Uzun yıllardır çocukların ‘yaramaz’ veya ‘hareketli’ olması hiperaktiviteyle ilişkilendiriliyor. Çocuk evin içinde top oynamak istese, sokakta biraz koştursa, arkadaşına hareketli şakalar yapsa “Bizim çocuk hiperaktif!” denilerek konu kapatılıyor. Oysa uzmanlar “Hiperaktivite özel bir durumdur ve teşhisini ancak uzmanlar koyar” diyor.
#Çocuk Ve Ergen Psikiyatrı Prof. Dr. Özgür ÖnerÇocuklar azıcık hareketli olsa onlara hemen ‘hiperaktif’ diyoruz. Oysa çocuğun hareketli olması, hiperaktif olduğu anlamını taşımıyor. Çocuk ve ergen psikiyatrı Prof. Dr. Özgür Öner “Çocuklarınıza ‘hiperaktif’ demeden önce bir uzmana danışın. Her hareketli çocuk ‘hiperaktif’ değildir. İnternetten indirdiğiniz testlere itibar etmeyin” diyor.
#ANNEGünümüzde anne-babalar, çok fazla bilgisayar oyunu oynayan çocukları için haklı olarak endişeleniyor. Diğer yandan, bir çocuğun dijital oyunlara çok ilgisi varsa o çocuk ileride, örneğin bir oyun tasarımcısı olabiliyor... Uzmanlara göre ebeveyn çocuğunun hevesini fark etmeli, onu doğru yönlendirmeli.
#Ömür KurtErgenlik dönemindeki çocuklar, üzerlerindeki baskının artması sonucu sorunlar yaşayabiliyor. Uzmanlara göre başarılı kişilerin biyografilerini okumaları çocuklara başarma azmi ve en kötü koşullarda bile toparlanabilme becerisi kazandırabilir.
#ÇocuklarTüm aileler akıllı, sorumluluk duygusu gelişmiş, büyüklerine saygılı, küçüklerini seven, sağlıklı, mutlu ve başarılı çocuklar yetiştirmek ister. Ancak bu istek, anne-baba tutumlarına yeteri kadar yansıyor mu? Akran şiddeti, doğaya ve hayvanlara zarar verme, bağımlılık, çocuk suçluluğu gibi sorunlar giderek artarken uzmanlar “Vicdanlı çocuklar yetiştirmek her şeyden önemli” diyor.
#YazarHepimiz çocuklarımızın kitap okumasını istiyoruz. Ancak onların kitap okumayı sevmesi için ne kadar doğru davranıyoruz? Çocuklar için yazdığı gezi kitaplarından sonra bu kez bir ‘kitap okuma’ öyküsüyle minik okurlarıyla buluşan Özge A. Lokmanhekim, kitap okumanın insanı özgürleştirdiğini söylüyor.
#YazarEbeveyn-çocuk iletişiminde ‘koruyucu ilişki’ kurulduğunda çocuk hayatı boyunca desteğe ihtiyaç duyan birine dönüşüyor, ileride hayatı ‘gölge ebeveyn’ aramakla geçiyor. Konuyu çocuk ve ergen psikiyatrı Prof. Dr. Özgür Öner ve çocuk gelişimci Prof. Dr. Müdriye Yıldız Bıçakçı’yla konuştuk.
#YazarKidfluencer adı verilen ‘çocuk internet fenomenleri’ milyonlarca kişi tarafından takip ediliyor, ürün sattırıyor ve aynı zamanda yaşıtlarına rol model oluyor. Uzmanlar anne-babaları uyarıyor: Çocuğunuz takipçi ve para kazanacak diye bir yarış atına dönüşmesin. Maddi beklentilerle baskılanan değil, hayata katkı sağlayan çocuklara ihtiyaç var.
#GazetehaberleriÇocuğunuz dağınık mı? Bu dağınıklık odasıyla mı sınırlı, okulda da böyle mi? Sürekli uyarmak yerine yapabileceklerinizi çocuk psikiyatrlarına sorduk: “Örnek olun. Yetersiz hissettirmeyin, net sınırlar koyun, ayrıca unutmayın ‘evi dağıtma’ derken yaratıcılığını engelliyorsunuz!”
#YazarOxford Üniversitesi, gelişim çağındaki çocukların vitamin, mineral ve omega-3 yağ asidi oranlarının, onların davranışlarındaki etkilerini araştırdı. Sonuçlar şaşırtıcı: Vitamin eksikliği olan çocukların daha sinirli ve saldırgan tavırlar sergilediği gözlendi. Araştırmayı ve sonuçlarını inceleyen uzman eczacı Ayşen Dinçer’le konuştuk.
#ÇOCUKYapılan son araştırmalar çocukların kaygı seviyelerinin en az yetişkinler kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Bu durum da çocukların büyük endişe yaşamasına sebep oluyor. Peki, ama bunun sebebi nedir, nasıl çözülür? Ömür Kurt’un konuğu Prof. Dr. Özgür Öner açıklıyor…
#HtvcocuklarlabiromurAnne ve bebeğin ilk oyunlarından biridir Ce Eee... Anne eliyle ya da bir örtüyle yüzünü kapar, sonra Ce Eee der ve hızla açar. Bebek annesini takip eder, hareketin devamını bekler ve Ce Eee denince de kahkahalarla güler. İşte bu oyun bebeğin gelişimi için önemli ipuçları veriyor.
#Çocuk GelişimiYarıyıl tatili geldi çattı, çocuklar tatil için heyecanlı; ama anne babalar karne notlarının peşinde! Veliler arasında adeta bir ‘yarışa’ dönüşen karne notları sahiden önemli mi? Yarıyıl tatilinde ne yapılmalı, çocuklarla nasıl konuşulmalı? Prof. Dr. Özgür Öner’e sorduk.
#ÇocukTerör, şiddet, işsizlik, iklim koşullarındaki değişiklikler, kontrolsüz nüfus artışı ve göç, popüler kültürün ve teknolojinin dayattığı hızlı yaşam biçimi değişiklikleri... Şimdi bütün bunların üstüne bir de hayat pahalılığı ve gelecek kaygısı eklendi. IPSOS’un verilerine göre, nüfusun neredeyse yarısı ruh sağlığı için doktora başvurmuş; bir kısmı doktor tavsiyesi, bir kısmı komşu tavsiyesiyle antidepresan kullanıyor. İşin en ürkütücü yanı, çocuk depresyonu ve ilaçlarının tüketimindeki artış. Peki bu ilaçlar yaşantımızı nasıl etkiliyor? Yanlış ve reçetesiz kullanımın verdiği zararlar neler? Ve en önemli soru: Depresyon dediğimiz ruh hali psikolojik mi sosyolojik mi? Hayattan memnuniyetsiz olmak, mutsuzluk antidepresanla tedavi edilebilir mi?
#İlaçDaha önce ‘Kız Çocuk Hakları Bildirgesi’ ile ‘Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi’ kitaplarını yayımlayan Yapı Kredi Yayınları bu kez ‘Anne Hakları Bildirgesi’ ve ‘Baba Hakları Bildirgesi’ kitaplarını çocuklarla buluşturdu. Dördü de çocuk kitabı, ama bence anne babalarla birlikte okunmalı.
#Çocuklarla Bir ÖmürSizi Ahu G. Karagülle ile tanıştırmak istiyorum. Hayat dolu biri o... Çocuklara hayran! Anaokulu öğretmeniyken çocukların hayatında ters giden bir şeyler görmüş ve onlar için masallar yazmaya karar vermiş. Çocuklar o kitapları hem okusun hem düşlesin hem de yaşasın diye... Yani iyilik için kitap yazanlardan biri o! İçten, sözcüklerle düşünen, kendini başkalarının yerine koyarak düşünebilen biri... Yeni kitapları Doğan Egmont Yayınlarından çıktı. Ahu G. Karagülle ile buluştuk, hem çocuk kitaplarını hem de çocukları konuştuk.
#Ahu G. Karagülle