Kalabalık yerlerde maske takma zamanı

BİONTECH aşısını geliştirerek pandemide binlerce insanın hayatını kurtaran Prof. Dr. Uğur Şahin geçtiğimiz günlerde şu açıklamayı yaptı: “Kovid-19’da yeni bir dalga muhtemelen kapıda. Üstelik bu dalganın zararsız olacağına dair elimizde net ve açık garanti de yok. Bu yüzden yeni bir dalgaya karşı hazırlıklı olmalıyız.”

Haberin Devamı

 

ÇAKTIRMADAN GÜNDEMDE
Peki, Uğur Hoca haklı mı? Bana sorarsanız kesinlikle haklı. Fransa’da toplu taşımada, İsrail’de kapalı alanlarda maske takma uyarıları yapıldı. Hepimizin aklında son günlerde aynı sorular var: Maskeler geri gelir mi? Önümüzdeki kış zor mu geçecek? Hatırlatma dozu aşılarını hemen mi yaptıralım, sonbahara mı bırakalım? Kısacası Kovid-19 yeniden ve çaktırmadan yavaş yavaş gündemimize bir kez daha giriyor.

VİRÜS EVCİLLEŞTİ AMA...
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şu açıklamayı yaptı: “Hastalık grip gibi seyrediyor fakat ileri yaştakiler ve kronik rahatsızlığı olanlar için risk oluşturmaya devam ediyor... Kötü günler geride kaldı. Herkes müsterih olsun.” Kanaatime göre, sayın bakan haklı, çünkü virüs mevcut haliyle adeta evcilleşmiş durumda. Haksız, çünkü oluşturduğu hastalığın gücü ve yayılma kabiliyeti nedeniyle onu (grip öneminde) bir hastalık gibi algılamamız da doğru olmaz.

YENİ DALGA KAPIDA GİBİ
Ayrıca pandeminin başlama ve bitiş kararını Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verir. Pandeminin bittiğine yönelik bir açıklama yapılmış değil. Telaşa kapılmadan elimizdeki aşılara ve edindiğimiz tecrübelere güvenerek süreci dikkatle izlememizde fayda var. Bilelim ki salgın bitmemiştir. Ve yine bilelim ki muhtemel bir yeni dalga kapımıza dayanmış gibidir. Korkmayalım, endişelenmeyelim ama dikkatli olmaya devam edelim.”

Haberin Devamı

MÜFTÜOĞLU’NDAN ALINTIYDI
BUGÜN Kurban Bayramı’nın son günü. Ancak uzun tatil sürüyor. Büyük olasılıkla herkes isteyerek ya da zorunlu olarak kalabalıklarda bulundu, bulunacak da. Yukarıda Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun 4 Temmuz’da Hürriyet’te yayınlanan yazısından alıntılar sundum. Ve de aklıma 21 Haziran’daki, “Telaşa hiç gerek yok ama maskeden de zarar gelmez” başlıklı yazım geldi: “Son dönemlerde, az da olsa, çevreden hastalık haberleri geliyor. Çok şükür, hastaların hemen tümü, ciddi sıkıntı yaşamıyor. Çünkü hepsi aşılarını olmuş.
SİZ DE ÇEVRENİZİ KORUYUN
Sağlık uzmanı, tıp insanı değilim. Ama önlem için, ‘Maske, Mesafe, Musluk’ üçlüsüne dikkat edilmesini isterdim... Mesafeye herkes özen gösteriyordur, sıkı temizlik alışkanlık oldu gibi... Ben, ‘Yanınızda maske de bulundurun. Toplu bir yerde aksıran, tıksıran, öksüren olursa takıverin, korunun. Sizde o belirtiler varsa, maskenizi takın, çevrenizi koruyun’ diyorum. Ben öyle yapıyorum. Kuruntu işte…”
DİKKAT ETMEK GEREK
Ve bakanlığın 27 Haziran-3 Temmuz arasındaki verileri: 57 bin 113 kişi hastalanmış, 25 can yitirmişiz, 30 bin 471 kişi iyileşmiş. Fazla söze gerek yok. Uzman ve tıp insanı olmadığımı yineliyorum ama, “Bana göre maskenizi yanınızdan eksik etmeyin, gerektiğinde, örneğin kalabalık yerlerde, toplu ulaşım araçlarında, takıverin” demeyi görev sayıyorum. Herkese salgın illetsiz, hastalıksız, sağlıklı günler diliyorum. Aman dikkat! Kolay gelsin!
NOT: Maskeye diyecek bir şeyim yok. Asıl salgın illetinin dönüşü hiç olmasın. (Maske görseli, sosyal medyadan alıntıdır)

Yazarın Tüm Yazıları