Paylaş
Özellikle yazın artan bu lekelerin tedavisi için en uygun zaman kış aylarıdır. O nedenle geç kalmadan tedaviye başlamak gerekir. Peki ‘tedavide en etkili yöntemler nelerdir’ diye sorarsanız her zaman vurguladığım gibi ‘leke tedavisi kişiye özeldir’ derim.
LEKE TEDAVİSİNDE YENİLİKLER
Leke tedavisi biz dermatologların en çok kafa yorduğu ve sürekli araştırmalarla yeni yaklaşımların ihtiyaç duyulduğu bir alandır. Son zamanlarda leke tedavisinde oldukça iyi sonuçlar vardır. Şu anda altın standart tedaviler arasında yeni nesil spesifik dalga boylarıyla çalışan cilt yüzeyindeki hücrelere hasar vermeden hatalı pigment hücrelerini ve hasarlı dokuyu hedefleyen cilt yenileme sistemleri yer almaktadır.
Kış ayları, her türlü leke tedavisi için en uygun zamandır. Lekeler ne kadar yeni oluşmuşsa tedaviden de o kadar çabuk ve başarılı yanıt alınır. Eğer leke eskiyse tedavi süresi de bir o kadar uzar. Leke tedavisinde süreç, kişinin cilt yapısına, oluşan lekenin derinliğine ve uygulanacak tedavi prosedürüne göre değişiklik göstermektedir. Genellikle leke tedavisinde tek bir yöntem yeterli olmaz bu nedenle leke tedavisine ek kombine tedaviler uygulanır.
CİLT LEKELERİ TEDAVİ EDİLEBİLİR
Ciltte oluşan lekelerin pek çok nedeni vardır. Cilt lekelerinin tedavi edilebilmesi için leke ve cilt analizi çok önemlidir. Bazı lekeler cilt yüzeyinde yerleşirken bazı lekeler derinin çok alt katmanlarına kadar inmiş olabilir.
Yüzeydeki oluşan lekenin tedavisi, derinde yerleşen lekenin daha da artmasına yol açabilir. O nedenle lekenin derinliği, ne zamandır var olduğu, hangi etkene bağlı olarak ortaya çıktığı ve cilt tipi leke tedavisini belirleyen etkenlerdir. Tüm bunlar aydınlatılmadan çıkılan maceraların sonucu maalesef lekenizin daha da artmasına veya cildinizde ciddi hasarlar görmesine sebep olabilir. Lütfen leke tedavisine başlamadan önce dermatoloğa danışınız.
CİLT NEDEN LEKELENİR?
Deriyi hasara uğratan durumlarda cilt buna leke ile cevap verir. Bu durum çoğunlukla UV yani güneş ışınlarının etkisiye olurken; bazense hormonlar, beslenme bozuklukları, genetik yatkınlık, hamilelik, doğum kontrol hapları gibi bazı ilaçlar ve antibiyotikler, yanık gibi deri bütünlüğünün bozulduğu durumlar, şiddetli kaşıntıyla seyreden cilt hastalıkları neden olabilir. Yüksek sıcaklık da lekelenmeye neden olabilir. Bunun bir örneği sıcak sir ağda sonrası dudak üstü bölgelerdeki lekelerdir. Yüzde yanma tarzı açık veya koyu renkli kahverengi lekeler şeklinde seyreden ‘melasma’ çoğunlukla kadınlarda görülen bir sorundur. Gebelikte sık görüldüğünden halk arasında gebelik maskesi de denilir. Melasma diye bilinen bu düzensiz şekilli, sınırları belirgin olmayan kahverengi yamalar şeklinde görülen lekeler genellikle üst dudak, alın, yanaklar, burun, bazen de boyun ve çenede görülür. Kronik bir sorun olan bu lekelenme şekli hasta ve hekimi en çok uğraştıran lekelenme çeşididir.
KREM TEDAVİ
Yeni başlayan ve cilt yüzeyine yerleşmiş lekelerde ilk basamak tedavi olarak reçete ile alınabilen çeşitli leke açıcı ajanlar içeren krem ve serumlar kullanılmaktadır. Ancak ilaç kapsamındaki bu ürünlerin hekim kontrolünde kullanılması ve tedavi sırasında cildin güneşten korunması önemlidir. Aksi halde bilinçsiz seçilen ve uygulanan leke açıcı kremler cildinizde daha çok lekelere ve başka cilt problemlerine sebebiyet verebilir. Yine lokal tedavilerin en az 6-8 hafta bazen 3-6 ay kullanılması gerekebilir.
KİMYASAL VE ENZİM PEELING İLE TEDAVİ
Yine cildin yüzeysel lekelerinde etkili olan kimyasal peeling işlemi, cildin üstündeki ince katmanı soyarak pigment üreten melanin hücrelerini baskılayarak pigment sentezini baskılar. Kolajen üretimini artırarak hücre yenilenmesinde de rol oynar. Sadece kış aylarında uygulanan bu yöntemler derin yerleşimli lekelerde uygun değildir.
Lokal tedavilerin yetersiz kaldığı durumlarda leke daha da derinlerde ise cihazlı ve enjeksiyonlu uygulamalar devreye girer. Bu tarz uygulamalar mutlaka uzman kontrolünde yapılmalıdır.
LEKE MEZOTERAPİSİ NE İŞE YARAR?
Mezoterapi cildin orta tabakasında yerleşen lekerin tedavilerinde kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemle ciltten emilemeyen leke açıcı ilaçlarla birlikte cilt yenileyici vitamin, mineral.
Ve aminoasitler cildin dermiş tabakasına enjekte edilir. Böylece dermal tabakada bir yenilenme ile birlikte melanosit hasarı düzeltilmeye çalışılır.
Yine aynı yöntemle PRP enjeksiyonları da kandaki büyüme faktörleri ve tamir hücreleri sayesinde bu bölgede onarım yapar.
Paylaş