Türkiye ‘sürdürülebilir kalkınma’da kötü öğrenci

ANTALYA’daki G20 zirvesi öncesi İstanbul’da neredeyse peş peşe yapılan “Sürdürülebilir Kalkınma” “İklim” “Şeffaflık” toplantılarından G20 liderlerine “uyarı mesajları” gitti.

Haberin Devamı

Uyarıların ne kadar işe yarayacaklarını G20 deklarasyonunda hep birlikte göreceğiz.

“Sürdürülebilir Kalkınma” ve “İklim” konferanslarının en önemli isimlerinden biri Amerikalı ünlü ekonomist Columbia Üniversitesi Earth İnstitute Direktörü Jeffrey Sachs idi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un ekibinde, özel danışman sıfatıyla Antalya’ya gidecek olan Sachs’ın bir şapkası daha var:

BM’nin tüm dünyada sürdürülebilir kalkınmaya katkı yapması için akademi, iş dünyası ve sivil toplumu bir araya getirerek oluşturduğu Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (SDNS) Küresel Başkanı.


Türkiye ‘sürdürülebilir kalkınma’da kötü öğrenci


2014 yılında kurulan SDNS Türkiye ağının onursal başkanı ise Boğaziçi Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder.

Haberin Devamı

OECD Daimi Temsilcimiz Mithat Rende’nin de katıldığı Boğaziçi Üniversitesi’ndeki “Sürdürülebilir Kalkınma” konferansında Sachs BM’nin geçen eylül ayında açıkladığı, Türkiye’nin de onayladığı 17 tane Sürdürülebilir Kalkınma Hedefini (SKH) teker teker anlatıyor.

Bu “Sürdürülebilir Kalkınma”ya bizim buralarda fazla ilgi yok.

Bu işe daha sıkı sarılan özel sektörün meselesiymiş gözüyle bakılıyor.


Sachs’ın İstanbul’da katıldığı bu iki önemli toplantıdan “İklim Konferansı” medyanın daha çok ilgisini çekmesinin başka nedeni var mı?

Oysa ünlü ekonomistin da vurguladığı gibi, BM’nin 2030 yılı için belirlediği 17 SKH ekonomik kalkınmayı da,  toplumu da, çevreyi de yani iklim değişikliğini de kapsıyor.

Dünyada her şeye artık “sürdürülebilirlik” gözlüğüyle bakılıyor.

“Sürdürülebilir yatırımdan”, “sürdürülebilir alt yapıya” her sektör bunu konuşuyor.

Paraları sağlıksız alt yapılara gömen belediyelerimizin kulakları çınlasın.


Sachs’a göre, İngiltere ve Çin başta bazı ülkeler “sürdürülebilir kalkınma” hedeflerine uygun finansal sistemler arayışında.

“BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini Onayladık, Uygulamaya Bakalım” başlıklı 29.Eylül tarihli yazıda bazı örneklerden yola çıkarak Türkiye’nin 17 SKH’ya (hedeflerin ne olduğu yazıda var) ulaşmasının hayal olduğunu söylemiştim.


Ne yazık ki haklıymışım.

Haberin Devamı

Jeffrey Sachs’ın İstanbul’da açıkladığı, dünyanın ilk SKH Endeksine göre Türkiye 34 OECD ülkesi arasında sondan birinci.

İsveç, Norveç, Danimarka gibi ülkelerin ilk sıralarda olduğu endekse ABD 29. Sırada.

Endekste Meksika’dan sonra 33. sırada olan Türkiye’deki bazı hedeflerdeki sıralamasına bakalım.


Yoksullukla 32. Eşitsizlikte 32. Yolsuzlukta 31. sırada ama en önemlisi Eğitimde 34 ülke arasında sonuncu. Jeffrey Sachs diyor ki “Ekonomik büyüme güçlü bir şekilde kaliteli eğitimle ilintilidir”.

Eğitim sistemimizi yaz-boz tahtasına çevirenler umarım bunun farkındadır.

 

ABD çok sayıda Suriyeli göçmen almaz

 

KONFERANSTAN sonra sohbetimizde “savaş olan yerde kalkınmadan söz edilemez” diyen Jeffrey Sachs’a ABD’nin Suriyeli göçmen alıp almayacağını sordum.

Haberin Devamı

Sachs, ülkesinin çok sayıda Suriyeli göçmen alacağını sanmadığını söylüyor.

Nedenini sorunca da “Çünkü bu bölgeden çok uzak” yanıtı veriyor.

Fazla söze gerek var mı?

Yazarın Tüm Yazıları