlerinin başarısızlığının birçok kişinin beklediğinden çok daha yaygın olabileceğini söylüyor.im
#Doğum Kontrol YöntemleriYaş bir sayıdır. Yaşın anlamı ise tamamen sizin bakış açınıza göre değişir. Peki neden 40 yaş sendromu yaşanır? 40 yaş hayatımızda neleri değiştirir? Bu yaşımızın tadını en sağlıklı ve verimli bir şekilde nasıl çıkarabiliriz? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda.
#SağlıkYapılan yeni çalışma, kadınların kalıcı bir doğum kontrol yöntemi olarak tüplerini bağlatmasının daha önce düşünülenden daha az etkili olduğunu ortaya koyuyor. Peki ama bu nasıl oluyor? Tüpleri bağlanan kadın nasıl hamile kalabiliyor?
#Doğum Kontrol YöntemiÇözümsüz görünen birçok hastalığın temelinde iyot eksikliğinin yattığını söyleyen ortomoleküler tıp danışmanı Dr. Hasan Hüsnü Eren’le ‘İyot Giren Eve Doktor Girmez’ isimli yeni kitabını ve bu konudaki doğru bildiğimiz yanlışları konuştuk.
#Gizem CoşkunardaDünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı hastalarda denenmeye başlandı. Türkiye dahil yedi ülkede gerçekleştirilen klinik denemeler kapsamında İngiltere’de bir hastaya ilk doz aşı yapıldı. Peki akciğer kanseri aşısı hastalıkta neleri değiştirebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkTekrarlayan gebelik kaybı ardışık olarak iki veya daha fazla sayıda gebelik kaybının yaşanması olarak tanımlanır. Bu durum, kadınların yaklaşık %1-2'sini etkileyen ciddi bir üreme sağlığı sorunudur. Genetik faktörler, anatomik bozukluklar, hormonal dengesizlikler, bağışıklık sistemi sorunları, birtakım enfeksiyonlar ve çevresel faktörler tekrarlayan gebelik kayıplarına yol açan problemler arasında gösterilebilir.
#Tekrarlayan Gebelik KaybıPolikistik over sendromu, doğurganlık çağındaki kadınlarda sık görülen hormonal bir bozukluk olarak biliniyor. Rahim içinde yumurta gelişimi ve adet döngüsünü düzenlemekle görevli olan yumurtalıklarda meydana gelen, PKOS ya da PCOS olarak da bilinen bu rahatsızlık, yumurtalıklarda oluşan küçük kistler veya folikül adı verilen sıvı dolu keseciklerin birikmesiyle ortaya çıkıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Taha Takmaz, kadınlarda pek çok belirti ile kendini gösterebilen “Polikistik Over Sendromu ile ilgili önemli bilgiler verdi.
#Polikistik Over SendromuAdana’da yaşayan, 20 yıldır çocuk sahibi olma hayali kuran ve karın ağrısı şikayeti çeken G.D.’nin (40), Diyarbakır’da özel bir hastanede yapılan tetkiklerde karnında büyük bir kitle olduğu tespit edilince ameliyata alındı. Karnından 10 kilo ağırlığında ve 30 santimetre çapında kitle çıkarılan G.D.’nin operasyonunu gerçekleştiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Fuat Zaman, “Ameliyatımız başarıyla gerçekleşti. 1-2 ay sonra hasta iyileşince çocuk tedavisi yapacağız” dedi.
#DiyarbakırAdana’da yaşayan, 20 yıldır çocuk sahibi olma hayali kuran ve karın ağrısı şikayeti çeken G.D.’nin (40), Diyarbakır’da özel bir hastanede yapılan tetkiklerde karnında büyük bir kitle olduğu tespit edilince ameliyata alındı. Karnından 10 kilo ağırlığında ve 30 santimetre çapında kitle çıkarılan G.D.’nin operasyonunu gerçekleştiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Fuat Zaman, “Ameliyatımız başarıyla gerçekleşti. 1-2 ay sonra hasta iyileşince çocuk tedavisi yapacağız” dedi.
#SağlıkHamilelikten korunmak için rahim içine takılan spirallerin bir müddet sonra vücudun farklı yerlerine kaydığına ya da kaybolduğuna dair pek çok haber duyduk. Hatta minicik elinde annesinin taktırdığı spirali tutarak dünyaya geldiği iddia edilen bir bebeği bile gördük. Bu olay sonradan yalanlansa da spirallerin rahimden çıkarak vajinaya ya da nadir olarak karın içine kaçtığı olgular yaşanıyor. Son olarak ABD’de yaşayan bir kadının 12 yıl önce rahminde kaybolan spiral, bağırsağında bulundu. Peki, nasıl oluyor da kadının rahmine takılan bu alet bir müddet sonra vücudunda başka bir yere kayıyor? Uzmanına sorduk...
#Spiral