Türkiye’nin eğitime odaklanan ilk bağımsız düşünce kuruluşu olan Eğitim Reformu Girişimi’nin (ERG) yolculuğunu anlatan 'Bir Ortak Akıl Deneyimi: Eğitim Reformu Girişimi' kitabı yayımlandı. Aytaç Demirci tarafından kaleme alınan kitap, ERG’nin kurumsal yolculuğunu, ülkenin yakın tarihindeki eğitim politikalarının hayata geçiş süreçleri ve sonuçlarıyla birlikte, tanıklıklar eşliğinde anlatıyor.
#Eğitim Reformu Girişimi24 Haziran seçim gecesi başlayan kriz büyüyerek bugüne geldi. CHP ‘dostlarıyla’ iktidar yürüyüşünde olduğunu söylerken CHP’den kopuşlar başladı. CHP’den başlayan istifa süreci neye yol açacak, hep birlikte göreceğiz. Kılıçdaroğlu, yaşananları göremedi mi? Yoksa Kılıçdaroğlu bu sürecin yaşanmasına bilinçli olarak “yol” mu verdi? CHP kongre-kurultay sürecinde bir değişim sağlayarak bugünkü tabloya engel olabilirdi.
#YAZARBoğaziçi Üniversitesi ‘daha iyi bir gelecek için yarından sonrasını şekillendiren üniversite’ sloganıyla, mezunlarını ‘BÜ’yülü Bir Gün’de buluşturuyor. Üniversitenin gelenekselleşen mezun buluşmasında bu yıl, ‘Hayat’ üzerine konuşmalar ve tartışmalar yer alacak. Etkinlik, 3 Kasım’da Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü’nde başlayacak.
#Boğaziçi ÜniversitesiAÇEV kurucuları arasında yer alan Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı anısına İstanbul’da bir konferans düzenlendi. Etkinlikte konuşan AÇEV Genel Müdürü Nalan Yalçın, “Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı’nın en önemli özelliklerinden biri, bilimin topluma hizmet için de kullanılması ve insan hayatını iyileştirecek her alana sirayet etmesi konusundaki tutkusuydu. Biz bugün, bu anlayışın yaşatılmasına ve geliştirilmesine dikkat çekmek istiyoruz” dedi.
#AÇEVKÜLTÜR ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, 1-3 Kasım’da Ankara’da ‘Tam Zamanı’ sloganı ile gerçekleştirecekleri 3. Turizm Şûrası’nın “Özellikle içinde bulunduğumuz şartlar bakımından turizmin stratejik bir sektör haline gelebilmesi için üçüncü evreye, hamle dönemine geçişi sağlamayı ümit ettiklerini” söyledi.
#YazarlarERG’nin ‘Eğitim İzleme Raporu 2016-2017’ye göre, 2019’da bitirilmesi planlanan ikili eğitim için yeterli bütçe ayrılmadı. TEOG yerine gelecek sistemin ekonomik durum ve başarı arasındaki ilişkiyi göz önünde bulundurması önemli. Ayrıca PISA 2015’ten edinilen bulgulara göre, batı ile doğudaki öğrenciler arasında neredeyse iki okul yılı gibi ciddi bir fark olduğu vurgulandı.
#EğitimÖnceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversiteye giriş sınavlarıyla ilgili değişiklik olacağı açıklamasının ardından Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın da “Programımızda birden fazla sınav yapın yazıyor” demesi, 'Üniversiteye geçişte yeni sistem mi?' geliyor tartışmasını başlattı.
#ÜniversiteMEB Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu imzasıyla illere gönderilen yazıda Eğitim Reformu Girişimi (ERG) eleştirildi. 2017 yılında ERG’nin işbirliği, veri ve görüşme gibi taleplerine icabet edilmemesi istendi. Çolakoğlu, “ERG’de iyi niyet görmüyorum. Eleştirileri yapıcı değil. Öğrenci, öğretmen ve vatandaşımızın devletine olan güvenini zedeliyor. Bir ambargo ya da yasak söz konusu değil. 2017’de buradan gelen taleplerin bana yönlendirilmesini rica ettim” diye konuştu.
#Milli Eğitim BakanlığıBoğaziçi Üniversitesi’nin eski rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, rektör atama sisteminin değiştirilmesiyle ilgili olarak “1982’den daha da geri gittik. Bu gidişata üzülüyorum” dedi. Boğaziçi Üniversitesi’nin 8 yıl boyunca rektörlüğünü yapan Prof. Dr. Üstün Ergüder, Açık Radyo’da katıldığı programda Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile rektör atama sisteminin değiştirilmesini değerlendirdi.
#Üstün ErgüderERG ve TEGV, ilkokul öğrencilerinin okula bakışlarını araştırdı. ‘Çocukların Gözünden Okulda Yaşam’ raporuna göre, ikili öğretim uygulaması öğrencilerin temel gereksinimlerini karşılamasını ve sosyal yaşamını olumsuz etkiliyor. Bazı çocuklar öğretmenlerden şiddet gördüklerini söylüyor. Bazılarıysa okul tuvaletlerinin temiz olmamasından şikayetçi.
#Eğitim Reformu GirişimiÖğretmenlerin umut dolu gelecek için hayallerini paylaşacağı bir platform yaratan ve 24 öğretmenin 24 hayalinin gerçeğe dönüşmesi için yola çıkan Hürriyet ve Öğretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV), Türkiye’nin desteğiyle eğitim neferlerinin düşlerini gerçekleştirmeye başladı.
#Öğretmen Akademisi VakfıBoğaziçi Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, üniversiteler için kalite ajansı kurmak gerektiğini belirterek, "Bu kalite ajansının üniversitelerin performansını ölçmesi ve ona göre de bazı üniversitelere mükafat, bazılarına ceza vermesi gerek" dedi.
#Kalite AjansıBoğaziçi Üniversitesi’nin İkinci Bahar Akademisi kapsamında başkanlık sistemi tartışılırken derse katılanlar arasında 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül de vardı. Dersi veren eski rektör Prof. Dr. Üstün Ergüder, Türkiye’ye özgü bir başkanlık sisteminin olamayacağını söyledi.
Önce Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, lise öğrencileri için başörtüsünün serbest olduğunu açıkladı. Ertesi gün Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yeni yönetmeliğe göre isteyen ortaokul 5’inci sınıf öğrencilerinin de başörtüsü takabileceğini duyurdu ve ardından ilkokul, anaokulu için uygulamanın geçerli olmadığını ekledi. Eğitimci ve akademisyenlerin büyük bir kısmı, “Neden şimdi gündeme geldi” diye sorarken, bunun kabul edilemeyeceğini belirterek şunları söylediler:
Eğitim Reformu Girişimi’nin (ERG) düzenlediği, Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’nda 1045 başvuru arasından seçilen 110 iyi uygulama paylaşıldı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Sadece kötüler örnekler konuşuluyor. İyi çalışmalar da var. Bunları yaymalıyız, eğitimde yaratıcı çözümleri ortaya oymalıyız. Kötü haberin kanatları vardır. Ama iyi haberin ayakları bile yoktur” dedi.
10 yıl önce eğitimdeki gelişmeleri takip edip, fikir üretmek amacıyla kurulan Eğitim Reformu Girişimi (ERG) 10’uncu yılını kutluyor. Eğitimle ilgili birçok konuda fikir yürüten Prof. Dr. Üstün Ergüder direktörlüğünde, 12 kişilik genç bir ekiple çalışmalar yapan ERG, 2003 yılında Sabancı Üniversitesi bünyesinde başladı.