Sonbahar aylarıyla birlikte hava değişimlerinin de etkisiyle grip salgını yine boy göstermeye başladı. İlaç kullanmayı sevmeyenlerin başlıca şifa kaynağı ise alternatif tıp ile bitkisel çözümler oluyor. Gribe karşı önlem olarak etkili gıdalarından bahseden Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, 10 öneride bulundu. İşte, Gribe karşı önlem almak isteyenler için Osman Müftüoğlu'nun önerileri
#Grip TedavisiKızılay’ın kan stoklarının kritik seviyelere inmesiyle hastanelerdeki pek çok tedavi de aksama noktasına geldi. İktidar ve muhalefet, Kızılay ile ilgili tartışmaların bir kenara bırakılıp kan bağışında bulunulması için Hürriyet gazetesi aracılığıyla ortak çağrı yaptı...
#KızılayHer ne kadar Türkiye’de siyasetin yoğun gündeminde kaynasa da, dünyanın gözü kulağı Fransa-Fas maçındaydı. Dünya Kupası’nda yarı finale yükselen ilk Afrika ülkesi olan Fas, Fransa’ya 2-0 yenilince finalin de adı belli oldu: Arjantin-Fransa. Peki, Dünya Kupası’nı kim kaldırır? Halefi olarak görülen Maradona gibi Dünya Kupası’nı kazanıp kariyerindeki tek eksik parçayı tamamlamak isteyen Messi’li Arjantin mi, yoksa henüz 24’ünde ikinci kez Dünya Kupası alarak tarihe geçmek isteyen Mbappe’li Fransa mı? Siyasetten sanata, spordan bilim dünyasına kadar pek çok isme sordum. İşte yorumlar...
#Dünya KupasıHavaların soğuması ve mevsim normallerine inmesi ile birlikte özellikle üst solunum yollarına bağlı enfeksiyonlarında artış gözlemlendi. Özellikle yaşlılar ve çocuklar arasında artan bu enfeskiyonlar ise tridemi olarak adlandırılıyor. Peki, tridemi nedir?
#TridemiBİONTECH aşısını geliştirerek pandemide binlerce insanın hayatını kurtaran Prof. Dr. Uğur Şahin geçtiğimiz günlerde şu açıklamayı yaptı: “Kovid-19’da yeni bir dalga muhtemelen kapıda. Üstelik bu dalganın zararsız olacağına dair elimizde net ve açık garanti de yok. Bu yüzden yeni bir dalgaya karşı hazırlıklı olmalıyız.”
#1Antalya’da bugün ve yarın hububat ve un sektörünün kalbi atacak. Türkiye’nin 7 yıldır un sektöründe dünyanın ihracat şampiyonu olmasında büyük katkı sunan Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF), Antalya Titanic Mardan Palace’da 16. Uluslararası Kongre ve Sergisi’ni düzenliyor.
#AntalyaSıcaklığın azaldığı dönemlerde grip vakaları da artıyor. Özellikle yaşlılarda ve altta yatan kronik hastalığı olanlarda ciddi sonuçlar doğurabilen grip, ciddiye alınması gereken bir sağlık problemi olarak dikkat çekiyor. Ayrıca griple birlikte baş ağrısı, kas ağrısı, burun tıkanıklığı ve öksürük de görülebiliyor. Gribe iyi gelen bitkisel içecek ve yiyecekler yardımıyla doğal yollarla evde çözüm bulunabilir. Peki grip nasıl geçer? Evde gribe ne iyi gelir? İşte gribi hemen kesen öneriler...
#GripTürkiye gelecek üç ay boyunca Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci'nin yönettiği BioNTech firması tarafından geliştirilen koronavirüs (corona virüsü) aşısıyla yoğun bir kampanya uygulayacak. "BioNTech aşısı kimlere uygulanmamalı", "Herkes bu aşıyı olabilir mi", "BioNTech aşısının koruma süresi ne kadar", "Aşının etkinlik oranı ne", "Sentetik MRNA ne yapıyor", "Spike proteini nedir"... Bu ve bunun gibi aklınıza takılan tüm soruların yanıtlarını Prof. Dr. Osman Müftüoğlu verdi.
#BiontechKoronavirüs aşılarındaki patent haklarının geçici olarak kaldırılması çağrısı bilim insanlarını ikiye böldü. Aşı üretimi önündeki en büyük engelin ‘patent’ olduğunu söyleyenler kadar asıl sıkıntının, üretim ve saklama kapasitesinden kaynaklı olduğunu düşünenler de var.
#KoronavirüsGEÇEN hafta İzmir’de çok yakın bir doktor arkadaşım sosyal medyadaki grubumuza, “Aşı oldunuz diye otellerde filan toplanmayın. Durum çok ciddi” diye bir uyarı mesajı gönderdi. Yasakları delmek için otellerde güle eğlene yemek yedikten sonra, oda paralarını ödedikleri halde kalmayan arkadaş grupları olduğunu duyuyoruz. Bizim grupta da, “Otelde buluşalım” teklifi gelmeye başlayınca doktor arkadaş uyarma ihtiyacını hissetti.
#İzmirSahurda tok tutan yiyecekler Ramazan'ın ilk günü ile gündeme geldi. Sahur sofraları için gün içinde hazırlıklarını yapmak isteyen vatandaşlar, internet üzerinden 'Sahurda tok tutan besinler' konusunda araştırmalarını gerçekleştiriyor. Uzmanlara göre yumurta, peynir gibi besinlerin sahursa tüketilmesi gerekiyor. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun ve Uzmanı Dr. Ömer Faruk Yolcu, sahur sofralarında tüketilmesi gereken besinlerle ilgili önerilerini paylaştı. Peki, sahurda ne yenir? İşte, sahurda tüketilmesi gereken besinler.
#Sahurda Ne YenirBugüne kadar hekimler-uzmanlar-aşı üreticileri “Salgın ne zaman biter?” sorusunun yanıtını hep boş bıraktı. Ta ki düne kadar... Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Müdürü Dr. Hans Kluge, iyimser bir tahminle COVID-19 salgınının 2022 yılının başlarında biteceğini söyledi. Ben de aynı soruyu bu kez pandeminin başından beri canla başla çalışan hekimlerimize sordum. Bakın neler dediler...
#YazarARALIKTA, “Aşı bulundu” müjdesi geldiğinde, aylardır karanlık bir tünelde olan insanlık nihayet ışığı görmüştü. Virüs bugüne kadar Türkiye’de 25 bin, dünyada 2 milyon can aldı. Geçen hafta bizde de başlayan kitlesel aşılamanın virüsü birkaç ay içinde dizginlemesi bekleniyor.
#İzmirBu sene birbirimize değil, daha çok ekranlara baktık! Biz de Hürriyet Hafta Sonu Ekleri olarak bu bir yıl içinde pek çok kez dijital dünyadaki en iyi uygulamaları, programları, kanalları listeledik. Şimdi de onlardan yola çıkarak bir yıl sonu seçkisiyle, 2020’nin en iyileriyle karşınızdayız. Her ilgi alanına uyacak bir listemiz var.
#GazetehaberleriSon dakika haberi.. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, yeni salgın önlemlerini doğru bulduğunu söyledi. Vatandaşları uyaran Osman Hoca, “Eğer bunlara da uymazsak çok daha acı reçetelere katlanmak zorunda kalacağız. Benden söylemesi” dedi. İşte Osman Müftüoğlu'nun anlatımıyla koronavirüs ilacı, yeni tedbirler, pandemide sosyal medyanın yanlışları ve dahası..
#KoronavirüsSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'na koronavirüs aşısıyla ilgili önemli bilgiler verdi. Merakla beklenen Çinli ilaç firması 'Sinovac'ın aşısında son durum ne? Aşılar ücretli mi, ücretsiz mi olacak? İlerleyen dönemde aşılar eczanelerde bulunacak mı?
#KoronavirüsGaller’de yapılan ve ağız çalkalama suyunun tükürükteki koronavirüsü 30 saniye içinde öldürülebileceğine işaret eden araştırma, bilim insanlarını karşı karşıya getirdi. Prof. Dr. Canan Karatay, salgının ilk günlerinde, ‘karbonatlı suyu’, 2 gün önce de Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ‘adaçayı-ebegümeci’ karışımı ile gargara yapılmasını önerdi. Birçok bilim insanı ise hem araştırmanın hem de önerilerin bilimsel bir çalışma, ‘kesin bir çözüm’ gibi sunulmasına şiddetle karşı! Bilim dünyasının gargara polemiğini masaya yatırdım.
#YazarDurun, hemen ‘ev yoğurdu’ demeyin. Etrafta uzman olarak geçinen konuyla alakasız bilimsel yaklaşımlarla ev yoğurdunu kusursuz biçimde ‘sağlıklı’, markalı yoğurtları ise her koşulda ‘sağlıksız’ ilan edenler var. Sokakta satılan yoğurtların dahi markalı yoğurtlardan daha sağlıklı olduğunu öne sürenler de yok değil. Peki ama kime inanalım, gelin birlikte bakalım...
#YAZAR