Psikosomatik hastalıkların başlıca türleri olan somatoform bozuklukların kesin nedeni bilinmediğinden, spesifik risk faktörlerini belirlemek zordur. Bununla birlikte, somatoform bozuklukların ailelerde geçtiği düşünülmektedir. Peki, Psikosomatik bozukluklar nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkModern yaşamın yan etkilerinden biri olarak değerlendirilebilecek sağlıksız mükemmeliyetçilik, başta sağlık problemleri olmak üzere bireyin hayatının diğer alanlarında da pek çok olumsuzluğa davetiye çıkarıyor. Kendini değersiz gören kişi, kendisini suçlar ve utanç duyar. Bu kişide duygusal kabızlığa kadar gidebilir. Sağlıklı mükemmeliyetçilikte kişi olumluya odaklanıyor.
#MükemmeliyetçilikKoronavirüs stresinin yaşandığı bu dönemde sık görülen sindirim sistemi sorunlarının temelinde pandeminin tetiklediği psikosomatik hastalıklar olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Yaşar, “Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, kolit, şişkinlik ve yutma bozuklukları gibi şikayetlerle gastroenteroloji polikiniklerine başvurular arttı” dedi.
#PandemiKoronavirüs stresinin yaşandığı bu dönemde sık görülen sindirim sistemi sorunlarının temelinde pandeminin tetiklediği psikosomatik hastalıklar olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bülent Yaşar, “Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, kolit, şişkinlik ve yutma bozuklukları gibi şikayetlerle gastroenteroloji polikiniklerine başvurular arttı” dedi.
#Doç. Dr. Bülent YaşarKlinik Psikolog Ayşegül Sabuncu, deprem ülkesi olduğumuzun bilinciyle fiziksel tedbirler kadar özellikle ilköğretimde kayıp ve yas konulu duygusal eğitimlerin de verilmesinin önemine dikkat çekti. Deprem konusunda yapılan paylaşımlarda yeterli duyarlılığın gösterilmediğini de anlatan Psikolog Sabuncu, “Depremde kurtarılan çocuklar üzerinden yapılan paylaşımlar, şimdiki ya da ileriki yaşantısında onları travmatize edeceği gibi, kişilik haklarını da ihlaldir. Acıları kişiselleştirmekten çok, kurumlar üzerinden yardımlaşmanın ön plana çıkarılması deprem travması yaşayanlara daha iyi gelecektir” dedi.
#BursaÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 170 numaralı hattına 2011 ile 2016 yılları arasında bilgilenmek ve psikolojik destek istemek için 38 bin 262 kişi başvuru yaptı. Bu kişilerin 31 bin 113’ü özel sektörden. Sektörel olarak rakamlara bakıldığında sanayi sektörü ilk sırada, mağaza-restoran ve market sektörü ikinci, hizmet sektörü ise üçüncü sırada. Kamuda ise sağlık sektörü birinci sırada geliyor.
#GazetehaberleriÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 170 numaralı hattına 2011 ile 2016 yılları arasında bilgilenmek ve psikolojik destek istemek için 38 bin 262 kişi başvuru yaptı. Bu kişilerin 31 bin 113’ü özel sektörden. Sektörel olarak rakamlara bakıldığında sanayi sektörü ilk sırada, mağaza-restoran ve market sektörü ikinci, hizmet sektörü ise üçüncü sırada. Kamuda ise sağlık sektörü birinci sırada geliyor.
#MobbingTükenmişlik sendromu, iş stresinin yoğun ve iş yükünün sürekli yüksek olduğu yerlerde çalışanlar başta olmak üzere oldukça yaygın görülen ruhsal bir hastalık. İlk deneysel çalışmalar bu sorunun direkt kişilikle ilgili olduğu yönündeydi. Ancak son çalışmalar genelde organizasyonel faktörlerin neden olduğu tükenmişlik üzerine odaklanıyor.
#Tülay Demir OktayMEMORİAL KAYSERİ HASTANESİ KARDİYOLOJİ BÖLÜMÜ’NDEN PROF. DR. NAMIK KEMAL ERYOL,, "STRES KALBİ YORUYOR, RUH VE BEDEN SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR, KONTROL ALTINA ALINAMADIĞINDA YAŞAMI ÇEKİLMEZ HALE GETİREBİLİYOR. STRES İLE BİRLİKTE VÜCUTTA YÜKSEK MİKTARDA SALGILANAN ADRENALİN, KALP DAMARLARINI ADETA TAHRİP EDİYOR" DEDİ.
Müziğin ruh hali ve zeka üzerinde güçlü etkileri olduğunu hep bilirdik. Hafif müzik sakinleştirir, anne karnında Mozart veya Beethoven dinleyen bebekler zeki olur, bundan 20 yıl önceki Müslüm Gürses’i dinleyen hayata kahreder gibi. Selçuklu ve Osmanlılar’ın bazı ruhsal ve bedeni rahatsızlıkları, belirli müzikler dinleterek tedavi ettikleri de malumumuz. Fakat “müzik eczacılığı”, sadece bizim için değil tüm dünya için yeni bir meslek. Eczaneye gidip reçetenizdeki müzikleri alıyor, uzmanın tavsiye ettiği dozda ve zamanda dinliyorsunuz. Müzik-insan ilişkisinde yeni bir adım.