Ara tatile çıkan öğrenciler için şimdi dinlenme vakti. Bu süreçte çocuklar, 9 gün boyunca okuldan uzak kalacak ve aileleriyle birlikte vakit geçirebilecek. Ancak tatil boyunca günlük planları değişecek olan çocukların rutinlerinin bozulmaması için ailelere büyük bir iş düşüyor.
#Ebeveynler Ara Tatilde Çocuklarıyla Nasıl Vakit Geçirmeli?Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından birinci dönem ara tatil tarihleri 11-15 Kasım 2024 olarak belirlenmiş ve beklenen tarih de gelmiştir. Bu hafta itibariyle okullar bir hafta süreyle tatile girmiştir. Gerçekte eğitim öğretime verilen molalar çocuklar, öğretmenler ve aileler için rutinin bozulması, kısa süreliğine de olsa günlük yaşamın yeniden düzenlenmesi anlamına gelmesi olarak yorumlanabilir. Bu noktada tatil planlarının yapılması önemli.
#Konuk YazarReichman Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, isimler zamanla yüz görünümünü şekillendiriyor. Bireysel değerlendirme ve yapay zekâ kullanılarak yapılan araştırmada, aynı ismi taşıyan yetişkinlerin yüzlerinin birbirlerine benzediğini ortaya çıkarıldı.
#Reichman ÜniversitesiŞiddetin her geçen gün, toplumun her kesiminde, kurumlarında artarak devam ettiği gözlemleniyor. Şiddetin görüldüğü kurumların başında da okullar geliyor. Geçmiş yıllarda Türkiye’de öğretmenin öğrenciye, öğrencinin öğrenciye uyguladığı şiddet türleri konuşulurken, günümüzde ise öğrencinin öğretmene yönelik uyguladığı şiddet haberleri sıklıkla görülmeye başlandı.
#Konuk YazarSosyal medyada korku sahneleriyle öne çıkan ve çoğunlukla çocukların izlediği videolar tehlike yaratıyor. Çocuk psikolojisine uygun olmayan oyun videolarının milyonlarca takipçisi var. Uzmanlar, bu tarz korku ve şiddet içerikli videoların hem akran hem de toplumsal şiddeti artırabileceği konusunda uyarıyor.
#Korku İçerikleri Toplumsal Şiddeti ArtırabilirGünlük hayatta ebeveynlerin çocuklarına söyledikleri, ‘Ödevlerini tamamlamalısın’, ‘Dişlerini fırçaladın mı?’, ‘Oyuncaklarını toplamamışsın’ gibi cümlelere sıklıkla rastlayabiliriz. Bu cümleler aslında çocukların mevcut görevlerini tamamlamasının yanında sorumluluk duygusu kazanmalarını da hedefliyor.
#Konuk YazarEn genel tanımıyla sorumluluk, bireyin kendisine ait bir işi, görevi yerine getirmesi olarak belirtilebilir. Sorumluluk her yaşta yerine getirilmesi gereken bir iş ve bunlar yaşlara göre farklılık gösterir. Sorumluluk hem hissedilmesi gereken bir duygu, hem de gösterilmesi gereken bir davranış. Her yaştaki insanlardan gelişim görevlerine bağlı olarak sorumluluk duygusu ve davranışları beklenir. Sorumluluk duygusunun kazandırılmasında çocukluk dönemi kritik dönem olarak değerlendirilebilir.
#Konuk YazarTÜİK’in 2022 yılı Çocuk Araştırması, okul baskısı ve sınav stresinin kız çocuklarında daha fazla görüldüğünü ortaya koydu. Uzmanlar, kız çocuklarındaki bu endişenin toplumsal baskıdan kaynaklandığını belirterek, “Eğitimi çıkış yolu olarak görüyorlar” değerlendirmesi yaptı.
#Kız Çocukları- HEGEM Vakfı'nca Türkiye'de 2 yılda 104 bin gencin yanı sıra cezaevindeki yaklaşık 5 bin 400 mahkuma ulaşılarak yapılan araştırmada, "Suç işlemekten sizi ne men eder?" sorusuna, katılımcıların yüzde 42'si "Allah korkusu", yüzde 25'i de "kanun korkusu" yanıtını verdi - Araştırmada, öğrencilerin birbirlerine şiddet uygulama sıklığının yüzde 81.5'e çıktığı, yüzde 83'ünün kızgın ve öfkeli olduğu, yüzde 85,5'inin de karamsar olduğu sonucuna varıldı