Diz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz ProblemleriAşırı sıcaklardan bunaldığımız bugünlerde cilt sağlığımızı korumak oldukça güçleşti. Güneş ışınlarının cildimiz üzerindeki yıkıcı etkileri, bu yıl çok daha fazla hissediliyor gibi. Özellikle yaz aylarıyla birlikte tetiklenen melazma, yüz güzelliğini gölgeleyen önemli bir cilt sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkıyor.
#Süheyla BuyrukçuErkeklerin estetiğe bakış açısı son yıllarda oldukça değişti. Eskiden erkek estetiğinden söz etmek mümkün bile değilken günümüzde yüzde 40’a varan bir artış ile estetik uygulamalarda erkeklerde yerini aldı. Erkek estetiğinin bu denli artmasında estetik çalışmaların kısa sürede yapılabilmesi ve doğal sonuçları sunması da yer alıyor.
#Ameliyatsız EstetikMevsimsel saç dökülmesi, genellikle ilkbahar ve sonbaharda yaşanan, mevsim değişiklikleriyle ilişkili bir durumdur. Bu dönemlerde, saç dökülmesinde artış görülebilir çünkü vücut, mevsim değişikliğine uyum sağlamak için hormonal ve biyolojik olarak bazı değişiklikler yaşar. Mevsimsel saç dökülmesi doğal bir süreç mi, endişe verici bir durum mu? İşte yanıtı...
#Saç DökülmesiCilt lekeleri, cildin hassas bölgelerinde, özellikle güneşe maruz kalan yerlerde yaygın olarak görülebilir. Bu lekeler, yaş ilerledikçe her cilt tipinde ortaya çıkabilir ve genellikle yaşlı, yorgun bir görünüme neden olurlar. Tedavide “Leke tedavisi kişiye özeldir” prensibi vurgulanır.
#Neslihan DolarYaz aylarında güneşin tadını çıkarmak oldukça keyifli olsa da cildimizde belirginleştirdiği cilt lekeleri, özellikle bu mevsimde moralimizi bozabiliyor. Güneş koruyucu kremleri yeterli miktarda sürmemek ve sık sık yenilememek, cildimizde çillerin ve lekelerin de artmasına neden olabiliyor. Ancak iyi haber şu ki, bu sorundan kurtulmanın da yolları var.
#Süheyla BuyrukçuSaçkıran, sıklıkla öngörülemeyen saç dökülmesine neden olan yaygın bir otoimmün hastalıktır. Genellikle saçlarda yuvarlak dökülmeler halinde ortaya çıkan saçkıran (Alopesi Areata), genetik olmakla birlikte yüksek oranda strese bağlı olarak gelişen; saçın ya da vücuttaki kılların aniden belirli bir bölgede dökülmesidir.
#Dr. Servet TerzilerÖzellikle ergenlik ve hamilelik döneminde ortaya çıkan deri çatlakları, ciddi bir sağlık sorununa neden olmamakla birlikte estetik görünümün bozulmasına ve estetik kaygıya yol açabilir. Genellikle kalça, bacak, karın ve göğüslerde meydana gelen bu çatlaklar birçok kadının en büyük cilt problemlerinin başında yer alır. Peki cilt çatlağı yani ‘stria’ neden olur ve tedavisi var mıdır? İşte cevapları...
#Dermatolog Dr. Neslihan DOLARÖzellikle mevsim geçişlerinde daha sık görülen saç dökülmesi, erkek-kadın pek çok kişinin ortak problemidir. Saç dökülmesinin etkin tedavisi ancak doğru tanıyla mümkündür. Bu yüzden saç dökülmesi ve seyrelmesi şikâyeti olan herkes, öncelikle bir dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.
#Dermatolog Dr. Neslihan DolarSaçkıran, sıklıkla öngörülemeyen saç dökülmesine neden olan yaygın bir otoimmün hastalıktır. Genellikle saçlarda yuvarlak dökülmeler halinde ortaya çıkan saçkıran (Alopesi Areata), genetik olmakla birlikte yüksek oranda strese bağlı olarak gelişen; saçların ya da vücuttaki kılların aniden belirli bir bölgede dökülmesidir. Saçkıran, saçların fark edilmeyecek şekilde küçük yamalar halinde dökülmesine neden olan bir durumdur. Ancak bu yamalar daha sonra fark edilebilir hale gelebiliyor. Günlük yaşam stresinin dışında yoğun stres yaşayan kişilerde görülebilen saçkırana, özellikle travmaya yol açan stres durumları neden olabiliyor.
#SaçkıranSon zamanlarda neredeyse tüm tıbbi uygulamalarda “PRP tedavisi” yaşantımıza girmiş durumda. Artık öyle bir hale geldi ki, hastalar direkt PRP işlemini istiyor. Peki bu kadar yaygın olan bu tedavinin ne işe yaradığını ve özellikle ortopedide hangi hastalıklarda kullanıldığını biliyor muyuz?
#PRPTüm cilt tiplerinde karşılaşılabilen cilt lekeleri, cildin hassas olduğu, güneşe ve kimyasal maddelere en çok maruz kaldığı bölgeler başta olmak üzere, ilerleyen yaşla birlikte vücudun her yerinde görülebilir. Cildimizi olduğundan yaşlı ve yorgun gösteren bu lekeler kadın erkek herkesi belli bir yaşın üstünde rahatsız eder hale gelir.
#Dermatolog Dr Neslihan DolarÇoğunlukla hareketsizlikten ya da yanlış hareketten kaynaklanan omuz ağrıları yaşam kalitemizi bozuyor. Bazen de önemsemediğimiz, 'Nasıl olsa geçer' dediğimiz ağrılar çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Tıpkı 37 yaşındaki D.K.'nin hafif hafif başlayan omuz ağrılarının hayatını kâbusa çevirmesi gibi… Peki her ağrı aynı mı? Hangi ağrılar ciddiye alınmalı?
#SağlıkFiliz Kutlutürk, Türkiye’de alternatif tıpta yaygın olarak kullanılan ‘hacamat’ ve sülükle tedavi yöntemleriyle Almanya’nın Köln kentinde şifa dağıtıyor. Almanya’da eğitimini aldığı detoks ve vücuttaki enzimlerin dışarı atılmasıyla ilgili bilinen eski ve yeni tıp yöntemlerini kullanan Kutlutürk, hacamat ve sülük tedavisini Hürriyet’e anlattı:
#ALTERNATİF TIPGüneş lekeleri UV ışınları ile temas sonucu oluşur. Tekrar tekrar güneşe maruz kalmanın bir sonucu olarak zamanla kademeli olarak gelişebilirler. Bu noktalarda oluşan yaşlılık lekeleri, karaciğer lekeleri ve güneş lentijinleri terimlerini de duyabilirsiniz.
#CiltPlazma tedavisinin bir diğer adı PRP, yani plateletten zengin plazma olarak bilinir. Platelet dediğimiz hücreler vücudumuzda bir kanama olduğunda pıhtı oluşturarak kanamayı durdurmaya yararlar. Ancak yapılan bilimsel çalışmalar gösterdi ki bunlar sadece kanamayı durdurmakla kalmıyor, aynı zamanda içlerindeki bazı kimyasal faktörlerle dokuların beslenmesine de yardımcı oluyorlar. Bu özelliğinden faydalanarak plateletler birçok hastalığın ya da hasarlı dokuların iyileştirilmesinde başarıyla kullanılmıştır. Bunun için kişinin kanından bir miktar alınır ve içindeki plateletler seçilerek tedavi edilmek istenen yere tatbik edilir. İşte bu işleme PRP tedavisi ya da plazma tedavisi diyoruz.
#Plazma Tedavisi