Dünyadaki diyabet görülme sıklığı uzmanlara göre “baş döndürücü bir hızla” artıyor. Türkiye’de yaklaşık 12 milyon insanın diyabet sorunu ile karşı karşıya olduğunu belirten Türk Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz ise “Ülkemiz diyabet artış hızı en yüksek ülkelerden; halen, dünya ortalamasının iki katı, Avrupa ortalamasının üç katı yükseklikte. Her 10 yılda bir daha da katlanarak artmakta” diyor.
#DiyabetT.C. Millî Eğitim Bakanlığı, TOÇEV, Türkiye Diyabet Vakfı ve AstraZeneca Türkiye iş birliğiyle hayata geçirilen “Hey Genç! Harekete Geç!” Projesi, dört yıl süren eğitimler ve ölçümlemeler sonucunda 12 bin 185 gencin katılımıyla tamamlandı. Proje kapsamında düzenlenen değerlendirme toplantısında konuşan TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz ve AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış, hareketsizlik ve diyabet konusunda farkındalık oluşması gerektiğini belirttiler.
#MebBu köşenin uzun süreli takipçileri artık biliyorlar ki yemeği gıda ve beslenmeden, lezzeti sağlık ve doğallıktan ayrı tutmuyorum, tutamıyorum. Nitekim son dönemlerin trendi de bu yönde. Gerçi trend dediğimiz şeyler genellikle aslında geçmişte analarımızın, atalarımızın yaptığı ama zaman içinde bin bir sebepten ötürü unutmak zorunda kaldığımız şeylerin yeniden keşfi oluyor çoğunlukla. Ama o tartışmanın boyu biraz uzun, o nedenle biz sadede gelelim…
#Sosyal Medya14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yurt genelinde çeşitli etkinliklerle hastalığa dikkat çekilirken, Türk Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, Türkiye'deki durum hakkında endişe verici bilgiler paylaştı. Türkiye'de diyabetli sayısının dünyanın 2, Avrupa'nın ise 3 katı oranında olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, ülkemizde 11 milyon civarında diyabetli olduğunu vurguladı. Ayrıca daha önce Türkiye genelinde yapılan TURDEP araştırmasının sonuçlarına göre de Türkiye'de diyabetin görülme sıklığı her 10 yılda bir yüzde 100 oranında artıyor.
#DiyabetSağlık Bakanlığı Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’na göre, Türkiye’de her 100 erkekten 20.5’i, her 100 kadından da 41’i obez. Yani obezite kadınlarda erkeklere göre 2 kat daha yüksek. Toplamda fazla kiloluların oranı % 34.6, fazla kilolu ve şişmanların oranı % 64.9. Çok şişman olanların oranı ise % 2.9. Haberin detayları şöyle:
#ObeziteÖğrencilerin yüzde 90’ının fast-food ile okulda tanıştığını, dünyada her 10 çocuktan 1’inin obez, her 3 çocuktan 1’inin ise fazla kilolu olduğuna dikkat çeken Türk Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, "Gençlerde obezitenin önlenmesinde devlete, okullara büyük sorumluluk düşüyor" dedi.
#ÖĞRENCİAlınan tüm önlemlere ve gelişen tedavilere rağmen diyabet giderek büyüyen bir halk sağlığı sorunu. Tüm diyabet hastalarının yüzde 90 kadarı Tip 2 diyabetli. Tip 2 diyabetse önlenebilir bir hastalık. Halen diyabet hastası olduğundan habersiz 193 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin dünya ve Türkiye’deki durumunu şöyle anlattı.
#DiyabetÜniversite öğrencileri arasında düzenlenen ‘Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın’ adlı proje yarışmasında kazananlar belli oldu. Diyabetli hastaların günlük hayatlarını kolaylaştıracak fikirler üretilmesi amacıyla yürütülen yarışmada ürün kategorisinde Başak Kebapçı’nın projesi birinci olurken, servis kategorisinde de Emre Uzun Han ve Engin Can Yıldız’ın ortak projesi ilk sırada yer aldı.
#ÖğrenciTürkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, Avrupa’da diyabetin en hızlı arttığı ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, “Diyabetli sayısındaki artış inanılmaz. Son 10 yılda yüzde 110 arttı” dedi. Diyabetin en önemli nedeninin yaşam tarzındaki değişiklik olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Yılmaz, yeni başlattıkları Sağlıklı Yaşam Buzdolabı Magneti projesiyle 10 milyon kişiye konuyla ilgili farkındalık ve bilinç oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.