Dizi izlemek kanser yapar!

Güncelleme Tarihi:

Dizi izlemek kanser yapar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2011 17:03

Abbas Güçlü ile Genç Bakış'ta dün gece çağın hastalığı kanser tartışıldı.

Haberin Devamı

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Tezer KUTLUK, Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın ve Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü  Müdür Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Çelik'in konuk olduğu Genç Bakış Hacettepe Üniversitesi'nden ekana geldi. Yeni tedavi yöntemlerinden, doğru bilinen yanlışlara kadar a'dan z'ye kanserin tartışıldığı programda yumurtalık kanseri ile mücadele eden Pınar Arıcı'nın  mücadele azmi ve neşesi herkesi etkiledi.


Kesinlikle pes etmeyeceğim

Pınar Arıcı - Yumurtalık kanseri ile mücadele ediyor

- Kanser olmak cezalandırılmak demek değil.

- Çok uç noktalar hariç ben insanların kanserden öldüğünü düşünmüyorum. Hayattan vazgeçtikleri için, savaşmadıkları, kanserin kendilerini yenmesine izin verdikleri için bu dünyadan göçüp gidiyorlar.

Haberin Devamı

- Alternatif tıbba hiç yönelmedim. Gerçekten işe yarasa bu kadar kanser hastası olmaz diye düşündüm.

- Hayatta herşey bizim için diyoruz ya işte o herşeyin içinde sadece iyi şeyler yok. Bunlar da var. Neden böyle şeyler oluyor, ben bunu haketmedim demek yanlış. Güzellikleri başım üstüne deyip kabul ediyorsanız ayağınız bir yerde taşa takıldığında da demek ki bunun da olması gerekiyor diyeceksiniz.

- Özür dilemeniz gereken insanlar varsa özür dileyin, affetmeniz gereken insanlar varsa affedin. Kanser olmayı beklemeyin. Ben artık daha az sinirleniyorum, daha çok gülüyorum, daha renkli giyiniyorum. Kesinlikle pes etmeyeceğim. Ben kanserle yaşamayı öğrenmeyeceğim o benimle yaşamayı öğrenecek başka şansı yok

Dizi izlemek kanser yapar

Prof. Dr. Tezer KUTLUK - Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı

- Her iki erkekten biri ve her üç hanımdan biri kansere yakalanacak.

- Kanserin dört temel nedeni var; şişmanlık, tütün, alkol ve hareketsizlik.

- Evet sayı olarak bir kanser patlaması var. Dünyada her yıl 12 milyon kişi kansere yakalanıyor. Türkiye'de bu rakam 150 bin civarında. Ve bu 12 milyon insandan 7.5 milyonu maalesef kaybediliyor.

- 4 temel kanser türündeki tarama oranları yüzde 7 oranında. Birçok Afrika ülkesiyle aynı. Yani Türkiye'nin ekonomik çizgisinin altında bir kanser tarama oranımız var. Türkiye uzun yollar bu noktada geç kaldı. Son yıllarda kanser tarama merkezleri kuruldu ve yaygınlaştırma çabaları var. Ama hala yeterli düzeyde değil.

Haberin Devamı

- Dünyanın bir kanser sorunu bir de kanser politikaları sorunu var. Bir ülkenin bir kanser kontrol programı olması gerek. Türkiye bu programı 2008’de yayınladı.

- Teşhis ve tedavide Türkiye iyi bir noktadadır.  Ama Türkiye'de hala hizmete erişimde sorun var. Onkoloji alanında ciddi anlamda insan kaynağı sorunu var.

- 1960 yılında her 10 kanserli çocuktan 2'si iyileşirken bugün 8'i iyileşiyor. Her 10 erişkinden de 2'si iyileşirken bugün 7'si iyileşiyor.
Yani doğru zamanda, doğru yerde, doğru tedavi alnırsa çocuk kanserinde 10 kişiden 8, erişkin kanserinde 10 kişiden 7 arasına girme şansı var.

- Tüm kanserlerin yüzde 43’ü tütün ile ilgili.

- Stres kanser yapmaz ama kanseri yenmede stresle baş etmek önemlidir.

Haberin Devamı

- Dizi izlemek kanser yapar. Çünkü 3 saat boyunca oturuyorsunuz. Boş durmuyor birşeyler yiyorsunuz. Bunlar kilo yapıyor. Kilo da kanser riskini arttırıyor.

- Kanseri birgün tarihin derinliklerine gömeceğiz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!