10 Kasım Dünya NET (Nöroendokrin Tümör) Farkındalık Günü dolayısıyla yapılan basın toplantısında Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şuayib Yalçın, toplum ve doktorlar farkında olmazsa bu kanser türünün pek çok hastalıkla karıştırılabileceğini belirtti. Prof. Dr. Yalçın, diğer kanserler azalırken görülme sıklığı artan tek kanser türünün nöroendokrin tümörler olduğuna dikkat çekti.
#KanserSağlık Bakanlığı’nın istatistiklerine göre, Türkiye'de yılda ortalama 163 bin 500, günde ise 450 kişi kanser tanısı alıyor. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Keskinkılıç, “Kanser korktuğumuz gibi artmıyor ama bütün sinyaller de kanserin artabileceğini gösteriyor” dedi.
#KANSERÜlkemizde sık görülen kanser grubu olan sindirim sistemi kanserleri ile ilgili bilimsel gelişmelerin ele alındığı 4. Uluslararası Gastrointestinal Kanserler Konferansı (4.IGICC), İstanbul’da gerçekleştiriliyor. Konferansta son günlerin tartışmalı konusu zehirli ayakkabıların kansere etkisi de gündeme geldi.
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın, Türkiye'de 100 bin kişiden 200'ünde kanser görüldüğünü belirterek, "Erkeklerde 100 binde 248 vaka, kadınlarda ise 100 bin kişiden 200'ünde kanser sıklığı görülüyor. Bu rakamlar, Türkiye'de kanser sıklığının 2008'den 2013 yılına kadar düzenli bir şekilde arttığını gösteriyor" dedi.
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. M. Tezer Kutluk, önümüzdeki 20 yıl boyunda bulaşıcı olmayan hastalıkların dünyaya maliyetinin 47 trilyon dolar olarak öngörüldüğünü belirterek, “Konu giderek öyle bir hal almaktadır ki dünyanın hiçbir ekonomisi bu maliyeti karşılayamayacak hale gelmektedir” dedi.
Abbas Güçlü ile Genç Bakış'ta çağın hastalığı kanser tartışıldı. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Tezer KUTLUK, Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın ve Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Çelik'in konuk olduğu Genç Bakış Hacettepe Üniversitesi'nden ekana geldi. Kanserde yeni tedavi yöntemlerinden, doğru bilinen yanlışlara kadar a'dan z'ye her şey tartışıldı.
#HtvhaberHacettepe Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Şuayib Yalçın, ABD’de ilk 10'a girmeyen mide kanserinin Türkiye’de kansere bağlı ölümlerde ikinci sırada olduğunu söyledi. Turşu, sucuk, hazır çorba, et suyu bulyonları ve tuzlu çekirdeğin kanser riskini artırdığını belirten Prof. Dr. Yalçın, hızlı yemenin de kanser riskini 5.4 kat arttırdığını kaydetti.
Uzmanlar, bireysel tedbirlerle kansere yakalanma riskinin önemli ölçüde azaldığını belirterek, günlük 80-100 gram kadar meyve veya sebze tüketiminin mide kanserine yakalanma riskini yüzde 30, günde ortalama 27 gram yüksek lifli gıdaların tüketilmesinin barsak kanseri riskini yüzde 20 azaltığını bildirdi.
Mide, ince ve kalın bağırsakta yüksek öldürücü özelliğe sahip GIST (Gastrointenstinal Stromal) isimli tümörün metastaz yapması durumunda hastanın yaşam süresini uzatmak için kullanılan “Glivec” adlı ilacın, artık cerrahi operasyon sonrasında metastaz riski yüksek hastalarda da koruyucu amaçlı kullanıldığı bildirildi.