Malatya'nın Battalgazi ilçesinde saat 16.04'te 5.2, saat 16:24'te ise 3.5 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya deprem sonrası, 'AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmalarına başlamıştır. An itibari ile herhangi olumsuz bir durum yoktur.' açıklamasında bulundu. Malatya Valisi Ersin Yazıcı bir binanın kirişinin düştüğünü belirtti. Vali Yazıcı, 'Binanın girişi kapandığı için AFAD ekibimiz mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarıyor.' dedi. Öte yandan deprem Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep ve Mardin'de de hissedildi.
#MalatyaAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, İsrail saldırıları sonrası Gazze için yapılan insani yardım çalışmaları konusunda bilgi verdi. Bakan Göktaş, "Şartlar elverdiğinde elimizden gelen tüm sosyal hizmetlerimizi Gazze'ye ulaştırmaya hazırız. Her fırsatta dünyayı bu zulme karşı tavır almaya çağırıyoruz. Bilinmelidir ki, mağdurların yardım taleplerine hiçbir zaman sessiz kalmayacağız" dedi.
#Mahinur Özdemir GöktaşAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, İsrail saldırıları sonrası Gazze için yapılan insani yardım çalışmaları konusunda bilgi verdi. Bakan Göktaş, "Şartlar elverdiğinde elimizden gelen tüm sosyal hizmetlerimizi Gazze'ye ulaştırmaya hazırız. Her fırsatta dünyayı bu zulme karşı tavır almaya çağırıyoruz. Bilinmelidir ki, mağdurların yardım taleplerine hiçbir zaman sessiz kalmayacağız" dedi.
#Aile Ve Sosyal Hizmetler BakanıDepremin etkilediği 11 ilde çocuklar ve veliler okula hazırlanıyor. Bu kez evinde değil konteynerinde hazırlanıp okul yolunu tutacak, yanındaki sıra arkadaşını gözleri arayacak çocuklar bu travmayla nasıl başa çıkacaklar... Bu sorunun yanıtını Türkiye’de çocuk travmalarını iyileştirme iddiasıyla kurulan Maya Vakfı’ndaki gönüllü travma uzmanları veriyor. MEB ile sınıflarda öğrenci ve öğretmenlere, konteyner kentlerde ailelere ulaşacaklar.
#DepremUzman psikolog Gökhan Çınar, bu akşam Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda depremden etkilenen kız çocukları için sahne alacak. İstanbul Vakfı’nın “Büyüt Hayallerini” projesi kapsamında bir program hazırlayan Çınar, “Ben sahnede, seyircilerim koltuklarda dertleşeceğiz” dedi.
#Uzman Psikolog Gökhan ÇınarMillî Eğitim Bakanlığı, deprem bölgesindeki özel gereksinimli çocukların eğitim hayatına devam edebilmesi için Özel Eğitim Destek Çadırı uygulamasını başlattı. Fiziksel ve zihinsel engelli depremzede çocuklar, kendileri için kurulan çadırlarda birebir eğitim alıyor. 11 ilde faaliyete başlayan çadırların en büyüğü Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi içindeki çadırkentte kuruldu. 20 özel öğrenci 8 gönüllü özel eğitim öğretmeni gözetiminde eğitimlerini sürdürürken afetin izlerinin silinmesi için de psikolojik destek alıyorlar.
#Milli Eğitim BakanlığıYaşanan deprem felaketi sonrası hem bölgede hem de ülke genelinde yardım seferberliği başladı. Yapılan ayni ve nakdi yardımların yanı sıra bölgede psikolojik desteğe de ihtiyaç duyuldu. Bu ihtiyacın giderilmesi için hızlı bir şekilde birçok kişi gönüllü oldu.
#Konuk YazarDepreme psikolojik yönden hazır olmamız gerekiyor. Onun bir doğal afet değil, doğa olayı olduğunu kendimize hatırlatmalıyız. Klinik Psikologu Meltem Cıbır ve Psikolojik Danışman Tuğçe İnkaya, yaşadığımız toplumsal travmanın etikilerinin üstesinden nasıl geleceğini anlattı.
#DepremDoğal afetler, ülkemizin değişmez gerçekliklerindendir. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremi başta olmak üzere her yaşanan afet bu gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi. Deprem, sel gibi doğal afet durumlarında bireylere fiziksel ilk yardım uygulamalarının yanında, yaşanan felaket olaylarından hemen sonra uygulanması gereken ilk ve acil psikososyal müdahale psikolojik ilk yardımdır.
#Konuk YazarYaşadığımız felaketin ardından sadece deprem bölgelerinde değil, ülkenin her yanında deprem korkusu had safhada. Deprem olmasa bile yatağın, sandalyenin, koltuğun hafif bir şekilde sallanmasını deprem oluyor diye algılayıp panikleyen pek çok insan var. Çoğumuzun gözü tavana asılı lambalarımızda; her an tetikte bekliyor, endişeleniyor, uyuyamıyor ve sürekli sallanıyormuş hissi yaşıyoruz. Peki bu duyguyu yaşamak normal mi?
#DepremÜlkemizi derinden sarsan felaketin açtığı fiziksel yaraları sarmak için tek yürek olmuş çalışıyoruz ancak bu büyük yıkımın depremzedeler üzerindeki psikolojik etkilerinin de bir an önce ele alınması gerekiyor. Bölgede çalışan gönüllü ve görevli uzmanlar, pek çok duyguyla baş etmek zorunda olan depremzedelerin ruhsal yaralarını sarmaya, yaşadıkları travmanın etkilerini hafifletmeye çalışıyor. Peki biz bu konuda ne yapabiliriz, sevdiklerimize nasıl yardımcı olabiliriz? İşte 10 soruda psikolojik ilk yardım rehberi…
#DepremYaşanan deprem ve yıkıcı sonuçları çocukları oldukça etkiledi. Birçok ebeveyn hem yazılı hem görsel medyanın odağını oluşturan deprem haberleri karşısında bu felaketi çocuklarına nasıl açıklayacakları konusunda endişe duyuyor. Peki ebeveynlerin çocuklara nasıl yaklaşması gerekiyor? Çocuklara bu yıkımı anlatmak için kullanabileceğimiz kaynak ya da araçlar neler olabilir? Uzmanlar anlattı…
#Kahramanmaraş DepremiÇifte deprem sonrası aktif olarak üniversitelerde eğitim alan 3 milyon 600 bini aşkın öğrenci yüz yüze eğitim için YÖK’ten haber bekliyordu. Beklenen açıklama dün geldi. Başkan Erol Özvar, bahar döneminin 20 Şubat’ta uzaktan eğitimle başlayacağını, nisan başında da hibrit seçeneğin değerlendirileceğini söyledi.
#EğitimKahramanmaraş depremi bölgedeki 10 ilde yaklaşık 13 buçuk milyon insanı etkiledi. Bu milyonlarca insanın büyük bölümü yakınlarını, evlerini, işyerlerini kaybetti. Deprem onlarda yıllarca kapanmayacak derin yaralar açtı. Diğer yandan gelişmeleri deprem bölgesi dışından üzüntü ve kaygıyla takip eden milyonlar depremzedelere yardım eli uzatabilmenin yollarını arıyor.
#KahramanmaraşKAHRAMANMARAŞ'ın Elbistan ilçesinde, depremlerin ardından kurulan çadır kentte çocuklara psikososyal destek eğitim veriliyor. Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Murat Ağar, "Elbistan'da 35 rehberlik öğretmenimiz hizmet veriyor. Bu süreç içinde tüm çalışmalar planlı bir şekilde yürütülüyor. İnşallah bu zor durumu en az etki ve hasarla atlatırız Bir taraftan fiziki durumlar iyileştirilmeye çalışılırken diğer taraftan da vatandaşlarımızın ruh sağlığı iyileştirilmeye çalışılıyor" dedi.
#KAHRAMANMARAŞMerkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından Kızılay, gönüllüleriyle yaraları sarmaya devam ediyor. Gönüllülerden kimi istifa edip deprem bölgesine yardıma koşarken kimi de tatilini bırakıp yardım gönüllüsü oldu.
#KızılayBüyük bir yıkıma neden olan çifte deprem, ruhumuzda da derin yaralar açtı. Bölgedeki depremzedeler yas, korku, şok, kaygı, stres, öfke gibi çok sayıda duyguyla baş etmek zorunda. Sahaya inen psikologlar, depremzedelerin elini tutuyor, acılarını paylaşıyor, ruhsal yaralarını sarmaya çalışıyor...
#DepremMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) afet bölgesindeki depremzede çocuklara destek olmak için ‘Psikososyal Destek Eylem Planı’nı devreye soktu. Bu eylem planı başta depremden doğrudan etkilenen iller olmak üzere tüm öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik yürütülecek psikososyal destek çalışmalarını içeriyor.
#MEBPazar günü Taksim İstiklal Caddesi’nde yaşanan patlamanın ardından insanlar sokağa çıkmaktan korkma, daha kötüsünün olacağından ve sevdiklerini kaybetmekten endişe etme gibi davranışlar sergileyebiliyor. Terörün neden olduğu korkular ise travmatik etkilere sahip . Uzmanlar, bu tip durumlarda günlük hayat rutinini bozmanın daha fazla psikolojik soruna neden olabileceği konusunda uyarıyor. Ancak güvenlik tedbirlerini de elden bırakmamak gerekiyor.
#Taksim