Sevgili Hürriyet okurları... Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden. Bugünkü konuğum ise üroloji alanında yarım asırlık tecrübeye sahip olan Prof. Dr. Remzi Sağlam. Sağlam ile prostat kanserine ameliyatsız tedavi imkânı sağlayan HIFU uygulamasını konuştuk... İşte verdiği bilgiler.
#Prostat KanseriLaparoskopi, karın içi organların cerrahi tedavisinde, büyük ameliyat kesisi yapmak yerine 3 ya da 4 adet küçük delikten yerleştirilen borucuklardan ve bu borucukların içinden geçirilen uzun ince ameliyat ekipmanları ile yapılan ameliyat tekniğidir.
#Laparoskopik CerrahiProstat kanseri, ülkemizde her 10 erkekten 1’ini etkileyen ve görülme sıklığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artan yaygın bir kanser türüdür. Bu hastalık, prostat bezini oluşturan hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu oluşan kötü huylu tümörlerdir.
#Prostat Kanseri3 yıl önce prostat kanseri nedeniyle radikal prostatektomi operasyonu geçiren ve radyoterapi tedavisi alan 63 yaşındaki bir hastaya Ekol Hastanesi Üroloji Kliniği’nden Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Orçun Çelik ve ekibi tarafından şiddetli idrar kaçırma ve erektil disfonksiyon (cinsel işlev kaybı) şikayetleri nedeniyle her iki protez aynı ameliyatta implante edildi.
#1Erkeklerde en sık görülen ikinci kanser olan prostat kanseri günümüzde giderek yaygınlaşıyor. Özellikle 50 yaşından sonra görülme sıklığı artan ve her 7 erkekten 1’inin kapısını çalan prostat kanserinin sebebinin kesin olarak bilinmemekle birlikte obezitenin, kolesteroldan zengin batı tipi beslenmenin ve genetik faktörlerin riski artırdığını vurgulayan Prof. Dr. Ali Rıza Kural, Eylül ayı Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Ayı ve 15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü kapsamında yaptığı açıklamada, en sık sorulan 8 soruyu yanıtladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Prostat KanseriÜlkemizdeki erkeklerde cilt kanserinin yanı sıra en yaygın görülen kanser türü Prostat kanseridir. 2018 yılından bu yana Kanser araştırmalarında 164.690 erkeğe prostat kanseri teşhisi konmuştur. Peki, prostat kanseri nedir, neden olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Prostat, erkeklerde meni içeriğinin bir kısmının üretildiği, idrar kesesinin hemen altına yerleşmiş yaklaşık ceviz büyüklüğünde (10–20 gr) bir bez dokusudur. Prostat bezinin salgıladığı sıvılar, vajina içerisinde meninin akışkan hale gelmesini sağlamakta, aynı zamanda içerdiği maddeler sayesinde spermleri çevresel faktörlerden koruyarak vajinal ortamda hayatta kalabilmelerini sağlamaktadır.
#ProstatTürk Üroonkoloji Derneği, ‘Prostat Kanseri Veritabanı’ kaynaklı bilgiler ışığında hazırlanan ‘Türkiye Prostat Kanseri Haritası’nın sonuçları açıkladı. Prostatın dünyada erkeklerde en sık görülen kanser türleri arasındaki ikinci sırada yer aldığını söyleyen Türk Üroonkoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ataus, 'Pandemi döneminde kanserde ileri evre tanısında artış gözlendi. Çünkü hastalar, Kovid-19 endişesiyle hastaneye başvurmakta gecikti. Salgın uzun bir zamana yayıldığı için hastalığın evresi ilerledi, bazı hastalara geç teşhis kondu' dedi.
#ÜroonkolojiProstat kanserinin genellikle ileri yaş hastalığı olup 65 yaş üstü erkelerde görülebilen, erken dönemlerinde ise hiçbir belirti göstermeyen sinsi bir kanser türüdür. Prostata sınırlı bir kanserle prostat sınırını aşmış kanserin tedavisinin farklı yapılması gerektiğinin ifade eden Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Aykan, bu kanser türünün tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.
#Prostat KanserKanser tanısı koyulan birçok kişide başlangıçta ciddi bir kaygı ve depresyon görülebilir. Duygusal olarak etkilenen hastaların, partnerleri ile ilişkilerinin bozulması çok sık görülen bir problemdir. Peki, kanser tedavisi gören hastaların cinsel yaşamında ne gibi değişiklikler yaşanır? Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tayfun Hancılar anlatıyor.
#Kanser TedavisiProstat kanseri erkekler arasında oldukça yaygın ancak tedavisi mümkün ve yüksek oranda başarılı bir tümördür. Prostat kanseri tedavi adımları belirlenirken hastanın genel durumu, yaşı, tümörün evresi, tümörün derecesi, tümörün tipi gibi kriterler göz önünde bulundurulur. Prostat kanseri tedavisi kemoterapi, radyoterapi, hormonterapi gibi yollarla yapılabilir. Peki prostat kanseri tedavisinde son gelişmeler nelerdir? Prostat kanseri tedavisi sonrası cinsel işlev bozukluğu, idrar kaçırma gibi sorunlar yaşanabilir mi? Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Berkan Reşorlu, prostat kanseri tedavisi hakkında aklınızdaki tüm soruları yanıtladı.
#HtvsaglikkulubuÜrolojik şikâyetleri olan kişilerin doktora başvurmayı ihmal etmelerinin en önemli nedenleri utanma ve yakınmaları göz ardı etmeleridir. Dünyada erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden olan prostat kanseri ve diğer ürolojik hastalıklarla ilgili olarak insanları bilinçlendirmek amacıyla ilan edilen ve kamuoyunda farkındalık yaratmak için çeşitli etkinliklerin yapıldığı ‘Dünya Üroloji Haftası’ süresince, bu konularda şikayetleri olan bireyleri doktora başvurmaya teşvik etmek ve toplumda bilinç oluşturmak hedeflenmektedir.
#Ürolojik KanserlerİZMİR Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan ürolog Doç. Dr. Yiğit Akın ve Prof. Dr. Ali Gürbüz, prostat kanseri ameliyatında geliştirdikleri yeni yöntemle bir ilke imza attı. Normalde altı trokar ile yapılan ameliyatı üç trokara düşürmeyi başaran ekip, bu yöntemle ameliyat olan 50'den fazla hastanın çok daha kısa süre içinde sağlığına kavuşmasını sağladı.
#DoktorProf. Dr. Volkan Tuğcu tarafından dünya literatürüne kabul ettirilen Tuğcu Bakırköy Tekniği, yabancı hekimlere anlatıldı. Tüm dünyada Tuğcu Tekniği ile ilgili eğitimler veren ve uygulamalara katılan Prof. Dr. Volkan Tuğcu, “İlk gün yabancı misafirlerimize bir workshop yaptık ve sonra bir ameliyatı seyrettiler. Onlara bu tekniği canlı cerrahi ile gösterme fırsatı bulmuş olduk” diye konuştu.
#ProstatErciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Demirtaş, erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden olan prostat kanserinin tedavisinde ’Laparoskopik Cerrahi’nin en iyi çözüm olduğunu söyledi.
#Prostat Kanseri