Güncelleme Tarihi:
Türkiye’de eğitim politikalarının iyileştirilmesine yönelik araştırma ve eğitim çalışmalarını “herkes için kaliteli eğitim” hedefiyle kurulduğunu söyleyen ERG Direktörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, “Fikre bağış alan tek kurumuz. İnsanlar, binaya, sınıfa, tabelaya ismini verdiklere yere yatırım yapar. Ama, bize 19 kuruluş fikir üretmek için destek veriyor. Bir fikre insanları ikna etmek zor. Bu Türkiye’de ilktir. Biz 10 yılda kurumsal destekçilerden eğitim adına 4.5 milyon TL bağış aldık” dedi. Prof. Dr. Ergüder, “ERG; Türkiye’ye birtakım yenilikler getirdi. 19 değişik dernek, üniversite, vakıf bizi bir ideal uğruna destekliyor, bizim temsil ettiğimiz eğitimde reform için bize kalkıp paralar veriyor. Son derece otonom, kendi başına yürüyen bir kuruluşuz.” diye konuştu.
FİKRE BAĞIŞ ZOR
Ergüder, şunları söyledi: “Boğaziçi Üniversitesi rektörü iken bağış bulmak için hep koltuk, laboratuvar, bina sattık. Para verenlerin ismini bunların üstüne çaktık. ERG’de böyle bir şey yok. Kimsenin ismi tabelada yok. Bir fikre para veriyorlar. Modern dünyada bu işler böyle olmaya başladı, oluyor da. Bu, Türkiye’de bir ilktir. Fikirlere, sürece, ERG’nin yaptığı işe para veriliyor. Biz, Türkiye’de önemli bulduğumuz sorunları ve kamu politikaları karşısında fikir üretip, eleştirilerde bulunuyoruz. Bütün bunlar karşısında ‘gel bana para ver’demek zor. Biz küçük paralarla bu işi iyi götürüyoruz. Ama ufak paraları toplamak da kolay olmuyor. Bir fikre insanları ikna etmek zor iş.”
4+4+4’TE KARŞI KARŞIYA GELDİK
Ergüder, geçen yıl gündeme gelen 4+4+4 eğitim sistemi ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı ile zaman zaman karşı karşıya geldiklerini söylerken, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Karşı karşıya geldik, ama biz belden aşağı vurmadık. Karşımızdaki insanların şu ya da bu şekilde değişik fikirlerle bu ülkeye hizmet ettiklerine inanıyoruz. Onlara yaptıkları yanlışları Türkiye ve dünyadan rakam ve görüş verip, literatürle, ilim, bilime refaransta bulunarak söylüyoruz. Bu açıdan da ERG bir yenilik getirmiştir. Bakanlıktan bize kızdıklarına yönelik mesajlar geliyor. Zaman zaman data almamız güçleşiyor. Ama bizim politika ve çizgimiz belli. Nitekim 10 senelik dönem içinde biz Milli Eğitim Bakanlığı ile genel olarak iyi geçindik. Onlar karar verici, biz sadece yanlış bir şey görürsek strateji üretiyoruz, doğru olduğunu görürsek destekliyoruz. Ne bel altı vuran, ne devamlı eleştiren, ne de çok yakın olduk. Bu seviyeyi korumaya dikkat ettik.”
ÖĞRETMENLERİN YANINDAYIZ
Ergüder, “Bütün kötü şartlara rağmen iyi işler yapan öğretmenlerimiz var. Bu şartlar altında nasıl yenilik, inovasyon yapıyor, ders anlatırken kalıplar dışına nasıl çıkıyorlar? Konferanslarımızda gelip, öğretmenlerimiz bize bunları anlatıyor. İyi Örnekler Konferansı çok faydalı bir çalışma oldu. Benim gördüğüm kadarıyla öğretmenler biraz kenara itilmiş, unutulmuş durumda. Biz de onlara gelip, güzel şeyleri anlatmalarını istedik.” diyor.
110 iyi sınıf
Türkiye’de eğitim alanında iyi örnekleri sunarak pozitif katkı yapmayı hedefleyen ERG, 13 Nisan Cumartesi Sabancı Üniversitesi ‘nde 1045 başvuru arasında seçilen 110 iyi sınıf uygulamasını öğretmenlerin sunmasını sağlayacak. Bu yılki konferansın teması “Eğitimi Dönüştürmek.” ABD’de yerleşik uluslararası mimarlık firması Cannon Design’dan Trung Le, TED Üniversitesi Eğitim Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Petek Aşkar, İngiltere’deki Creativity, Culture and Education’in kurucusu Paul Collard ve Başka Bir Okul Mümkün Derneği’nden Burak Ülman’ın konuşma yapacağı konferansta TÜSİAD işbirliği ile meslek eğitimi ile ilgili bir özel oturum yer alacak.
ERG’Yİ DESTEKLEYENLER
Anne Çocuk Eğitim Vakfı, Aydın Doğan Vakfı, Bahçeşehir Üniversitesi, Borusan Kocabıyık Vakfı, Elginkan Vakfı, Enerji-Su, Enka Vakfı, İstanbul Bilgi Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi, Kadir Has Vakfı, Mehmet Zorlu Vakfı, MV Holding, Nafi Güral Eğitim Vakfı, Sabancı Üniversitesi, The Marmara Hotels and Residences, Tüm Özel Eğitim Kurumları Derneği, Türkiye Vodafone Vakfı, Vehbi Koç Vakfı ve Yapı Merkezi