Bu yıl okullar uyum haftası kapsamında okulöncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencileri için 2 Eylül’de, diğer sınıflar için 9 Eylül’de başladı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın çalışma takvimine göre ara tatilin resmi başlangıç tarihi 11 Kasım Pazartesi olsa da öğrenciler ve öğretmenler için mola başladı.
#OKULInstagram’ın geçtiğimiz günlerde kapatılmasının ardından gençler, farklı sosyal medya platformlarında tepkilerini dile getiriyor. Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tuncay Dilci, “Sosyal medyaya erişimin kapatılması, yeni nesilde anksiyete ve stres yarattı” diyor.
#Instagramİnternet, akıllı telefon, bilgisayar ve tablet gibi teknolojik araç ve aletlerin uzun sürelerle, kontrolsüz şekilde kullanılması bir tür bağımlılığa neden olabiliyor. Uzmanlar bu durumun, kişinin sosyal ilişkilerini zayıflatabileceğine, fiziksel sağlığını etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Bilinçsiz sosyal medya ve teknolojik cihaz kullanımı okulların kapalı olduğu yaz aylarında özellikle öğrenciler için tehdit oluşturuyor.
#İnternetHayatımızın neredeyse her alanında yapay zeka teknolojileriyle karşılaşıyoruz. Yaşamımızı kolaylaştırması nedeniyle günlük rutinlerimizde yerini almaya başlayan yapay zeka araçlarında her geçen gün yeni bir gelişmeye de tanıklık ediyoruz.
#Sivas Cumhuriyet ÜniversitesiYapay zeka, dijital ortamda algoritmik bir düzen içerisinde bilgisayar sistemlerinin insan benzeri zekaya sahip olma yeteneğini geliştirmek için kullanılan bir teknoloji. Söz konusu yapay zeka ile insan düşünce sistemine benzer taklit etme şeklinde kendini gösterirken; Makinelerin öğrenme, problem çözme ve karar verme yeteneklerini geliştirmek için algoritmalar ve veri kullanarak daha önceden sahada varolan bilgi ve verileri işleme şeklinde çalışır.
#Konuk YazarYeni çağın en önemli meslekleri arasında yer alan yazılım, bugün yapay zekadan otomasyona kadar birçok farklı işte kullanılıyor ve neredeyse hayatın her alanını kapsıyor. Böylesine kapsayıcı bir mesleğin eğitimi de artık neredeyse okul öncesinden başlıyor ve çocukların küçük yaştan itibaren bu alanda beceri kazanması amaçlanıyor.
#Yapay ZekaDijital stres literatürümüze yeni girilen bir kavram olmakla beraber; bireylerin dijital tüketim alışkanlıklara buna bağlı örtük üretilen içerikler ve yoğun bilgi paylaşımına bağlı olarak birey üzerindeki vicdani ya da kalbi tatminsizliklerin kişi üzerinde bıraktığı etkileme veya etkilenme durumu olarak biliniyor.
#Konuk YazarGece yarısı gelen mesajlar, sosyal medyada yapılan linçler, şiddet içerikleri ve diğerleri... İletişimin dijitalleşmesi hayatımıza dijital görgü kurallarının yani ‘dijital adab-ı muaşeret’in girmesini gerekli kılıyor. Doğru iletişim için uymamız gereken yeni nesil görgü kurallarının neler olabileceğini uzmanına sorduk. İşte15 maddede dijital görgü kuralları.
#Dijital Adab-I MuaşeretGünümüzde 15-25 yaş grubunu oluşturan Z kuşağının, 55-65 yaş grubundaki boomer kuşağına göre dijital ortamda daha çok dolandırıldığı ortaya çıktı. Uzmanlar, dijitalin içine doğan Z kuşağının idealist ancak saf bir nesil olduğuna, boomer kuşağının ise daha temkinli davrandığına dikkat çekti.
#Z KuşağıSivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Dilci, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depreme maruz kalan insanlarda geleceğe karşı sorumluluk duygusunun arttığını ve iletişim konusunda sakin yaşamı tercih ettiklerini belirterek, "İnsanlar yüzde 15 oranında gerileyerek depremin ardından içine kapanmış durumdalar. Konuşmayı sevmeyip, sessiz ve nezih ortamları tercih ediyorlar" dedi.
#Prof. Dr. Tuncay DilciSivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Dilci, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depreme maruz kalan insanlarda geleceğe karşı sorumluluk duygusunun arttığını ve iletişim konusunda sakin yaşamı tercih ettiklerini belirterek, "İnsanlar yüzde 15 oranında gerileyerek depremin ardından içine kapanmış durumdalar. Konuşmayı sevmeyip, sessiz ve nezih ortamları tercih ediyorlar" dedi.
#Tuncay DilciGünümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir ürünü olarak dijital nesnelerin yoğun bir şekilde kullanılması gençler, çocuklar ve yetişkinler üzerinde farklı farklı etkileri ortaya çıkarıyor. Buna göre yaşamsal sürecin bir parçası ve fırsatı olarak görebileceğimiz dijital nesneler ile yeni arkadaşlıklar edinme ve sürdürme, bilgiye kolay erişim, zaman geçirme ve oyalama aracı olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk YazarAile ve yaşam alışkanlıkları, yaşam kalitesi dijital nesnelerin kullanımında ve dijital bağımlılığı önlemede önemlidir. Tutarlı davranma, teknolojiyi ödül-ceza olarak kullanmama, çocukla nitelikli zaman geçirme, etkin dinleme ve doğru iletişim kurma gibi geleneksel ebeveyn yeterliklerinin dijital nesnelere temas süresini azaltmada ve dijital bağımlılığı önlemede de geçerli olduğu unutulmamalı.
#PROF. DR. TUNCAY DİLCİ KİMDİR?Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Dilci, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde dijital nesnelerle temasın arttığını belirterek, ailelere uyarılarda bulundu.
#KoronavirüsCovid-19 sürecinde evde geçirilen zamanda aşırı dijitalleşmeye karşı uyarılarda bulunan Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Dilci, "Özelikle akranlarıyla sosyalleşemeden büyüyen çocuklarda fiziksel ve ruhsal sorunlar da oluşmaktadır" dedi.
#TeknolojiÖğretim Üyesi ve Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuncay Dilci, "Dijital nesnelerle aşırı temas bağışıklık sistemimizi zayıflatmaktadır. Bağışıklık sistemi zayıflayan kişi koronavirüse karşı alınan tedbirlerden ve virüsle mücadelede vücudun biyolojik sisteminin güçlü olmamasından kaynaklı zafiyetler yaşayabilir" dedi.
#Bağışıklık SistemiDijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tuncay Dilci, Gaziantep ve Kayseri'de yaptıkları araştırmanın, dijital nesnelerle 3 saat ve üzerinde temas halinde olan fabrika işçilerinde performans düşüklüğü ve dikkat eksikliği sorunlarını ortaya koyduğunu bildirdi.
#Teknoloji