Paylaş
Geçen haftaki yazımda bizim alanda bir klasik olan Louise Hay’in ‘Düşünce Gücüyle Tedavi’ adlı kitabından ve düşüncelerimizin öneminden bahsetmiştim. Düşüncelerimiz duygularımızı, duygularımız da davranışlarımızı yaratarak geleceğimizi şekillendiriyor. Her şeyin kaynağı düşüncelerimiz. Bu yüzden beynimize aldığımız her düşünceyi seçerek almak zorundayız.
Uzakdoğu’ya yaptığım bir ziyarette, Taylandlıların ne kadar genç göründüğü dikkatimi çekmişti. Fakirliğe rağmen güler yüzlü ve dingin görünüyorlardı. Hele rehberinin 56 yaşında olduğunu öğrendiğimde şok olmuştum! Ona bunu nasıl başardıklarını sorduğumda ise bana şöyle yanıt vermişti:
‘Biz Taylandlılar her hafta fizik masajı yaptırırız. Düzenli meditasyon yaparız. Balık, sebze ve meyve ile besleniriz. Ayrıca ben beynime olumsuz bir düşünce geldiğinde onu gönderirim, beynime girmesine izin vermem’.
Bizim gibi hala gelişmekte olan ülkelerde psikosomatik hastalıklar sıklıkla görülür. Fiziksel bir rahatsızlık yaşar doktora gideriz, her türlü kontrolden geçmemize rağmen fiziksel hiçbir problem bulunamadığında, nedeninin psikolojik olduğu gerçeğiyle karşılaşırız. Kimbilir içimize attığımız hangi düşünce ve duygularımız, hangi olaylar bu duruma sebep olmuştur. Çoğu zaman onların bize bu kadar zarar verdiğinin farkında bile değilizdir…
Özellikle eğitim seviyesi düşük, psikoloğa gitmeye inanmayan kişiler için psikolojik belirtiler bir anlam ifade etmez. Bu gruptaki kişiler için doktora sadece fiziksel problemler yaşandığında gidilir. O yüzden de beynini öyle bir şartlar ki, düşünceleri bedenini hasta eder, böylece doktora gitmeye, hasta olmaya hakkı olur...
Çoğumuz doktora da ancak kriz anlarında gidiyoruz. Gerçekten çok hasta olduğumuzda. Kaçımız doktorların gazetelerde, televizyonlarda bangır bangır yaptıkları uyarıları dinleyip her yıl düzenli check-up dan geçiyoruz? Durum böyle olunca da pek çok hastalığı maalesef son devresinde fark ediyoruz ve geç kalıyoruz...
Kitabın son bölümünde Louise Hay, geçirdiğimiz hastalıklar ve olası nedenleriyle ilgili upuzun bir liste vermiş. Yazarın ‘Bedeninizi İyileştirin’ adlı kitabından alınan bu bölümden seçtiğim bazı hastalıklar, olası nedenleri ve kendimizi iyileştirmek adına tekrar etmeniz gereken olumlamalar şöyle;
Listede daha pek çok hastalık var. Eğer okumadıysanız kitaba bir göz atmanızı öneririm. Unutmayın, bu olumsuz düşüncelerimiz başkalarına değil kendimize zarar veriyor ve bizi eninde sonunda hasta ediyor…
Belki hastalıklarınızın altında yatan düşüncelerinizle yüzleşmek geç olmadan size bir ayna tutar ve değiştirirsiniz. Sağlıklı olmak beden-ruh ve zihin dengesiyle olur. Üç alana da önem verir ve iyi bakarsanız sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürebilirsiniz.
Paylaş